ז'קלין אלחרר, שגרה בשכנות לבית המדרש של ישיבת ההסדר בקריית שמונה, ובביתם הצנוע שלה ושל רנ"ג (במיל') שלמה אלחרר גידלו את 18 ילדיהם, עמדה השבוע בכניסה להיכל הישיבה והתקשתה לעצור את דמעותיה. "אני התפללתי יום ולילה. יצאתי החוצה ואמרתי 'אלוהים, אל תכבה את האור של הישיבה. לא לכבות. שלא נשכח את זה'. והנה הגיע היום הזה", היא סיפרה בהתרגשות.
(צילום: אביהו שפירא, עריכת וידאו: שובל ארליך)

שנה וחודשיים לאחר שכמו כל תושבי קריית שמונה, בני ישיבת ההסדר הוותיקה שהקים הרב צפניה דרורי בשנת 1977 נעקרו מעירם בשל פרוץ המלחמה – היו השבוע תלמידי הישיבה בין הראשונים ששבו לעיר הצפונית. הם צפויים להשתתף בשיקום ובהכנות לקראת חזרת שאר התושבים לבתיהם.
ב-7 באוקטובר 2023 הוקפצו רוב תלמידי הישיבה המשרתים בצבא אל החזית. במבנה הישיבה נדמו קולות הלימוד ובחדרי הפנימיות התארחו אלפי לוחמים, שעלו צפונה והשתתפו בהגנה על תושבי הצפון ובמלחמה מול חיזבאללה בלבנון. כעת, לאחר הסכם הפסקת האש בלבנון ובחינת המצב הביטחוני, החליטו ראשי ישיבת ההסדר להוביל את החזרה צפונה. זאת למרות שטרם התקבלה החלטת ממשלה על החזרת התושבים. בעירייה מפצירים בהם שלא לשוב, אלא להמתין להשלמת ההכנות לשובם ולהתייצבות המציאות הבטחונית בעיר, שבמשך חודשים ספגה מירי מחבלי חיזבאללה.
עם שובם לעיר הצפונית – היישר מבית המדרש הארעי בישיבת נחלים הסמוכה לפתח תקווה, שם התארחו במשך כשנה – עשו את דרכם תלמידי ישיבת ההסדר והרבנים מבניין העירייה לבניין הישיבה בשירה ובריקודים. הם נשאו את ספרי התורה אל בית המדרש.
8 צפייה בגלריה
חוגגים את החזרה בישיבת ההסדר בקריית שמונה
חוגגים את החזרה בישיבת ההסדר בקריית שמונה
חוגגים את החזרה בישיבת ההסדר בקריית שמונה
(צילום: אביהו שפירא)
8 צפייה בגלריה
שירה וריקודים מחוץ למבנה הישיבה
שירה וריקודים מחוץ למבנה הישיבה
שירה וריקודים מחוץ למבנה הישיבה
(צילום: אביהו שפירא)
עיניו של הרב ישראל קירשטיין, ראש הישיבה, נצצו בשעה שנכנס עם תלמידיו אל הבניין שצופה על כל קריית שמונה: "אנחנו גרים מעל ל-45 שנה בעיר ומעולם לא עזבנו. הפעם נאלצנו לעזוב, גירשו אותנו. אבל עכשיו חוזרים! חוזרים", הוא אמר בקול רועד. "צלחנו את השנה עם כל הקשיים. החבר'ה למדו מצוין והייתה התרוממות רוח. הם גילו כי גם עם קשיים אפשר להמשיך ללמוד טוב, וברוך השם חוזרים למקום הטבעי עם המון מרץ. אנחנו מקווים שנהיה חיל חלוץ שחוזר לעיר ובעקבותינו יבואו כל השאר".
שותפו להנהגת הישיבה, הרב אריאל ברקאי, הוסיף: "בשנה האחרונה הרגשנו וראינו כי למרות תהליך הגאולה אפשר ליפול לתרדמת. יחד עם זאת, העם הזה ידע גם להתעורר ולקום על רגליו. התעוררנו וגילינו בנו כוחות אדירים. עכשיו הגיעה העת שלנו להקיץ מהשינה, להתעורר ולעורר, לחזור לארץ הטובה ולדעת שהשם השיב אותנו אל הארץ ולא יעזוב אותנו עד אשר יעשה את אשר דיבר לנו. זה התפקיד שלנו, יחד עם שאר תושבי הצפון, לחזור מתוך אמונה בהמשך הדרך של הדורות שקדמו לנו והפריחו כאן את השממה".
8 צפייה בגלריה
ספרי התורה חזרו לקריית שמונה
ספרי התורה חזרו לקריית שמונה
ספרי התורה חזרו לקריית שמונה
(צילום: אביהו שפירא)
בחגיגה המרגשת, שכמותה לא ידעה העיר זה למעלה משנה, לא השתתפו פוליטיקאים, ונציגי ההנהגה הציונית-דתית לא הגיעו לקבל את פני התלמידים באירוע ההיסטורי. מי שכן הגיעו להצדיע היו נציגי ההתיישבות והצבא, ובהם מפקד אוגדה 91 תא"ל שי קלפר, מנכ"לי משרדי ממשלה, מזכ"ל התנועה הקיבוצית ליאור שמחה, מזכ"ל תנועת בני עקיבא יגאל קליין, רכז תנועת דרור ישראל, ראשי איגוד ישיבות ההסדר ועוד.
"הגעתי כדי לראות את זה ולשמוח יחד איתם", שיתף אלי כהן, בן העיר קריית שמונה ומנכ"ל אוניברסיטת תל חי (בהקמה). "לשמחתי האנשים האמיצים האלו, שבוחרים לבוא לכאן למרות האתגר ולמרות שהעיר לא נראית במצב טוב, באים – וזה מה שיפיח את החיים בחזרה במקום הזה ויהפוך את האזור שוב לפנינה של מדינת ישראל".
הדבר הראשון שעשו בחורי הישיבה עם שובם מבית המדרש הזמני בנחלים היה להציב את שולחן הלימוד המיותם, שעליו הניחו את תמונותיהם של חבריהם שנפלו במלחמה. הם נפלו בשירותם ובהגנת המדינה בקרבות ברצועת עזה במהלך השנה האחרונה: סמ"ר איתן דישון ז"ל, סמל אחיה דסקל ז"ל, סמ"ר אלקנה נבון ז"ל ורס"ל (במיל') נריה כהן ז"ל. לצידם עמדה גם תמונתו של חברם סמ"ר הלל יניב ז"ל, שנרצח עם אחיו הצעיר יגל, בפיגוע בחווארה כמה חודשים לפני פרוץ המלחמה.
8 צפייה בגלריה
אלקנה נבון, אחיה דסקל ואיתן דישון
אלקנה נבון, אחיה דסקל ואיתן דישון
אלקנה נבון, אחיה דסקל ואיתן דישון שנפלו במלחמה
(צילום: דובר צה"ל)
8 צפייה בגלריה
נריה כהן ז"ל
נריה כהן ז"ל
נריה כהן ז"ל
(צילום: באדיבות המשפחה)
8 צפייה בגלריה
האחים הלל מנחם ז"ל ויגל יעקב ז"ל
האחים הלל מנחם ז"ל ויגל יעקב ז"ל
האחים הלל ויגל יניב, שנרצחו בפיגוע בחווארה
בני משפחותיהם של החללים מבני הישיבה ליוו את חזרת התלמידים והביטו בדמעות על הכיסאות המיותמים. "המקום הזה היה עבור אלקנה מקום של לימוד תורה וחוויות. מקום שהוא אהב להיות בו. הוא הרגיש בו כמו בבית", סיפרה דליה נבון, סבתו של אלקנה שנפל ערב חודש אלול בקרב מול מחבלים בג'נין.
היא הסבירה כי בנוכחותה, לצד שאר בני המשפחה בערב המרגש של חזרת חבריו של אלקנה לבית המדרש, היא מצליחה להרגיש שוב את חום גופו ומאור פניו של הנכד שאיבדה. "פה אלקנה היה ואני חושבת שהוא שמח ונשמתו שמחה. אני רוצה להרגיש אותו. אני עושה את כל המאמצים לחוש אותו, את הריקוד, השמחה והשירה שלו ואת החיבוק שלו", תיארה נבון.
מיום הקמתה נפלו 19 מבני הישיבה במערכות ישראל. גם ז'קלין אלחרר שיתפה בתחושות הכאב לנוכח נפילתם של בני הישיבה בקרבות. "הבחור המקסים הזה (אלקנה, י"ק) היה מתאמן כל הזמן ליד הבית שלנו. כששמעתי את זה נקרע לי הלב. היינו שואלים, מה אתה עושה, והוא אמר שהוא מתאמן לצבא. כששמעתי חרב עליי עולמי". לפני כחודשיים נפל גם נכדה של ז'קלין, אמיתי אלון ז"ל, כשנהרג מפגיעת הכטב"ם בבסיס האימונים של גולני. "אני בכיתי עליהם ושמעתי עליהם ולצערי כואב לי עם הנכד שלי".
8 צפייה בגלריה
ז'קלין אלחרר ליד הפינה לזכר הנופלים
ז'קלין אלחרר ליד הפינה לזכר הנופלים
ז'קלין אלחרר ליד הפינה לזכר הנופלים
(צילום: אביהו שפירא)
8 צפייה בגלריה
גם ראש העיר קריית שמונה (מימין) השתתף בחגיגות
גם ראש העיר קריית שמונה (מימין) השתתף בחגיגות
גם ראש העיר (מימין) השתתף בחגיגות
(צילום: אביהו שפירא)
ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, בירך את הצעירים שחזרו לקריית שמונה. הוא אמר בנאומו כי הוא היה משוכנע שלימוד התורה והמשך קיומה של ישיבת ההסדר בעיר הגנו על קריית שמונה מפני מימוש תוכנית הכיבוש והטבח, שזממו מחבלי חיזבאללה.
שמעון עמר, בעליו של דוכן "פלאפל עמר" המפורסם, הגיע גם הוא לצפות בחזרתם של הצעירים לעיר שאליה שב באחרונה כדי לפתוח מחדש את דוכן הפלאפל הוותיק שלו. "אני רוצה להגיד להם כל הכבוד על מה שהם עשו במלחמה הזאת", אמר עמר. "על הגדולה שלהם שהם לא אמרו לא ימין ולא שמאל, ונלחמו על המדינה שלנו ועל הקיום שלנו. כל הכבוד להם, שאפו גדול. תמיד ישיבת ההסדר הביאה אור לעיר. אני מאחל להם כל טוב, שיצליחו וילמדו ויקימו משפחות, ובעזרת השם בלי מלחמות".