בפעם הראשונה: תערוכה של "יד ושם" תיפתח באינדונזיה, המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בעולם, לרגל יום השואה הבינלאומי שיחול ביום חמישי הקרוב. התערוכה – "שואה: כיצד האנושות אפשרה לכך לקרות?" – תיפתח בבית הכנסת "שער השמיים" בסולאווסי, שיהווה מוזיאון לזכר השואה.
אף על פי שאין יחסים דיפלומטיים רשמיים בין ישראל לאינדונזיה, באירוע הפתיחה תשתתף באופן מקוון גם נציגה של "יד ושם", רחל בד-קפלן, מבית הספר הבין-לאומי להוראת השואה. בד-קפלן תעסוק בדבריה בחשיבות העיסוק בזיכרון השואה, על ידי תערוכות, חומרי ארכיון ובמיוחד באמצעות יומנים אישיים של קורבנות שנרצחו.
"אנו רואים חשיבות רבה בהצגה פיזית של הידע והתוכן של 'יד ושם' גם מחוץ להר הזיכרון בירושלים, ושמחים להגיע למחוזות חדשים כמו אינדונזיה", אומר יו"ר "יד ושם", דני דיין. "נשמח לפתוח תערוכה בכל מקום שירצה לעסוק בנושא זיכרון השואה והנצחתו, ועל אחת כמה וכמה במדינה המוסלמית הגדולה ביותר בעולם".
התערוכה שתיפתח באינדונזיה היא אחת מבין 65 תערוכות Ready to Print של "יד ושם" שיוצגו ברחבי העולם לציון יום הזיכרון הבינלאומי לקורבנות השואה, בבתי ספר, אוניברסיטאות ומרכזים קהילתיים.
ביום שישי יארח ארגון הקהילות היהודיות במפרץ את יו"ר יד ושם לאירוע קבלת שבת מקוון, לציון יום השואה הבינלאומי. באירוע ישתתפו חברי קהילות משש מדינות המפרץ, והוא יכלול הדלקת נרות שבת על ידי הלנה גאון לבית פויירשטיין ובתה רוזלין בן גיגי – דור שני ושלישי לשורדי שואה – וכן שירי שבת מסורתיים ודבר תורה.
שגרירים שמעו עדות מפי "נס שואה"
לקראת יום השואה הבינלאומי, שגריר צרפת בישראל, אריק דנון, אירח בביתו אירוע זיכרון בסלון ביוזמת הוועד היהודי-האמריקאי בישראל. באירוע נכחו חמישה שגרירים נוספים מאירופה, אסיה, אמריקה הלטינית וגם ממדינה ערבית. את העדות מסרה בטי אפל, שמגדירה את עצמה כ"נס שואה". היא ואחיה הצעיר ז'אק ניצלו בזכות ויקטור וג'וזפין גושארד, זוג איכרים נוצרים שהיו להם למשפחת אומנה בכפר דולין שבדרום צרפת. בזכותה, הם הוכרו כחסידי אומות העולם באוגוסט האחרון. אמה ואחיה התינוק של בטי נספו בתאי הגזים באושוויץ ב-15 בספטמבר 1942.
מנכ"ל הוועד היהודי-האמריקאי בישראל, סא"ל במיל' אביטל ליבוביץ': "אירוע הזיכרון בסלון לדיפלומטים הוא מסורת שאנחנו מקיימים כל שנה, ומניסיון, החוויה הזו תיחקק בזיכרונם לעוד שנים רבות. אנו מגייסים את השגרירים להמשיך ולשמר את זיכרון השואה, כדי למנוע מההיסטוריה לחזור על עצמה ולהילחם באנטישמיות בכל מקום בעולם".