למרות גל המחאות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים בארצות הברית, התפטרותן של הנשיאות והצניחה בתרומות בגלל הטיפול הלקוי באנטישמיות – מספר הסטודנטים היהודים באוניבריסטאות קולומביה, הרווארד ופנסילבניה (UPenn) נותר גבוה, בדומה לשנה שעברה. כך עולה מהרשימה השנתית שפרסם ארגון הסטודנטים היהודים "הלל", שבה פירוט של נתוני הסטודנטים היהודים באוניברסיטאות המובילות בארצות הברית ובקנדה.
מחאה אנטי ישראלית באוניברסיטת קולומביה
(צילום: רויטרס)

אוניברסיטת קולומביה ניצבת השנה במקום ה-13 מבין מוסדות ההשכלה הגבוהה הפרטיים עם הכי הרבה סטודנטים יהודים לתואר ראשון: כ-1,500 תלמידים, או כמעט 1 מכל 4 סטודנטים במוסד (23%). אוניברסיטת פנסילבניה מדורגת אף מעליה, במקום ה-12 עם 1,600 יהודים (אך רק 16% מכלל הסטודנטים). שתי האוניברסיטאות טיפסו שני מקומות לעומת השנה שעברה, אך מספרי הסטודנטים נותרו יציבים.
גם אוניברסיטת הרווארד טיפסה שני מקומות בדירוג למרות מספרים דומים אשתקד וניצבת במקום ה-30, עם 700 סטודנטים יהודים לתואר ראשון או כ-10% מאוכלוסיית הסטודנטים.
אחד מהם, ג'ונתן, התחיל את לימודיו בספטמבר האחרון, אחרי תקופת שירות כחייל בודד בצה"ל. לדבריו, אף על פי שעקב היטב אחר המהומות בקמפוסים – ברגע שהתקבל מכתב הקבלה הוא "לא ראה ממטר". ג'ונתן אמר: "אנשים בארצות הברית מוכנים למכור כליה כדי להיכנס למוסדות כמו הרווארד וקולומביה, זה משנה חיים, ואף מרצה אנטישמי לא יעצור אותי".
3 צפייה בגלריה
מתפרעים מפגינים התפרעות מחאה פרו פלסטינים תומכי חמאס אוניברסיטת קולומביה ניו יורק
מתפרעים מפגינים התפרעות מחאה פרו פלסטינים תומכי חמאס אוניברסיטת קולומביה ניו יורק
מתחם המחאה נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה בניו יורק
(צילום: Stephanie Keith / Getty Images)
במקום הראשון ברשימה – כמו בשנה שעברה – ניצבת אוניברסיטת בוסטון עם 4,000 סטודנטים יהודים או 22% מכלל הסטודנטים. בשנה שעברה האחוז היה מעט יותר גבוה – 23%. אוניבריסטת טוליין בניו אורלינס עלתה למקום השני (3,214 תלמידים יהודים, שהם כ-44% מהסטודנטים). אוניבריסטת ניו יורק (NYU) – עוד מוקד סוער של הפגנות פרו-פלסטיניות השנה – צנחה למקום הרביעי (2,895 תלמידים יהודים, או 10%). במקום השלישי נמצאת אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, שלמרות כמה עימותים מתוקשרים השנה בין מפגינים עלתה מקום אחד לעומת שנה שעברה עם 3,000 תלמידים יהודים, או 27% מסך כלל הסטודנטים לתואר ראשון.
דווקא אוניברסיטת ברנדייס, שדיווחה השנה על התעניינות מוגברת בקרב נרשמים חדשים וסטודנטים קיימים שביקשו לעבור ל"מעוז יהודי" בגלל אנטישמיות במוסדות האם – מגיעה רק למקום ה-15, עם 1,300 תלמידים יהודים. עם זאת, מבחינת אחוזים מכלל אוכלוסיית הסטודנטים היא ניצבת במקום השלישי (35%), אחרי אוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY) בברוקלין (38%) וטוליין (44%, כאמור).
אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA), עוד מוקד שעלה לכותרות השנה בעקבות עימותים אלימים בין מפגינים פרו-פלסטינים לפרו-ציוניים, ניצבת במקום ה-26 מבין האוניברסיטאות הציבוריות הפופלריות בקרב יהודים (2,500 סטודנטים יהודים או 9% מכלל תלמידי התואר הראשון). בשנה שעברה היא ניצבה במקום ה-29 עם מספר דומה שהיווה אז רק 8% מכלל התלמידים.
3 צפייה בגלריה
מחאה נגד ישראל בארה"ב
מחאה נגד ישראל בארה"ב
מחאה נגד ישראל באוניברסיטת הרווארד
(צילום: AP)
שלושת המקומות הראשונים מבין האוניברסיטאות הציבוריות נותרו ללא שינוי לעומת שנה שעברה: אוניברסיטת פלורידה היא הפופולרית ביותר גם הפעם, עם 6,500 סטודנטים יהודים או 19% מכלל תלמידי התואר הראשון. אחריה אוניברסיטת רוטגרס בניו ג'רזי (6,400 יהודים או 18%) ואחריהן אוניברסיטת מרכז פלורידה (UCF) עם 6,300 תלמידים או 11%.
הדירוג השנתי מתייחס ל-60 המוסדות האקדמיים המובילים בצפון אמריקה וכולל בנפרד התייחסות לאוניברסיטאות קטנות יותר או כאלה שמוגדרות כיהודיות, כגון ישיבה יוניברסיטי, אוניברסיטת טורו והסמינר התיאולוגי היהודי של אמריקה (JTS).
יש לציין כי אוניברסיטאות בצפון אמריקה לא אוספות או מפרסמות נתונים רשמיים על אודות אחוז הסטודנטים היהודים שלומדים אצלן, היות שיהודים אינם נחשבים קבוצה אתנית או גזע במדינה, אלא קבוצה דתית. נוסף על כך, ביוני 2023, לאחר עשורים של התחבטות, בית המשפט העליון בארה"ב פסק כי החוקה האמריקנית אינה מתירה לאוניברסיטאות לשקול קטגוריות של גזע כחלק מתהליך הקבלה של סטודנטים, ובכך סיים למעשה את ההעדפה המתקנת בקבלה להשכלה גבוהה בארה"ב.
3 צפייה בגלריה
בניין ארגון הסטודנטים היהודים באוניברסיטת קליפורניה הושחת
בניין ארגון הסטודנטים היהודים באוניברסיטת קליפורניה הושחת
בניין ארגון הסטודנטים היהודים באוניברסיטת קליפורניה הושחת
בתווך הזה נכנס ארגון הסטודנטים היהודים הגדול בעולם, "הלל", שמפרסם את הרשימה שלו זה יותר מעשור, והיא כוללת לא רק מידע על נתוני ההרשמה בקרב יהודים ב-950 אוניברסיטאות בצפון אמריקה, אלא גם מידע לגבי היצע הקורסים ביהדות וזמינות האוכל הכשר.
השנה, הרשימה כוללת לראשונה גם מדדים חדשים שמתמקדים בתגובות המוסדות כלפי אנטישמיות ואנטי-ציונות. למשל, האם התקיים בקמפוס מאהל מחאה, האם נערכה בו הצבעת חרם נגד ישראל או הסרת השקעות (BDS), האם הוגשו נגדו למשרד החינוך תלונות על אנטישמיות ואפליה, האם הנהלת האוניברסיטה משתתפת בתוכנית ההכשרה של הלל נגד אנטישמיות, והאם היא מאפשרת פעילות אנשי מקצוע של הלל בתחום בריאות הנפש שמתמחים בסיוע לסטודנטים יהודים.
את הרשימה השנה מלווה טור של נשיא "הלל", אדם להמן, שכותרתו: "כיצד לבחור אוניברסיטה בזמן זינוק באנטישמיות בקמפוסים". להמן מייעץ לתלמידים הפוטנציאלים ולמשפחותיהם "להסתכל מעבר לכותרות ולדירוגי קליקים ולהעריך כל קמפוס בצורה הוליסטית כדי למצוא את בית הספר שיתאים לכם ביותר, כחלק ממסע החיים והיהדות הרחב יותר". לדבריו, "אף תלמיד לא צריך להיות נתון להטרדה, אפליה, אנטישמיות או שנאה מכל סוג שהוא. אנחנו נמשיך לפעול ללא לאות כדי להבטיח שהנהלות האוניברסיטאות לא יאפשרו סביבות עוינות ומפלות כלפי יהודים בקמפוסים שלהן".