הכפר הקטנטן קסטריו מוטה דה חודיוס שבצפון ספרד, עובר תהליך עומק של "חזרה בתשובה". עד שנת 2015 ובמשך מאות שנים, הוא נודע בשמו Castrillo Matajudíos – "מחנה מוות ליהודים". למעשה מאז ימי האינקוויזיציה. השבוע נפתח בכפר, ששינה את שמו ל"מחנה גבעת היהודים", מרכז לזכר הקהילה היהודית שהתגוררה שם בימי הביניים.
בכפר החליטו לחזק את הקשר עם הקהילה היהודית בספרד, וחנכו את "מרכז הזיכרון הספרדי" לזכר יהודי ספרד, בטקס מרגש שבו השתתפו בכירי הקהילה היהודית הספרדית ואנשי שגרירות ישראל. מי שזכה לקבוע את המזוזה הוא רבה הראשי של מדריד, משה בן דהאן.
- החרדים נקמו בקלפי | פרשנות
בשרשרת אירועים מיוחדת, שאליהם הוזמנה גם השגרירה הישראלית, רודיקה רדיאן-גורדון, הדגישו המנהיגים והפרנסים המקומיים את מחויבותם מעתה והלאה לקשר עם יהדות ספרד ועם מדינת ישראל. שגרירת ישראל בספרד נטעה עץ זית בשם המדינה ב"גינת ישראל" שנחנכה בכפר, ואף הטמינה מכתב תודה והוקרה לאנשי הכפר בקפסולת זמן שהוכנסה אל מעבה האדמה לשנים רבות.
"חנכנו את גן ישראל בנטיעת עץ זית כסמל לאריכות ימים, עמידות והתחדשות", אמרה רדיאן-גורדון. "אנו מציינים בכך את המורשת התרבותית וההיסטורית המשותפת, האופיינית ליחסים בין ישראל לספרד".
מסמכים היסטוריים מעידים כי שמו המקורי של הכפר הספרדי העתיק היה Castrillo Motajudíos, שפירושו "מחנה גבעת היהודים", אך לא ברור מדוע זכה לשם זה. השם שונה בשנת 1627 ל-Castrillo Matajudíos (מחנה "מוות ליהודים", או "להרוג יהודים"), אחרי גירוש ספרד שאירע ב-1492. בספרדית מדובר בשינוי של אות אחת בלבד, ששינתה לחלוטין את המשמעות.
בתקופת האינקוויזיציה התגוררו בכפר יהודים. מקור השם "מוות ליהודים" הוא בימי הביניים – אז היו נוהגים להוציא להורג יהודים מומרים במשפטי ראווה שהיו נערכים בחג הפסחא. עד היום נהוג להשתמש בשם הזה לתיאור שתייה מסורתית של לימונדה עם אלכוהול, שנהוגה בפסטיבלים שמתקיימים בצפון ספרד בפסחא.