המלחמה שישראל מנהלת כבר יותר משנה, והחלה במתקפת הטרור של חמאס ושותפיו ב-7 באוקטובר, יכולה להשפיע רבות על תוצאות הבחירות לנשיאות בארצות הברית בעוד שישה ימים – וההשפעה שלה עשויה להיות מורגשת גם בקרב יהודי ארצות הברית, וביתר שאת בקרב ישראלים שחיים שם ויש להם זכות הצבעה.
בינתיים הסקרים מנבאים מרוץ צמוד בין דונלד טראמפ לקמלה האריס במדינות המתנדנדות, שצפויות להכריע את גורל הבחירות בעקבות שיטת האלקטורים. באולפן ynet התקיים עימות בין שני מצביעים, משני צידי המתרס – תומר בן יהודה, ישראלי שחי בלוס אנג'לס ותומך במפלגה הרפובליקנית, ואסתר שפרבר, ישראלית שחיה בניו יורק ותומכת במפלגה הדמוקרטית.
לקראת הבחירות בארה"ב: שיחה עם אסתר שפרבר ותומר בן יהודה
(צילום: מיקי שמידט)

"זה קרב צמוד מאוד. די ברור שבדרך כלל המועמד הדמוקרטי מקבל יותר קולות בסך הכללי, אבל כמו שאתם יודעים בארצות הברית זה לא מספיק, יש את המדינות המתנדנדות וצריך לנצח שם, אז זה הולך להיות קרב צמד מאוד באזורים ספציפיים מאוד", העריכה אסתר שפרבר.
תומר בן יהודה אמר כי "אם מסתכלים בחדשות ומקשיבים לסקרים, אז באמת הכול נראה צמוד וצפוף מאוד. בחודש האחרון טראמפ התחיל לקבל מומנטום, ומפיגור הוא הצליח לעלות להובלה, אומנם קטנה מאוד אבל קיימת. אני נמצא בקליפורניה, שזו מדינה שלא בדיוק תשפיע על הבחירות כי התוצאה בה ידועה, אבל הלך הרוח הכללי בציבור מראה שלטראמפ יש איזה מומנטום. אפשר לראות את זה גם בכל אתרי ההימורים שתפסו פופולריות, ושם טראמפ מוביל בגדול".
עד כמה העובדה שטראמפ מרגיש מחויב לישראל משפיעה על ישראלים בהחלטה אם להצביע לו? "עשית פה איזו הפרדה שהיא נכונה בין ישראלים שגרים בארצות הברית ובין יהודים אמריקאים. אני חושב שבקהילה הישראלית, גם בקרב אנשים שבמשך שנים הצביעו למפלגה הדמוקרטית, הדברים די השתנו, בגלל המצב כרגע בישראל עם המלחמה. אני שומע הרבה מישראלים שהצביעו בעבר למפלגה הדמוקרטית, שאומרים שלמרות העובדה שהם מרגישים שהם מתחברים יותר לערכים ולמה שהמפלגה הדמוקרטית מייצגת, בגלל המצב כרגע בישראל ובגלל שיש אגף מאוד-מאוד קיצוני במפלגה הדמוקרטית שהוא אנטי-ישראלי ואנטישמי בצורה חריגה – הם ייאלצו לבחור בטראמפ, למרות שהם לא אוהבים אותו".
3 צפייה בגלריה
קמלה האריס
קמלה האריס
קמלה האריס. "בשני הצדדים יש קיצוניים, אבל האריס לגמרי לא תומכת בהם"
(צילום: Eloisa Lopez / רויטרס)
אסתר – בכנס הגדול של טראמפ במדיסון סקוור גארדן בניו יורק היו גם דוברים שנתפסים כאנטישמים, אז הדאגה הזו לקשר עם ישראל קשורה בעצם לקיצוניים, והיא נמצאת בשני הצדדים, לא? "כן, אני מסכימה. אני לא רואה את התזוזה הזאת שתומר מדבר עליה, אנחנו רואים הרבה מאוד התלהבות וקמלה האריס, שפתחה את הקמפיין שלה רק לפני שלושה חודשים כשביידן פרש, והתחילה בפיגור מאחורי טראמפ, דווקא תפסה תאוצה גדולה. זה באמת קרוב, אבל יש תחושה שיש לה הרבה מאוד תמיכה וגם בשטח יש לה הרבה מאוד מתנדבים".
אבל היו לקמלה האריס התבטאויות לא מוצלחות בנוגע לישראל, והיא גם הסכימה עם כמה התבטאויות שהשמיע מפגין פרו-פלסטיני בקשר לעזה. "המפלגה הדמוקרטית נתנה לישראל השנה 22 מיליארד דולר. הם כיסו בערך שבעים אחוז מהעלות של המלחמה, בתמיכה הכספית, וזה מעבר לנושאות המטוסים ושיתוף הפעולה ביירוט של הטילים האיראניים. ארצות הברית הובילה שיתוף פעולה אזורי, עם סעודיה, ירדן וצרפת, וממש הצילה את ישראל. אני תוהה איך זה שישראלים שוכחים גם את הנסיעה של ביידן בתחילת המלחמה ואת הנאום הגדול שלו שבו הוא הזהיר את איראן ואמר Don't. בשני הצדדים יש קיצוניים, אבל האריס לגמרי לא תומכת בהם. בעלה יהודי, דאג אמהוף, והוא נציג הבית הלבן לענייני אנטישמיות. הם אפילו לא הזמינו את הפרו-פלסטינים ואת האנשים שלא רצו לתמוך בביידן בפריימריז לוועידה הדמוקרטית".
3 צפייה בגלריה
טראמפ עצרת בחירות אטלנטה ג'ורג'יה ארה"ב
טראמפ עצרת בחירות אטלנטה ג'ורג'יה ארה"ב
דונלד טראמפ. "הוא עשה בעד ישראל דברים שאף אחד לא חשב שנשיא אמריקאי יעז לעשות"
(צילום: Anna Moneymaker / Getty Images North America / AFP)
בן יהודה הצביע לטראמפ גם בבחירות ב-2016, אבל הוא מכיר גם כאלה שלא הצביעו לו בזמנו והחליטו לעבור לתמוך בו במערכת הבחירות הנוכחית: "אוהבים לכנות אותי פה בקליפורניה 'טראמפיסט', אז אני פחות מישהו שישנה, אבל יש הרבה מאוד ישראלים וגם יהודים ששינו את דעתם בעקבות המלחמה בישראל ובעקבות האגף הקיצוני, השמאלי והמוסלמי שהשתלט על מהפלגה הדמוקרטית".
אבל תומר, תתייחס בבקשה לדברים של אסתר. אי אפשר גם להתעלם מהעמידה האיתנה של ארצות הברית לצד ישראל במלחמה, מעשרות מיליארדי הדולרים שניתנו למדינת ישראל, חימושים, הגנה אווירית והמחויבות האישית של ביידן, כולל הביקור שלו, וקמלה עומדת מאחורי זה. האם אתה בטוח שטראמפ לא פתאום יתהפך? "לגבי טראמפ אני בטוח שהוא לא יתהפך. אוהבים מאוד להציג אותו כמישהו לא צפוי, אבל אני חושב שהמחויבות שלו לישראל לא ניתנת לערעור. אין ספק שבתחילת המלחמה ממשל ביידן נעמד מאחורי ישראל בכל הכוח, וזה היה ראוי להערכה בכל הרמות, אבל ככל שהמלחמה התמשכה, ראינו שפתאום ממשל ביידן שהחיבוק שלו הוא בעצם חיבוק דוב, והוא התחיל לדרוש מישראל דברים יותר ויותר קשים לצורך המשך הלחימה".
שפרבר מתערבת: "לא, הדרישות של ארצות הברית היו להרשות לארצות הברית להכניס סיוע הומניטרי לעזה. זו לא דרישה להפסיק את הלחימה, זו דרישה לתת לאנשים אוכל וטיפול רפואי, שהיא דרישה בסיסית גם לפי החוק האמריקאי וגם לפי החוק הבינלאומי. הם לא יכולים לתת חימוש למדינה שלא נותנת לאזרחים חפים מפשע אוכל, מים וטיפול רפואי. ברגע שישראל התחייבה להכניס יותר משאיות לעזה, ארצות הברית הבהירה שהיא תמשיך לתמוך בישראל".
3 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן בעדכון על סופה סופת ה הוריקן מילטון בדרך ל פלורידה
ג'ו ביידן בעדכון על סופה סופת ה הוריקן מילטון בדרך ל פלורידה
הנשיא היוצא ג'ו ביידן. "הישראלים שוכחים את התמיכה שלו"
(צילום: Brendan Smialowsk / AFP)
אבל את מודעת לחשש שיש לישראלים מכך שקמלה היא לא לגמרי העתק של ביידן? הוא אמר על עצמו שהוא נשיא ציוני, וגם איתו היו לא מעט בעיות. כלומר, מה שמעלה תומר הוא החשש, בעיקר של ישראלים וגם של יהודים אמריקנים, שבמובן הזה ובזווית הזו טראמפ עדיף, והוא יהיה נשיא טוב יותר לישראל. "בעיניי אין שום זווית שבה טראמפ יותר טוב. טראמפ הוא בן אדם שאנס אישה, יש נגדו המון אישומים פליליים ואזרחיים, הוא יושב לארוחות במאר-א-לאגו עם אנטישמים. הוא היה יכול לבחור לסגנית נשיא את ניקי היילי, בן אדם שפוי ואחראי, אבל הוא החליט לבחור את ג'יי די ואנס כמועמד לתפקיד, שהוא עוד יותר קיצוני ותומך בבידוד של ארצות הברית".
גם האריס יכלה לבחור סגן נשיא יהודי, והיא לא עשתה את זה. היא העדיפה על פניו את טים וולז. "כן, אבל היא לא בחרה מישהו אנטישמי. היא בחרה בן אדם שהוא חם ואוהב".
בן יהודה מתערב והודף את הדברים: "ג'יי די ואנס הוא לא אנטישמי".
גם טראמפ קודם כול דיבר על כך שביבי צריך לסיים את המלחמה בעזה וצריך לעשות עסקה. אנחנו יודעים גם שאצל טראמפ הנושא הכלכלי חשוב מאוד, וכשהוא יראה כמה עולה לו הסיוע הזה לישראל, הוא גם יכול באיזשהו שלב לאיים שהוא יעצור אותו אם לא יסיימו את החזית הדרומית, שלא נראית שמסתיימת בקרוב – אז במה אתה רואה את זה שונה? "קודם כול אני חושב שההתבטאות של טראמפ לגבי סיום של המלחמה לא התפרשה נכון. הוא דיבר על זה שצריך לסיים את המלחמה זריז, לא במטרה לעצור את ישראל, שתעצור את המלחמה כמה שיותר מהר, אלא במטרה לתת לה את כל האפשרויות להילחם, שתוכל לסיים את המלחמה בניצחון. אני חושב שבמהלך כהונתו כנשיא הוא עשה דברים שבמשך עשרים שנה ויותר היו תקועים בכל הממשלים, גם הדמוקרטיים וגם הרפובליקניים – הוא העביר את השגרירות לירושלים, הוא הכיר בירושלים כבירתה של ישראל, הוא הכיר ברמת הגולן. הוא עשה דברים שאף אחד לא חשב שנשיא אמריקאי יעז לעשות, לא בתקופתו של קלינטון או בוש ובטח לא אובמה, ואני לא חושב שזה יהיה שונה עכשיו. הוא מצהיר מעל כל במה שתהיה תמיכה מלאה בישראל, אם זה כנגד הפלסטינים, אם זה כנגד חיזבאללה, אם זה כנגד איראן".
עם זאת, הוא נפגש עם ראשי קהילות מוסלמיות ואמר להם שהוא יפעל גם לסיום המלחמה. "הוא גם קיבל את התמיכה של קהילה קטנה ממישיגן".
שפרבר מעירה: "והוא הצליח לעכב את התמיכה הצבאית בישראל בחצי שנה, כי הוא רצה לתת איזה פרס לפוטין ולא לתת תמיכה לאוקראינה".