הכותל המערבי: הצדעה חיה לניצולי השואה
את הנר השלישי של חנוכה הדליקו ברחבת הכותל המערבי, בסימן הצדעה לניצולי השואה בישראל ובעולם, "שבתעצומות נפשם נושאים את לפיד החיים", כפי שתיארו. "מרחבת הכותל המערבי, המקום שמסמל את חיות והמשכיות עם ישראל, אנו נושאים תפילה שאורם יוסיף ויגבר כנרות החנוכה, ויזכו לראות בבניין ישראל במהרה".
הרב יצחק דוד גרוסמן, רבה של מגדל העמק וחתן פרס ישראל, הדליק את הנרות בטקס שנכחו בו כמאה ניצולי שואה ומובילי ארגוני הסיוע, לצד ראש העיר ירושלים, משה ליאון - ורב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ'. במעמד נכחו גם בני משפחתו של בנימין ורצברגר, שורד שואה שעבד בכותל - ונפטר לפני כחודש, בגיל 95.
טקסים מקבילים של ועידת התביעות יתקיימו בברלין ובניו-יורק, ויכללו את דבריהם של ניצולי שואה ממספר מדינות. "התעצמות אור החנוכייה מסמלת את המסע שעשיתם אתם, ניצולי השואה, משאול תחתיות אפל שהביא עליכם הצורר הנאצי - ועד לניצחון הגדול על החושך", אמר סגן נשיא ועידת התביעות בישראל, שלמה גור. "בעצם ההישרדות והקמת המשפחות, אתם שותפים לתחיית העם היהודי בארצו".
בשנה שעברה התקיימו האירועים באופן ווירטואלי בלבד, ואילו השנה התאפשרה ההדלקה זו הפעם החמישית. קולט אביטל, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, סיפרה על מעמד הדלקת הנר השלישי של חנוכה ב-23 לדצמבר, 1943, בברגן-בלזן.
"הייתה זאת השנה הרביעית למלחמה. מליוני יהודים כבר נספו באושוויץ, אבל גם בימים האפלים ביותר ביקשו יהודים לשמור על חיי קהילה ולשמר מסורת. משחת נעליים שימשה לשמן, ושרוך הנעליים שימש לנר. הרב חיים שפירא, בין הכלואים במחנה, נעצר לפני הברכה השלישית - ובירך ביתר דבקות, 'שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה'. איך יכול היה לברך בנסיבות אלו? הוא סיפר כי בשעה שבירך, עמד לצידו קהל של יהודים רבים שרצונם להיאבק על יהדותם – ועל כך בירך". אביטל הוסיפה כי, "אם יש נס שחשוב לי לדבר עליו, זו השמירה על הזהות שלנו, ועל כך שכולנו כאן".
רמת הגולן: חיילי השריון מפיצים אור
לוחמי גדוד "סופה" של חטיבת השריון 188, המוצבים ברמת הגולן, הדליקו נר שלישי של חנוכה עם ניידת הידידות של "הקרן לידידות" ו"יחד למען החייל". באירוע השתתפו גם חיילים בודדים המשרתים בגדוד ומציינים את החג הרחק מהבית ומהמשפחה.
״לא פשוט לחגוג את החג רחוק כל כך מהמשפחה ומהבית״, אמר אלכסנדר קונצ׳ב, נהג טנק וחייל בודד שעלה מאוקראינה. ״מרגש שגם כשנמצאים רחוק מהבית, יש מי שחושב עליך ודואג שתרגיש את החג ותחגוג אותו יחד עם הגדוד״.
המתנדבים העמיסו סופגניות על החיילים, כדי להנעים עליהם את ימי החג ולהוקיר את תרומתם לביטחון המדינה. "לוחמי צה"ל הם חומת המגן של כולנו", אמרה נשיאת הקרן לידידות, יעל אקשטיין. "גם בימי החנוכה, כאשר כולנו מתכנסים עם המשפחות להדליק נרות ולשמוח ביחד, הם עומדים על המשמר הרחק מהבית, תוך שהם חשופים לסיכונים. אני שמחה על ההזדמנות להסב להם מעט אושר".
ירושלים: ילדי הדיאליזה שרו "מעוז צור" גם בשפת הסימנים
בטקס מרגש במיוחד, שקשה להישאר אדישים אליו, נערכה הדלקת נרות חנוכה בשפת הסימנים, במחלקת הדיאליזה של הילדים, בבית החולים שערי צדק. ח"כ שירלי פינטו, מנכ״ל שערי צדק, פרופ׳ עופר מרין - ומנהל מחלקת דיאליזה ילדים, פרופ׳ יעקב פרישברג הדליקו את נרות חנוכה עם ילדי מחלקת הדיאליזה.
עמותת "תקווה ומרפא" הפועלת יחד עם הצוות הרפואי במשך למעלה מעשור, למען ילדים הסובלים מאי ספיקת כליות בשערי צדק, ערכה מסיבה חגיגית שכללה פעילויות יצירה מגוונות ומופע של הזמר נתנאל ישראל. כשזה החל לשיר את הפיוט "מעוז צור" – הצטרפה פינטו בשפת הסימנים, עם הצוות הרפואי והסיעודי והילדים.
לודז', פולין: הבישוף זכה בחידת חנוכה
ביום שלג כבד הגיעו כ-150 אנשי הקהילה בעיר להדלקת נר שלישי של חנוכה, והטקס הפך למסיבה שארכה כמה שעות. ארגון "גשר של זהב", בראשות עו"ד יהודה זרצקי, הכין טקס מוזיקלי שהעלה דווקא את ירושלים על ראש שמחתם – אך את ההצגה גנבה מקהלת ילדי לודז', ששרה שירים באידיש וריגשה את הקהל.
אופירה עזריאלי, דור שני לשורדי שואה, בת להורים שחיו בעיר לודז׳ ומשם נשלחו לאושוויץ, סיפרה ברוח חג הניסים על הניסים שהיו בשואה. את דבריה חתמה בפולנית: ״ניגדה וייאנצה״, לעולם לא עוד. במשלחת נכח גם אל״מ (מיל) לוי גבעון, דור שני לשואה וסב שכול.
בסוף הטקס נעמד הקהל הפולני על רגליו ושר "עם ישראל חי". רבה של פולין, מיכאל שודריך, שנכח אף הוא במעמד, שאל את הקהל חידות חנוכה והעניק פרסים ברוח החג. באחת מחידות החנוכה, זכה לא אחר מאשר הבישוף של לודז'.
קישינב, מולדובה: מחזיקים מעמד בעוני קשה
בבירת המדינה הענייה ביותר באירופה, קיים בית חב"ד המקומי הדלקת נר שלישי בגאווה. "אין לתאר את חוסנה של הקהילה בקישינב", אמר הרב זושא אבלסקי, שסיפר כי בקהילה עומלים על פרויקט שיפוץ של בית הכנסת, הרחבת בית התמחוי וכן מעון הילדים".
יאשי, רומניה: כשהמזרח פוגש במזרח (אירופה)
התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד הדליקה את הנר שלישי בעיר יאשי - העיר התאומה של אשדוד ברומניה - לקראת קונצרט לכבוד חנוכה ולציון יחסי הידידות בין הערים. את הביקור התרבותי יזם שגריר ישראל ברומניה, דוד סרנגה, שאמר כי "השילוב בין מזרח למערב טומן בחובו עוצמות, והתקבל באהבה על ידי הקהל ברומניה".
הסולנים ליאור אלמליח, מור קרבסי והנגן ארקדי אפטקר, בניצוחה של רעות צמחוני, הפתיעו את הרומנים בהדלקת הנר, ויעקב בן סימון, מנכ"ל התזמורת לא הסתיר את ההתרגשות מעצם המעמד.
צפרייה: חנוכייה בחווה
בחוות מרכז רגש של יד לילד המיוחד - חווה טיפולית לילדים עם צרכים מיוחדים, קשיים פיזיים וגם נפשיים במושב צפרייה - הדליקו אמש את הנר השלישי. "במשך כל השנה אנחנו מנסים להאיר את הדרך לאנשים שמתמודדים, ולהביא אותם למצב טוב יותר", אמר שרון הרשקו. "הדלקת הנרות היא רגע מרגש לי ולמטופלים. אורם מסמל את הניצחונות של המתמודדים על הקשיים".
לתת פה בירושלים
ברחוב בן טבאי בירושלים התארגנו להדלקת נרות חנוכה קהילתית, חגיגית ומוזיקלית בשיתוף רן יהושע, מייסד עמותת "לתת פה" המפעילה תוכניות חינוכיות בנושא מוגנות מינית לילדים ונוער, ובברכת ראש העיר משה ליאון. ילדים רבים הצטרפו לניגונים, שרו והדליקו נרות יחד באווירת חנוכה מיוחדת ומוארת.