א' באלול, 1 בספטמבר של עולם הישיבות החרדיות וגם הדתיות-לאומיות, נפתח בדרך כלל בחגיגיות. בתאריך הזה, שחל היום (ד'), מתחיל "זמן אלול", תקופה הלימודים שנמשכת עד יום כיפור. התקופה נחשבת למרוממת והדורשת ביותר בעולם התורה.
במוסדות לימוד התורה הציוניים-דתיים, ישיבות ההסדר, המכינות והישיבות הגבוהות, גם כן יחלו אלפי תלמידים את השנה, אך בחלק גדול מבתי המדרש היא תלווה בכאב על עשרות התלמידים הגיבורים שנפלו במלחמה.
ישיבת ההסדר בירוחם איבדה במלחמה תשעה מתלמידיה. היום, כשישובו הרבנים והתלמידים שלא בשירות פעיל לספסלי הישיבה, הם ייתקלו גם בשולחנות שבהם ישבו חבריהם. "בכל שנה, חודש אלול מביא איתו תחושה מחיה של התחדשות, עם הגעתם של בחורי שיעור א' לישיבה וחזרתם של כלל התלמידים בכוחות חדשים ללימוד בבית המדרש", סיפר ראש הישיבה הרב חיים וולפסון.
הרב וולפסון אמר כי בישיבה יזכרו את הנופלים במלחמה וגם את החטופים שנרצחו בימים האחרונים. "הכאב העמוק, יחד עם התפילה והתקווה הגדולה לראות ישועה וניצחון על אויבינו, ילוו אותנו כל העת בישיבה", אמר ראש הישיבה. "אנו עסוקים רבות בשאלה כיצד בית המדרש ימשיך להיות מוקד צמיחה רוחני, מתוך חיבור ושימת לב למה שעובר על כולנו בתקופה הנוכחית. עם זאת, אנו מאמינים בכוחה של התורה להחיות את הרוח. אנחנו שואבים את הביטחון ממילותיו של דוד המלך שאותן נתחיל לומר היום; דברים שאמר דוד המלך בשעת מלחמה: 'אחת שאלתי מאת השם אותה אבקש, שבתי בבית השם כל ימי חיי'".
מוסדות "בני דוד", המכינה והישיבה בעלי, איבדו 22 בוגרים ותלמידים, חלקם עוד היו בתקופת הלימודים שאחרי צבא וגויסו למילואים. "עברנו שנה קשה של מלחמה אכזרית, שסיומה אינו נראה באופק. שנה של שכול וכאב הפצועים", אמר ראש המוסדות, הרב אלי סדן, שמנסה דווקא מתוך ראייה זו לפתוח שנה עם מסר לאור דרכם של הנופלים. "22 מבוגרינו נהרגו במלחמה ועשרות רבות נפצעו. התלמידים והתלמידות החוזרים אלינו לבית המדרש זקוקים לחיבוק וקירבה נפשית יותר מבשנים קודמות, ובעיקר לתורה מעמיקה ורלוונטית שמיישבת את מצוקות נפשם. יותר מבכל שנה ושנה צריכים אנו להיות קשובים להם ולמצוא בקרבנו את המענה הנכון, כדי לתת יד לכל אחד ואחת, במטרה להובילם קדימה באמונה ובהכרה עמוקה כי טוב ה' לכל ורחמיו על כל מעשיו".
הרב אבנר זולדן יתחיל הבוקר ללמד שנה א' בישיבת מעלה אליהו בתל אביב, באותו בית מדרש שבו לימד את תלמידו הקרוב סרן לירון שניר שנפל במלחמה ובו למד גם אל"מ יהונתן שטיינברג, שנפל בקרבות בדרום ב-7 באוקטובר. "אין ספק שאנחנו מהרהרים הרבה בשאלה מאיפה נמצא כוח לפתוח שנה עם הכאב על כלל החללים שנפלו במלחמה, ובפרט על לירון, תלמיד יקר שלנו", הוא אמר. "כשאנחנו מדברים על לירון, אנחנו מדברים על התמדה, רצינות, חיים, חיפוש אמת. לירון היה אדם שבער בו הרצון לתרומה לעם ישראל. הייתה לנו פרידה קשה מלירון, אבל פרידה זה אותיות רדיפה, היא מייצרת תקשורת בשלט רחוק. אני לוקח את אמירת החיים שלו, את מהות החיים שלו, והולכים לאורו. הדמות שלו נוכחת מאוד בבית המדרש. הצוואה והמורשת שהוא השאיר לנו – זה מה שנותן לנו כוח בחזרה לבית המדרש".
רמ"ט איגוד ישיבות ההסדר, אורי פינסקי, סיכם: "זמן אלול השנה אינו כבכל שנה קודמת. ההתרגשות, השליחות, הגבורה והכאב הלאומי שזורים יחד בליבנו בפתיחת בתי המדרש ומעורבים זה בזה. חודש אלול הוא זמן לחשבון נפש פרטי ולאומי, להתחזקות מתוך אתגרי עם ישראל. אנו מבקשים לחזק את תלמידינו ובוגרינו בתוך כלל ישראל בחיל וברוח, ולחבק את העם הנפלא הזה שמתגבר כמו אריה ומכה באויב".