בשיתוף הליגה נגד השמצה
בחודש מאי האחרון, בשלהי מבצע שומר חומות, אלפים באירופה ובארצות הברית יצאו לרחובות להפגנות מחאה כנגד ישראל, אותה הם כינו מדינת אפרטהייד. האם הביקורת על מדיניות ישראל והקריאה להטיל עליה חרם הן לגיטימיות או שמדובר בסוג של אנטישמיות מכובסת?
בשנים האחרונות הקריאות להטלת סנקציות כלכליות, תרבותיות ואקדמיות מחלחלות עמוק לתוך הפוליטיקה האמריקאית לחוגי השמאל הפרוגרסיבי. רבים טוענים כי תנועות הקוראות לחרם כמו קואליציית ה-BDS, שנוסדה ב-2004, הן תנועות אנטישמיות המבקשות להפלות את ישראל על בסיס היותה מדינת העם היהודי.
במשדר מיוחד שנערך בשיתוף הליגה נגד השמצה בישראל בתמיכת קרן בראשית ובשיתוף הארגונים מתן וקונצרט, נבחן לעומק גל האנטישמיות הגואה ברחבי העולם ואת הסוגיות הרבות שהוא מציף. הפאנל השני של המשדר (בראש העמוד) בהנחיית צביקה קליין, פרשן לענייני העולם היהודי בעיתון מקור ראשון, הוקדש לצד השמאלי של המפה ולשאלה האם השיח הפרוגרסיבי הוא אנטישמי?
בפאנל מתארחים בן דרור ימיני, עיתונאי, חוקר ומרצה; רות כהן דר, מנהלת המחלקה למאבק באנטישמיות במשרד החוץ; דני דיין, הקונסול הכללי בניו יורק לשעבר; ודפנה קאופמן, שעוסקת במחקר ובאסטרטגיה בנושא אנטישמיות עכשווית. צפו במשדר בראש העמוד.
חלק מהשמאל הפרוגרסיבי בארה"ב מזוהה עם תנועת ה-BDS
דפנה קאופמן פותחת ואומרת כי תנועות כמו ה-BDS בהחלט אימצו לעצמן מאפיינים אנטישמיים, "והן יודעות לנצל ולהשתמש בשיח מהשמאל כדי למסגר את הנרטיב הפלסטיני על ידי מושגים רווחים כמו קולוניאליזם".
בשנים האחרונות חוגים של השמאל הפרוגרסיבי החדש בארצות הברית מזוהים יותר ויותר עם מטרותיה של תנועת ה-BDS. הסיבה לכך, טוען בן דרור ימיני, היא שינויים עמוקים שחווה החברה האמריקאית. "הקיטוב בחברה האמריקאית הוא איום. בקרב הדמוקרטים שהפכו לפרוגרסיביים יש הזדהות טוטלית עם החלש. החלוקה היא בין קורבן למקרבן, ובאופן אוטומטי ישראל הופכת לצד המקרבן והפלסטינים לקורבן. הפלסטינים מזוהים עם השחורים, החלשים והמסכנים, וישראל מזוהה עם הצד המדכא הקולוניאליסטי. יש קואליציה איומה שמתחילה מאירן, דרך שלוחות הג'יהאד וממשיכיהן ועד ל-BDS ולתומכיה. זו קואליציה של שנאה".
דני דיין מזהיר כי יש להימנע מהכללה של השמאל הפרוגרסיבי בארצות הברית כמעודד אנטישמיות. "יש במחנה הפרוגרסיבי נתח לא קטן שלא נגוע במחלה של שנאת ישראל ואנחנו חייבים להידבר איתם. יש פוליטיקאים תומכי ישראל כמו ביל דה בלאזיו וריצ'י טורס. אלו קצוות של חוט שאנחנו חייבים להיאחז בהן. אני לא בטוח שאנחנו משקיעים מספיק כדי להבין אותם. אם אנחנו לא ננסה להבין מה פירוש היום להיות דמוקרטי פרוגרסיבי מתון, אנחנו ננהל דוח שיח של חירשים".
למרות שתנועות כמו ה-BDS נתפסות כבעלות מאפיינים אנטישמיים, משתתפי הפאנל מסכימים כי לא כל ביקורת על ישראל היא אנטישמיות. "זה עניין של הקשר, באיזה הקשר נאמרים הדברים", מסבירה רותי כהן דר. "צריך להבין שהמקור לשנאת ישראל בארצות הברית היא תהליך חברתי פנים אמריקאי. זה וירוס פנימי שמתפרץ מידי פעם ופוגע ביהודים. הדרך להתמודד איתו היא להבין שזה פוגע במרקם החברתי. המדיניות שלנו במשרד החוץ היא ערבות הדדית, חיזוק הקהילות היהודיות, ומורשת השואה".
בשיתוף הליגה נגד השמצה