לפני שלוש שנים בוטלה חגיגת בת המצווה של ילדה חרדית, לאחר שהנהלת בית הספר שבו למדה החליטה כי האירוע איננו תואם את "רוח בית הספר". המקרה שפורסם ב-ynet חולל סערה – אך לאחר ששככו הדיו הציבוריים, הוא נמשך בבית המשפט. כעת קבע בית המשפט כי מנהל בית הספר "חורב" ברמת גן, המשתייך לחינוך העצמאי (הזרם החרדי), ישלם לתלמידה ולאימה פיצויים והוצאות משפט בסך 72 אלף שקלים.
פסק הדין שניתן לאחרונה בבית משפט השלום בהרצליה קבע כי המנהל, יהודה שיש, נהג ברשלנות במקרה זה, באופן שגרם עוגמת נפש לתלמידה. פסק הדין חל על המנהל או על העמותה המנהלת את בית הספר, "עמותת מרכז החינוך העצמאי לת"ת ובתי ספר".
הסערה החלה כשהתלמידה הזמינה את חברותיה למסיבה בת מצווה פרטית, בבריכה פרטית ולאחר שעות הלימודים. אלא שיממה לפני המסיבה, מנהל בית הספר הודיע כי הוא אוסר על חברותיה של התלמידה להגיע, מאחר שהמסיבה המתוכננת כללה רחצה בבריכה, ובטענה שהאירוע אינו "ברוח בית הספר". בכך הוא הביא, הלכה למעשה, לביטול האירוע.
התלמידה, שעברה לאחר המקרה ללמוד בבית ספר דתי אחר, תכננה מסיבת בריכה "כשרה למהדרין", על טהרת הנשים, שאמורה הייתה להתנהל במתחם המיועד לכך ומנוהל בידי צוות של נשים בלבד, כולל הצלמת והמצילה.
על פי הנטען, המורה של התלמידה ידעה על התוכנית מבעוד מועד, ואף בירכה עליה כמעשה של גיבוש כיתתי. ואולם מנהל בית הספר התקשר לאימה של התלמידה וטען בפניה כי המסיבה איננה "הולמת את ערכי בית הספר", וכי הוא אוסר על בנות הכיתה להשתתף במסיבה שכוללת רחצה בבריכה.
כפיית נורמות – רק בהגינות ובשוויון
השופט גלעד הס קיבל את טענת האם, התלמידה ופרקליטיהן, עורכי הדין גיא אופיר ורועי בן דוד, שלפיה הנהלת בית הספר לא יידעה את התלמידה ואימה בדבר האיסור הכללי שלכאורה הטיל מנהל בית הספר על עריכת מסיבות בריכה, אלא יום אחד בלבד לפני מועד המסיבה. "הטלת האיסור יום אחד בלבד טרם מסיבת בת המצווה הינו מעשה בלתי סביר של התרשלות", קבע בית המשפט.
בבית הספר קיים תקנון האוסר באופן כללי עריכת מסיבות פרטיות, אך השופט קבע כי התקנון הזה הופר בידי הורי בית הספר ובידי מנהל בית הספר עצמו, ובכל מקרה הוא איננו אוסר עריכת מסיבות בת מצווה פרטיות. אימה של הילדה הוכיחה שבעבר ערכה ילדה אחרת מבית הספר מסיבת בת מצווה ליד בריכה, וילדה אחרת אף ערכה מסיבה ללא הפרדה בין בנים לבנות.
השופט הס אמר בפסק הדין כי התנהלות בית הספר באופן כללי, שבמסגרתה המוסד החינוכי כופה על תלמידיו ותלמידותיו התנהגות מסוימת מחוץ לכותלי בית הספר, "יכולה לעורר קשיים, אבל סבירה". עם זאת, הוא קבע כי כפיית הנורמות צריכה להיעשות בהגינות, בסבירות ובשוויון, וקיבל את הטענה כי לא הייתה קיימת הנחיה ידועה בבית הספר בתחילת השנה בדבר האיסור לקיים מסיבת בת מצווה בבריכה.
תביעת הדיבה של המנהל נדחתה
במקביל, בית המשפט דחה תביעת דיבה של המנהל נגד אימה של התלמידה, משום שהעלתה פרסומים נגד בית הספר בפייסבוק, וקבע כי מדובר בביקורת לגיטימית. כמו כן, דחה בית המשפט את הטענה של המנהל כי האם ניסתה להתריס נגד בית הספר בעריכת המסיבה.
אף שהילדה ואימה זכו בפסק הדין נגד המנהל באופן מלא, בית המשפט קבע שלאמא יש רשלנות תורמת של 30% לאירוע ביטול בת המצווה, בכך שלא ביררה באופן יזום אם מותר לקיים מסיבת בת מצווה בבריכה. סכום הפיצוי שנקבע לאם ולילדה הוא לאחר הורדת הרשלנות התורמת.
לאחר הזכייה במשפט, אמרה אימה של התלמידה: "לא חיפשתי להרוויח כסף, אלא לעשות צדק מול העוול שנעשה לי ולילדה שלי, והצדק נעשה. אני מדגישה שבדקתי מראש לפני עריכת המסיבה, והמורה ידעה ולא אמרה מילה. כשהם רוצים להעלים עין, הם יודעים להעלים עין. דברים כאלה לא עושים על גבם של ילדים".