הרבנים הראשיים לישראל, הרב יצחק יוסף והרב דוד לאו, תוקפים בחריפות את הצעת החוק לפתיחת שוק הכשרות לתחרות, שאושרה הבוקר (ד') בוועדת הרפורמות של הכנסת, וקוראים לרבני ישראל שלא לשתף עמה פעולה, אם תאושר באופן סופי. ההודעה המשותפת לשניים, שעד היום אחזו בדעות שונות ביחס למהלך המאבק, סותמת את הגולל על האפשרות כי הרב לאו יתמוך בו בדיעבד, כפי שקיווה השר לשירותי דת, מתן כהנא, שיזם את הרפורמה.
"ההחלטה שהתקבלה על מתווה הכשרות החדש היא הרס הכשרות, ומביאה לידי ביטוי מגמה לעקירת יהדותה של מדינת ישראל", טענו הרבנים הראשיים, והזהירו כי מדובר ב"צעד נוסף להפיכת מדינת ישראל למדינת כל אזרחיה". לדבריהם, "כל מי שעיניו בראשו רואה את הרמת היד בתורת משה, סטייה מן הדרך שהתוו לנו גדולי ישראל".
"יביאו להפרדת קהילות בישראל"
"ההרס הרוחני במסווה של הרפורמה זו כסות עיניים שאחריתה מי ישורנו", כתבו שני הרבנים, ופירטו את חששם מפני המהלכים הבאים שתוביל הממשלה: "בחלל חדרי זוממי השינוי מהדהדים כבר קולות נוספים בענייני גיור ונישואין מחוץ למסגרת הרבנות הראשית, שיביאו בהכרח להפרדת קהילות בישראל".
"שמירה על האחדות, שהייתה משאת נפשם של מייסדי הרבנות, נחתכת בלהבי ברזל", הוסיפו. "אנו אפופי חרדה לבאות, ואנו פונים בקריאה: הרפו ידיכם מקודשי ישראל! ענייני ההלכה והדת מסורים בידי רבני ישראל. אין להעלות על הדעת שבמחי יד יחריבו בניין שלם במגמה לרצות גורמים מסוימים. מתוך אחריות כבדה לעם ישראל ולארץ ישראל אנו קוראים לעצור הליך זה מיידית".
לרבני ישראל קראו: "עמדו בפרץ, הרגישו את האחריות המוטלת על שכמכם, דעו כי על כתפנו מוטלת אחריות לקיומו של היישוב היהודי בארץ ישראל - ואין שום זכות לשום גורם לקבוע חוקים שהם נגד חוקי תורתנו הקדושה... בל יהין רב לתת כשרות שלא במקום שהוסמך לכך על ידי מועצת הרבנות הראשית לישראל".
"הזכות להביע את דבר ה' ללא מורא"
על הטענה כי אל להם, כנושאי משרה ציבורית, עובדי מדינה, לפעול בניגוד לחוק ולהמריד לכך אחרים במעמדם, כתבו הרבנים לאו ויוסף: "רבני ישראל, הממשיכים את הדרך המסורה מדור דור, ישמרו על זכותם להביע את דבר ה' ללא חת וללא מורא".
ועדת הרפורמות של הכנסת אישרה היום את רפורמת הכשרות, לקראת ההצבעה עליה בקריאה שנייה ושלישית המתוכננת לשבוע הבא. על פי הצעת החוק, שוק כשרות המזון ייפתח לתחרות בין גופים פרטיים, שיוכלו להעניק לבתי עסק תעודות השגחה בלא צורך בתעודה בסיסית מטעם הרבנות המקומית הממלכתית.
הרבנות הראשית, שלה הסמכות הבלעדית כיום לקבוע מהו "כשר", תשמש רגולטור המפקח על גופי הכשרות וקובע עבורם את הסטנדרטים ההלכתיים שבהם יצרני המזון יידרשו לעמוד, אך מסלול נוסף מאפשר לכל שלושה רבני עיר לקבוע סטנדרטים אחרים, מקלים יותר, והגופים הפרטיים יוכלו להסתמך עליהם בלא צורך באישור מהרבנות.
אם תאושר הרפורמה, שאותה מקדמת הקואליציה במסגרת חוק ההסדרים, היא תיכנס לתוקף במלואה רק בראשית שנת 2023. ואולם פעימה ראשונה, משמעותית בפני עצמה, נקבעה לינואר 2022 – בעוד כחודשיים - אז תבוטל השיטה האזורית הנהוגה כיום, ורבני הערים המכהנים יוכלו להעניק שירותי השגחה בכל הארץ ולהתחרות ביניהם.