כחלק מעבודות השימור בארכיון הציוני, נמצא מכתב שכתב הפסיכולוג היהודי האוסטרי הנודע ד"ר זיגמונד פרויד, לחוזה מדינת ישראל, בנימין זאב הרצל, ב-28 בספטמבר 1902. על פני שני דפים בכתב יד צפוף בשפה הגרמנית, ממליץ פרויד להרצל לקרוא את הספר שפרסם כשנתיים לפני כן, "פשר החלומות". בקרוב ימלאו 120 שנה למכתב, שהוא עדות לשיח בין שניים מהיהודים המשפיעים ביותר בעת החדשה.
- להקשיב לקולות מהמרתף: קריאה ביקורתית של המקורות היא הכרחית/ פרופ' רוחמה וייס
הרצל ופרויד חיו במשך שנים באותו רחוב בווינה, אולם מעולם לא נפגשו פנים אל פנים. למרות זאת, אבי הפסיכואנליזה הרבה לעקוב מרחוק אחר הרצל. הוא קרא באופן יומיומי את ה"נויה פרייה פרסה", עיתון שהרצל היה שליחו לפריז ועורכו הספרותי, ועקב אחר ייסוד התנועה הציונית והקונגרס הציוני הראשון בבאזל, בשנת 1897.
שנה לאחר מכן, ב-1898, צפה פרויד במחזה של הרצל שהועלה בתיאטרון, "הגטו החדש", וחלם עליו חלום. עם זאת, המכתב שכתב פרויד להרצל ב-1902, היה ככל הידוע הפעם היחידה שבה הוא יצר עימו קשר ישיר.
כך כתב פרויד להרצל: "דוקטור נכבד, עקב ההמלצה של הקולגה שלך, העורך מר מ', הרשיתי לעצמי לשלוח לך דרך חנות הספרים פר. דויטיקה עותק של הספר שלי, שיצא לאור ב-1900, הנוגע לפענוח חלומות, כמו גם הרצאה קצרה באותו עניין.
"אינני יודע אם תקבל את הרושם שהספר יהיה מתאים לעניין שעליו חשב מר מ', אבל אני מתחנן לפניך, תשמור אותו בכל מקרה כסמל להערכה שאני חש במשך שנים – כמו רבים אחרים – למשורר והלוחם למען זכויות האדם של עמנו. שלך בהערכה, פרופסור ד"ר פרויד".
הרצל קיבל את המכתב הזה מכיוון שהוא נחשב בתקופה ההיא לחולם חלומות, לאיש חזון שרואה את העתיד. במכתב עצמו יש כמה שאלות שעדיין לא פתורות: מהו העניין שעליו חשב מר מ'? איך הוא קשור להרצל? אפשר רק לדמיין מה היו החלומות של הרצל בזמנו.
ב-29 באוגוסט 1897 כינס בנימין זאב הרצל את הקונגרס הציוני הראשון, שם דנו בהקמתה של מדינה יהודית ובייסוד ארגון ציוני עולמי (ההסתדרות הציונית העולמית), מוסד שסלל את הדרך להקמתה של מדינת ישראל. לרגל ציון 125 שנה לקונגרס הציוני הראשון בשווייץ, יזמה ההסתדרות הציונית העולמית סדרת אירועים שבמרכזם אירוע שיא בנוכחות נשיא המדינה, יצחק הרצוג, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל - וכ-1,200 מנהיגים יהודים מרחבי העולם.