"כל יום שהוא נמצא בכלא, יש לי אפשרות להתרפא. ברגע שהוא ייצא, יש בי פחד עצום שאראה אותו ברחוב, שהוא יפנה אליי, שהוא יקים קהילה סביבו. גם כאמא נכשלתי, שאני לא מצליחה להגן על הילדים שלי. בעוד שבוע משתחרר פושע מניפולטיבי, שפגע בי ועלול לפגוע בנשים נוספות. מבחינתי הוא רוצח. זה לא הגיוני שהוא יהיה בחוץ".
הדוברת היא מיכל הכהן (30), נשואה ואם לשניים. בעולם נורמלי כנראה שלא היינו שומעים את שמה. אבל הכהן היא אחת מנפגעות עזרא שיינברג, ובעולם הלא תקין שבו צפוי להשתחרר האיש שפגע בה, בשחרור מוקדם – היא אזרה אומץ להיחשף ולספר לראשונה, בריאיון מיוחד ל-ynet, על הטלטלה הנפשית שהיא נמצאת בה בימים אלה, בעקבות החלטת ועדת השחרורים השבוע.
שמונה משפחות הרס מי שכונה "הרב" עזרא שיינברג (53), כך על פי פסק הדין - אבל הרבה יותר אנשים ונשים נותרו פגועים באופן אנוש. על אלה נענש בשבע וחצי שנות מאסר בלבד, בשנת 2018. בחישוב הימים שריצה במעצר בזמן משפטו, ישב עד כה שיינברג שש שנים בלבד, ואם לא יקרה משהו דרמטי, נראה כי בעוד כשבוע יפסע הטורף המיני שניצל את נשותיהם של תלמידיו, אל עבר החופש.
השבוע, כאמור, קבעה ועדת השחרורים בבית הסוהר מעשיהו, ברוב דעות, כי יש לאפשר את שחרור הרב מצפת, שעמד בראש קהילה דתית בעיר והורשע כי פגע מינית בשמונה נשים בקהילה שלו. עם זאת, הורתה הוועדה, לבקשת המדינה, לעכב את השחרור בשבוע ימים, כדי לאפשר לפרקליטות לערער על ההחלטה.
כעת ממתינות הנפגעות ובני משפחותיהן במתח כפול: ראשית, מעצם ההפתעה על שחרורו, שהכתה אותם בתדהמה – ושנית, בתפילה שהפרקליטות תסייע לעצור את המהלך. "הלב דופק, הידיים רועדות, בחילה עולה", תיארה הכהן, שסיפרה בפוסט שהעלתה כי שמעה על השחרור מהתקשורת: "ממש ברגעים אלה, כשאני בשטח של האריות עם הילדים בספארי, איתן זליגר (יועץ התקשורת המסייע לחלק מהנפגעות), מתקשר אליי: 'מיכל, עדיף שתשמעי את זה ממני, הוא שוחרר וזה פורסם'. אתם מבינים? לפני עורכת הדין שלי, לפני הנפגעות, פורסם שהאנס שוחרר".
"חשבתי שמשהו לא נורמלי אצלי"
הכהן הכירה את שיינברג כשהייתה רק בת 21, דרך בן-זוגה שלמד בישיבה שלו, "אורות האר"י" שבצפת. "הייתי בין הנשים האחרונות שהוא נגע בהן, והפעם הראשונה שהוא נגע בי פיזית הייתה אחרי שנה של קשר איתו, שבה הוא התחיל איתי תהליך הדרגתי שהיה מניפולטיבי ועמוס מאוד רגשית", מספרת הכהן. "מהנפגעות האחרות הבנתי שזה קרה יחסית מהר, אצלן לקח יותר משנה עד שהוא פגש אותן פיזית. בשבילי זה היה תהליך ארוך, ולפני הניצול המיני, היה ניצול נפשי מאוד גדול".
הכהן היא אישה דתייה, אינטליגנטית, נורמטיבית, והיא מתארת באומץ כיצד פעל עליה הניצול המניפולטיבי, החל במציאת נקודת החולשה שלה - ועד לגזלייטינג: "חשבתי שמשהו לא בסדר, אבל מסביבי שמעתי שהוא בן אדם גדול, וראיתי איך אנשים חשובים ובכירים באים להתייעץ איתו. בגלל שזה היה כל כך הדרגתי, זה הכניס אותי לאיזשהו מצב נפשי שהגבולות היטשטשו לי, הנורות האדומות כבר לא דלקו כמו שצריך, והמצב הנפשי שלי כבר היה כל כך לא פשוט, שהוא הפך קרש הצלה עבורי... ברגע שאמרתי 'לא', או שאלתי שאלה והעזתי לערער על דבריו, מיד שמעתי משפטים בנוסח, 'את לא מספיק קדושה, את בן אדם מלא טומאה, טעות שבחרתי לעזור לך, חשבתי שאת נשמה גבוהה יותר', ובכל משפט התכווצתי וחשבתי שהבעיה היא אצלי, שאני לא מספיק טהורה כדי להבין עד כמה הטיפול הוא קדוש ונשגב, ולוקחת את זה למקום לא נכון".
"הוא ניצל נשים יתומות מאב או מאם. אמר להן שהוא דיבר עם המתים ושההורים נגלו אליו בחלום וביקשו שישמור עליהן. אצלי הוא ניצל את עניין הפוריות. היו לי חרדות מרופאים, והייתי בטוחה שהוא יציל לי את החיים. לא הבנתי שזה ניצול"
הכהן מתארת שיטה נוספת של שיינברג, בה נהג לצוד את קורבנותיו: "הוא ידע לזהות נקודת חולשה אצל הקורבן ולנצל אותה", היא מספרת. "הוא ניצל נשים יתומות מאב או מאם. אמר להן שהוא דיבר עם המתים ושההורים נגלו אליו בחלום וביקשו שישמור עליהן. אצלי הוא ניצל את עניין הפוריות. היו לי חרדות מרופאים, והייתי בטוחה שהוא יציל לי את החיים. לא הבנתי שזה ניצול. אני זוכרת ששאלתי אם זה דבר נורמלי, הטיפולים האלה, ואז נזכרתי שחברי כנסת באים אליו, אז אמרתי לעצמי שמשהו כנראה לא תקין אצלי".
"המשפט היה עונש שני"
רק אחרי שהפרשה התפוצצה, הבינה הכהן כי עברה פגיעה מינית, וכי היא חלק מסיפור גדול: "כשהרב שמואל אליהו התקשר ושיכנע אותי להתלונן במשטרה, לא הבנתי שהוא מדבר עליי. כשהוא אמר לי שעזרא שיינברג אונס נשים, לא קישרתי את עצמי לזה. אני והאיש שלי הסתובבנו יומיים עד שהבנתי שמדברים עליי. עברתי שבוע נוראי. ואז עלתה ההבנה הקשה והאבל - גם על החיים שלי וגם על העולם שחשבנו שהוא קדוש. גרנו בצפת, רחוק מכולם, בשביל מסירות נפש. היה לי קשה לעכל שזה שקר. היינו בוכים הרבה יחד לא רק על הסיפור האישי שלנו, אלא על התחושה שאבד הטוב מהעולם, ושאנחנו חלק מסיפור הרבה יותר גדול ונוראי".
הסיוט של הכהן לא נגמר. היא מתארת את הסבל שעברה במשטרה ובבית המשפט לפני כשש שנים: "כשפנינו לרב שמואל אליהו בשאלה מה אפשר לעשות, הוא הציע לפנות למשטרה. זה היה תהליך מזעזע, וגם ההליך הפלילי היה לא פשוט כי לא מייצגים את הנפגעות. אני זוכרת שבכיתי במשפט, והעו"ד שמייצגת את המדינה לא יכלה לדבר איתי או להתקרב אליי. המשפט היה עונש שני".
בפברואר 2018 נשלח שיינברג לרצות עונש מאסר, לאחר ששנה קודם לכן הודה במסגרת הסדר טיעון בביצוע עבירות המין בנשים שהגיעו אליו לעצה, כחלק מטיפול שאותו כינה "הרפיה". הוא הורשע בניסיון לאינוס בשתי הזדמנויות, בשש עבירות של מעשים מגונים בנסיבות אינוס, בשלוש עבירות של גרימת מעשה מגונה בנסיבות אינוס, בניסיון לביצוע מעשה מגונה בנסיבות אינוס, בעבירות שיבוש מהלכי משפט ועוד. הסדר הטיעון לא כלל הסכמה על העונש, אך ערעור שהגיש שיינברג בנושא נדחה.
"אנחנו לא פונקציה. אף אחד לא שאל אם הוא ביקש סליחה, או איך אנחנו מרגישות. אני נוצלתי שנתיים. לא מגיע לו יום אחד של חופש. ועדת השחרורים טומנת את ראשה בחול ולא מסתכלת על התמונה המלאה. הוא משקר וכולם יודעים את זה, אבל בשב"ס אומרים שהוא 'עבר תהליכים'"
בעקבות חשיפת הפרשה ב-2015 הושעה שיינברג גם מתפקידו הרבני, והורחק מעירו על פי החלטת הרבנים ובראשם רבה הראשי של צפת, הרב שמואל אליהו. לפני שנעצר ניסה שיינברג על פי החשד לברוח לחו"ל, אולם נעצר בנמל התעופה בן גוריון.
"גם במשטרה החוויות היו מאוד קשות, למרות הארת הפנים של החוקרות. על פי המדינה, אני חשודה לכל דבר. בסוף נחתם איתו הסכם טיעון בניגוד לרצוננו, הנפגעות - והפרקליטות לא הסכימה לערער על העונש. חשוב לי להגיד שהביקורת שלי לא קשורה לאנשים במשטרה ובפרקליטות, אלא למערכת שלא מייצגת את הנפגעות והן לא מהוות צד בסיפור. העדות הן כמו אדם שנקלע לתאונת דרכים שבה להעיד על מה שראה, רק שהתאונה היא הגוף שלי".
"הוא לא חזר בתשובה, הוא בתחתית שפל המדרגה"
להכהן יש בטן מלאה על מערכת המשפט, והיא מתארת אותה בתור "הכאב הכי גדול". לדבריה, "התחושה היא שמערכת שלמה לא רואה אותך. זה הדבר הכי נורא, וזה מה שקורה עכשיו גם בוועדת השחרורים. עזרא שיינברג ממשיך להתעלל בנו. הוא טוען שזה רומן. הוא טוען שרצינו את זה. התיקים האזרחיים מתנהלים בימים אלה ממש, ולכן חשוב להבין שהדברים נאמרים ממש במקביל. בהליך האזרחי נאמר שזה רומן - ובהליך הפלילי הוא מכה על חטא. הוועדה שראתה את הערכת המסוכנות שלו אמרה שמדובר בבן אדם עם לשון חלקלקה. ולמרות כל נורות האזהרה הללו, הוועדה אומרת שלא מתפקידה לאמת את הפוגע עם האמת או עם החומר שעולה מהתיקים האזרחיים".
"זה בן אדם שהולך לפגוע בעוד נשים", הכהן מזהירה, "והמחדל פה הוא שלא מתייחסים לנפגעות, אנחנו לא פונקציה. אף אחד לא שאל אם הוא ביקש סליחה, או איך אנחנו מרגישות. אני נוצלתי שנתיים. לא מגיע לו יום אחד של חופש. ועדת השחרורים טומנת את ראשה בחול ולא מסתכלת מסביב על התמונה המלאה. הוא משקר וכולם יודעים את זה, אבל בשב"ס אומרים שהוא 'עבר תהליכים'. זה שקר! האיש הזה הולך לפגוע בנשים הבאות. הוא לא חזר בתשובה, הוא בתחתית שפל המדרגה".
עוד מגוללת הכהן כי שיינברג ואשתו, לטענתה, עשו תרגיל כדי שהכספים שעוקלו עבור פיצויים לנפגעות לא יועברו להן, מה שקיבל גם גיבוי משפטי – "ועדיין אין אף אחד שעוצר בעדם. תבקש סליחה", היא כואבת, "תביע חרטה... אבל מבחינתו זה היה רומן. אז איך יכול להיות שבן אדם כזה משתחרר? איך יכול להיות שהוועדה קובעת שהערכת מסוכנות שלו כל כך נמוכה? השופט אפילו אמר שהוא לא ראה הערכת מסוכנות כל כך נמוכה, זה פשוט מחדל".
"ברגע שאמרתי 'לא', או שאלתי שאלה והעזתי לערער על דבריו, מיד שמעתי משפטים בנוסח, 'את לא מספיק קדושה, את בן אדם מלא טומאה, טעות שבחרתי לעזור לך, חשבתי שאת נשמה גבוהה יותר', ובכל משפט התכווצתי וחשבתי שהבעיה היא אצלי"
"איזה מסר זה לנפגעים ונפגעות? בשביל מה אישה שנוצלה תבוא להגיש תלונה במשטרה, כשהיא רואה איך בן אדם כזה משתחרר? לפחות שישב את כל הזמן שנקבע לו. מלכתחילה העונש שקיבל היה קצר, אז עכשיו הוא גם משתחרר מוקדם? במשטרה הבטיחו לי שהוא לא יראה אור יום ושהוא ישב 30 שנה בכלא. זה מה שאמרו לי כל הזמן במשטרה, כשהבעתי את חששותיי".
"הוא יודע את האמת. הוא יודע שהוא ימשיך לפגוע"
הפעם האחרונה שנפגשה עם שיינברג הייתה כאשר ביקשה להגיע לוועדת השחרורים: "רציתי לראות אותו במקום מוגן לפני שהוא משתחרר, ולהפתעתי זה היה יותר קל ממה שחשבתי. הוא היה בהלם שהגעתי. הוא הופתע, כי נפגעות עבירה לא מגיעות לאירועים כאלה. הוא הוריד את הראש ולא העיז להביט אליי גם כשפניתי אליו, הוא יודע את האמת. הוא יודע שהוא ממשיך לפגוע וימשיך לפגוע.
"אני והאיש שלי הסתובבנו יומיים עד שהבנתי שמדברים עליי. ואז עלתה ההבנה הקשה והאבל - גם על החיים שלי וגם על העולם שחשבנו שהוא קדוש. היינו בוכים הרבה יחד לא רק על הסיפור האישי שלנו, אלא על התחושה שאבד הטוב מהעולם"
"הוחלט שיהיה פסק דין לגבי השחרור שלו, וביום הזה נשארתי בבית כי רציתי להכין את עצמי נפשית. חששתי שהוא עלול להשתחרר. פניתי את היום שלי בשביל זה, אבל אז החליטו שלא נותנים תשובה. מאז שאלתי את העו"ד כל הזמן מה קורה, ולא הייתה תשובה. לצערי שמעתי את זה בהפתעה מזליגר, ששמע את זה ממישהו אחר. למה אין טיפת כבוד מינימלי לנפגעות?"
"זה היה קשה", היא משחזרת את הרגעים שחלפו עליה השבוע. "זו הייתה חוויה נוראית. הסתובבתי בוכה ומתוסכלת. האכזבה ממערכת המשפט, שהנפגעות לא מעניינות אותה, היא גדולה. העולם שלנו עובר טלטלה - ומה שחשוב לבית המשפט זה להוציא הודעה לתקשורת לפני שהוא מוציא הודעה לנפגעות. למה שמישהו יתלונן על שי אביטל? הרי בכל מקרה את לא מעניינת אף אחד. זה מסתכל והתחושה היא שבעולם שאמור להיות טוב, אין טוב. המערכת לא מסוגלת לשמור על הנפגעות, ועל נשים אחרות שעלולות להיפגע".
"הסתובבתי בוכה ומתוסכלת. האכזבה ממערכת המשפט, שהנפגעות לא מעניינות אותה, היא גדולה. העולם שלנו עובר טלטלה - ומה שחשוב לבית המשפט זה להוציא הודעה לתקשורת לפני שהוא מוציא הודעה לנפגעות"
הפרקליטות: "המתלוננות עודכנו בכל שלבי ההליך"
הכהן לא מצליחה להבין את ההיגיון שמאחורי ההחלטה: "איך משחררים עבריין שלא הביע חרטה?" היא שואלת. "אם הפרקליטות לא תערער על ההחלטה, אפנה ליועמ"ש בדרישה שלא ישתוק לנוכח הזוועות האלו. בשביל הבת שלו, האישה שלו ובשביל הנכדות שלו, שיעשה צדק ויורה על ערעור של הפרקליטות, כדי שלכל הפחות הוא ימלא את העונש המגוחך שנתנו לו. שלפחות הפעם היא תערער. העונש שלו הרי היה יותר גודל אם היו מערערים לעליון. אז שמישהו קצת יראה את הנפגעות ולא רק את עברייני המין. יש לו לשון חלקלקה וקשרים, ולכן הוא עומד להשתחרר. הוא אמר להם מה שהם רוצים לשמוע, והם לא מסתכלים על התמונה המלאה".
"התיקים האזרחיים מתנהלים בימים אלה ממש, ולכן חשוב להבין שהדברים נאמרים ממש במקביל. בהליך האזרחי נאמר שזה רומן - ובהליך הפלילי הוא מכה על חטא. הוועדה שראתה את הערכת המסוכנות שלו אמרה שמדובר בבן אדם עם לשון חלקלקה"
מהפרקליטות נמסר בתגובה: "ההליך כנגד הנאשם התנהל במשך מספר שנים, כאשר במהלכן הייתה הפרקליטות בקשר אישי עם כל אחת מהמתלוננות. הסדר הטיעון שנחתם בין הצדדים, הינו פועל יוצא של קושי ראייתי שעלה במהלך ניהול ההליך. המתלוננות, שחלקן מלוות על ידי עורכי דין, עודכנו בכל שלבי ההליך, לרבות בשלב גיבוש ההסדר, וניתנה בידן האפשרות להביע עמדתן בפני הפרקליטות ובפני ערכאת הגישור. בסופו של דבר, אישר בית המשפט את הסדר הטיעון, שמע את טיעוני הצדדים לעונש וגזר על הנאשם מאסר משמעותי בפועל בגין העבירות שביצע".
בנוגע לשחרור המוקדם: "לבקשת הפרקליטות ניתן עיכוב ביצוע להחלטה. בימים אלה אנו לומדים את ההחלטה, על מנת לגבש את עמדתנו".
עו״ד מורן סעדון, המייצגת את עזרא שיינברג, אומרת כי "הסדר הטיעון בתיק הגיע בשל ראיות שהושגו על ידי ההגנה, אשר סותרות את עדויותיהן של חלק מן המתלוננות. הרב שיינברג מנע את העדתן מחדש בפני בית המשפט. צר לח״מ כי יש ניסיון לצאת לתקשורת ובאמצעותה להשפיע על הזירה המשפטית. הרב שיינברג עבר הליכים טיפוליים רבים בין כותלי בית הסוהר וסיים הליך טיפולי ייעודי. רמת מסוכנותו הופחתה לנמוכה, אשר זה כשלעצמו חריג ומוכיח שהטיפול נתן אותותיו.
"החרטה מצידו של הרב שיינברג הגיעה עוד בסיומו של ההליך הפלילי, אך ייתכן וישנם אנשים שמסרבים לראות זאת ומנסים להיות בכותרות ולהשפיע על הליכים עומדים ותלויים. החלטת ועדת השחרורים מנומקת וניתנה לאחר בחינה מעמיקה של מכלול המסמכים וחוות הדעת בתיק. דווקא בפתחו של חודש הרחמים והסליחות, אבוי לנו כחברה אם לא נדע לקבל חזרה אנשים שעברו שיקום והביעו חרטה. זה האינטרס שצריך לעמוד נגד עינינו".