מאז חטיפתו ורציחתו של שליח חב"ד לדובאי, הרב צבי קוגן, תוגברה ההיערכות הביטחונית בבתי חב"ד ברחבי העולם, למקרה של אירועי תקיפה ואיומים. אך בפועל, החששות והתופעות הקשות לא החלו בשבת האחרונה.
ברחבי העולם פרוסים כ-6,000 אנשי החסידות, שליחי הרבי מלובביץ', שלקחו על עצמם משימה: להיות מוקד יהדות וסיוע ליהודים במקום שבו התחייבו להיות מאז קבלת המשימה ועד ביאת המשיח. מדובר במהפכת יהדות של ממש, שהחלה בתום מלחמת העולם השנייה במטרה להציל את היהדות מאבדון והפכה למעצמה.
הרב בנימין יעקבס משמש כשליח חב"ד להולנד וכרבה הראשי של המדינה. הוא נולד וגדל בהולנד, אך כבחור ישיבה למד במוסדות חב"ד בישראל ובארצות הברית, ולפני כ-50 שנה שב לארץ מולדתו בתור שליח חב"ד.
בשנים האחרונות החל גל אנטישמיות שהתעצם מאז מתקפת הטרור של מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר. "לפני כמה ימים זרקו אבן על הבית שלי", הוא מספר. "בכל יציאה מהבית צועקים לי 'Free Palestine' ואמירות נוספות. בשבועות האחרונים יש משטרה סביב הבית שלי לצורכי אבטחה מפני איומים שקיימים פה כל הזמן".
כאמור, גל האנטישמיות שגאה מאז מתקפת הטרור הרצחנית על יישובי הדרום החל עוד קודם. "כבר חמש או שש שנים שאני לא יכול לסוע ברכבת או באוטובוס ציבורי, אמרו לי גורמי ביטחון שזה לא כדאי. ב-7 באוקטובר האחרון, שבו צוין יום השנה לטבח, הייתה סביב הבית שלי משטרה חשאית בנוכחות גבוהה. התבקשתי שלא לצאת מהבית אם זה לא דחוף", מספר יעקבס.
לדברי הרב יעקבס, הממשלה ההולדנית מגבה את היהודים. "אומרים לנו פה שחשוב מאוד שלא נעזוב את הולנד, שנלחמים נגד האנטישמיות, אבל באותה נשימה חוששים שתהיה איסלאמופוביה. אז כל גינוי לאנטישמיות או ל-7 באוקטובר מלווה בתוספת 'אבל'. לצערי, ככל שגורמי איסלאם קיצוני תופסים יותר עמדות ומגיעים למקומות שבהם הם משפיעים, היהודים חשופים ליותר איומים. המשטרה פה מלווה אותנו, אבל אי אפשר להתעלם מהגל הזה שאנחנו עוברים".
גם מקבילו בברצלונה, הרב דוד ליברזון, מספר על היערכות מוגברת מול האיומים. "ספרד היא מדינה שתומכת במדינה פלסטינית וזה משנה את החוויה והתחושה פה באופן ניכר", סיפר הרב. "ברחבי העיר יש כתובות בעד פלסטין ו'ישראל רוצחת ילדים', והשיח הולך ומקצין, דבר שמערער את הביטחון שלנו כקהילה. בכל מוסדות הקהילה היהודית יש אבטחה שהולכת ומתוגברת לאחרונה, לרבות בית חב"ד ובתי הספר. השיח הופך את האווירה לנפיצה יותר וגם בלי שהתרחש אירוע בשטח – אנחנו לא רוצים להיות חשופים לאיומים מבלי להיות מוכנים".
רב העיר ברלין בגרמניה ושליח חב"ד אליה, הרב יהודה טייכטל, שוחח איתנו בדיוק אחרי שסיים תדרוך ביטחוני עם מפקדת משטרת ברלין והצוות שלה.
"מאז 7 באוקטובר אנחנו חווים מציאות שונה ממה שהיה בעבר", הוא מספר. "כשהגעתי לפני 30 שנה היו 9,000 יהודים, היום יש 50 אלף. היהודים מהמקומות הרחוקים יותר רצו להגיע למקום המרכזי, וכך התפתחה בשנים האחרונות תרבות יהודית שלמה עם מקומות בילוי, מוסדות קהילתיים, אוכל כשר ועוד. לצד זאת יש גם התפתחות של ריכוזים מוסלמיים שהגיעו כמהגרים שגרמניה קלטה. יש פה הפגנות של פרו-פלסטינים, יש ניסיונות להשתלט על המרחב הציבורי. אני באופן אישי חוויתי ברחוב בחזרה מבית הכנסת תקיפה אלימה, יריקות וקללות. זה פורסם בעיתונות ונשיא גרמניה הגיע אליי הביתה והתנצל".
הרב טייכטל הוסיף: "יחד עם זה יש את המצב בארץ שמעודד את האנטישמיות ויש פה צורך באבטחה כבדה. צריך להיזהר היום ללכת ברחוב או בתחנות הרכבת עם מגן דוד או סממן יהודי, ולא להיתקל במישהו שמאיים או קורא קריאות ברחוב. לכן יש פה מערכת מסודרת מאוד. יש פה ארגונים שעובדים סביב זה חזק. המשטרה מאוד מלווה ומאבטחת את הקהילה, אבל המציאות שאנחנו חיים בה שונה ממה שהיה בעבר".
הרב מענדי קוטלרסקי, בכיר במערך פעילות השליחות העולמי, אומר כי "הלב שלנו, ושל כל משפחת השלוחים, עם השליחה ומשפחת השליח שנרצח על ידי בני עוולה. כולנו איבדנו אח יקר ושליח מסור. ביום הזה כולם נחשפים למסירות נפשם של השלוחים, אולם מדובר במסירות נפש של 24 שעות מסביב לשעון בכל ימות השבוע".
הרב קוטלרסקי הוסיף: "בשנה האחרונה, עקב התגברות האנטישמיות, ישנה עלייה בדריכות ובכוננות והשלוחים של הרבי עושים כל מאמץ לקיים את הציווי של 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם' בהידור רב, ומצד שני עושים גם כל מאמץ לשמר את הפעילות השליחותית שלהם באלפי קהילות יהודיות מסביב לעולם. כמו שלמדנו מהרבי, במקרים דומים בעבר, נתאמץ עוד יותר ועוד יותר להגיע לכל יהודי בעולם. בעזרת השם בקרוב נצא עם מיזם של הוספה בתורה ובמצוות לזכרו של הרב קוגן הי"ד".