ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לדון היום (ראשון) בהצעת החוק של ח"כ ארז מלול מש"ס, שתגרום למעשה לעליית מחירי הקבורה. ההצעה הוגשה בתיאום עם המשרד לשירותי דת.
כיום כל אזרח שהולך לעולמו מקבל חלקת קבר בחינם, שעליה משלם ביטוח לאומי. אך מי שרוצה חלקה ייחודית, לא בקומות ולא במקום שנבחר עבורו, אלא לבחור בעצמו – יכול לרכוש מבעוד מועד קבר.
אבל לא מדובר בעניין זול. כיום קניית חלקת קבר מראש עבור בני זוג יכולה להגיע לסכום של 5,000 שקלים ואפילו לסכומים גבוהים יותר. הביטוח הלאומי מפקח גם על המחירים האלה. הצעת החוק החדשה מבקשת לבטל את הפיקוח ואת המחירון שנקבע מראש.
על פי נוסח הצעת החוק, "התיקון המוצע נועד כדי להגדיל את הכנסות החברות לענייני קבורה של יהודים, דבר שיאפשר לאותן חברות להשקיע יותר בפיתוח יחידות קבר ותשתיות ובאחזקה שוטפת של בתי העלמין". עוד פורט בהצעה כיצד השר לשירותי דת הוא זה שיקבל את ההחלטות בהתייעצות עם גורמי הביטוח הלאומי, אך לא בכפוף אליהן.
החוק מתייחס גם לחלקות הנקראות "חריגות", בשל מיקומן או שיטת הקבורה בהן. בבתי העלמין 10 עד 15 אחוז מהחלקות נחשבות לכאלה, וחלקות קבר בהן נמכרות במחירים גבוהים אף יותר, העשויים להגיע לעד 80 אלף שקלים ברכישה עבור נפטר, ובפיקוח מחירן מגיע עד 17 אלף שקלים לאדם שקנה עוד בחייו. החוק החדש מבקש לקבוע כי החלקות החריגות יימכרו ללא פיקוח וללא הגבלה גם בחייו של אדם שקונה מראש, ולא רק לאחר המוות.
בסביבת ח"כ מלול אמרו: "אנחנו דואגים לבני הזוג שרוצים לרכוש מקום בחיים ליד בן הזוג שנפטר ונקבר במקום בחינם, על ידי כך שנגדיל את הכנסות החברא קדישא ממקומות אחרים, כדי שיוכלו לממן את עלויות הפיתוח היקרות, ובמקביל להוזיל את המחיר לבן הזוג אשר נקרא 'לקוח שבוי'".
ח"כ מירב כהן (יש עתיד) הגיבה על ההצעה ואמרה: "מאחורי כותרת החוק התמימה – מתחבא ניסיון שפל במיוחד לגבות עשרות אלפי שקלים מיותרים מאנשים מוכי אבל, שמתיהם מונחים לפניהם. יש גבול, אי אפשר לעשות מסחרה גם מהשכול. אסור לתת להצעה הזאת לעבור. החברות קדישא ברחבי ישראל מתוקצבות על ידי המדינה מדי שנה במאות מיליוני שקלים".
ח"כ כהן הוסיפה: "אין שום הצדקה לרצון של המשרד לשירותי דת לעשות הון נוסף על חשבון המתים והמשפחות האבלות. לא ניתן לממשלה הזאת להפוך גם את בתי הקברות לקומבינה ומסחטת כספים".