בשיתוף הסוכנות היהודית
"אחרי השירות במלחמה, לחזור הביתה לעמוד לצד רעייתי בחדר יולדות ולחבוק תינוקות בהדלקת נר ראשון זה אושר שאי אפשר לתאר": ערב חנוכה, שעות לפני הדלקת הנר הראשון, ילדה ניקול את בתם השלישית, אחרי שבן זוגה רועי שב משירות מילואים ממושך. כשהם חובקים את "נקודת האור" שלהם השנה הדליקו ביחד נרגשים נר בחנוכייה הדיגיטלית, שיזמה הסוכנות היהודית, במסגרת מיזם "אור עולמי" שמטרתו היתה ליצור מפגן אור של אחדות יהודית מול העולם.
והם לא היו לבד. מאות אלפי יהודים מרחבי הגלובוס ומישראל הדליקו נרות לאורך שמונת ימי החג בחנוכייה הדיגיטלית הגדולה בעולם. "לחשוב שיהודיות ויהודים מארה"ב, אוסטרליה, ניו זילנד, בלגיה וצרפת כולם מדליקים איתנו נרות באותה חנוכייה – זה פשוט רעיון מעצים ומחזק", שיתפו ניקול ורועי חדד.
מעל 50 מדינות לקחו חלק במפגן האחדות היהודי וביניהן היה אפשר למצוא את: ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה, צרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה, אוסטריה, ארגנטינה, ברזיל, מקסיקו, רוסיה ואוקראינה. המשתתפים במיזם הוזמנו לכתוב גם מסר אישי ועשרות אלפי ברכות ותפילות הגיעו, גם ממקומות מפתיעים כמו: סרילנקה, טאיוואן, מדגסקר ועוד. בין מאות אלפי המסרים המרגשים שכתבו יהודים לצד החנוכייה בלטו במיוחד התפילות הרבות למען השבת החטופים הביתה.
"אני מקווה שנסיים את המלחמה בהקדם, נביא ביטחון והכי חשוב נשיב את החטופים הביתה", הצטרף רועי למסרים העולמיים. חדד, בן 35, עלה לבדו כצעיר מבלגיה לישראל והחוויה של אור בכל מקום היא עבורו זיכרון מיוחד: "אחד הדברים שהכי ריגשו אותי בחנוכה הראשון שלי בארץ היה לראות מלא חנוכיות ואת כולם מדליקים ביחד בכל רחבי הארץ, זה משהו שלא הכרתי".
רועי עלה במסגרת תוכנית "כנפיים", שמובילות הסוכנות היהודית וקרן מיראז' ישראל בסיוע משרד העלייה והקליטה. התוכנית מלווה את הצעירים שעולים לבדם לישראל לפני השירות הצבאי, במהלך השירות בצה"ל ועד כחמש שנים לאחר שחרורם מהצבא. כמו רבים מחבריו המילואימניקים, שירת במשך רוב השנה האחרונה במילואים במלחמת "חרבות ברזל", כשהוא משאיר בבית את אשתו ניקול, עולה מאורגוואי, בהיריון יחד עם שתי בנותיהם. "לא היה פשוט לצאת למילואים במצב הזה וגם עכשיו כשאני עם המשפחה, אני יודע כל הזמן שאנחנו בין סבבים של מילואים", הוא מספר.
מעבר לים, בסינסנטי אוהיו ארה"ב, גם אילן גולדמן, הדליק נר בחנוכייה הדיגיטלית "אור עולמי". גולדמן הוא חבר בוועדה בשותפות סינסנטי-קולומבוס עם קיבוץ כרמיה בעוטף, חלק מרשת "שותפות ביחד" של הסוכנות היהודית המחברת בין קהילות יהודיות מרחבי העולם לבין קהילות בישראל. במסגרת מיזם "קהילות ביחד" סייעה הרשת לבנייתן של 26 שותפויות חדשות בין קהילות בדרום וביישובי העוטף לבין קהילות בחו"ל, שילוו את היישובים למשך תקופה ממושכת.
גולדמן שאיבד חברת ילדות במסיבת הנובה, שירן גנון ז"ל, לקח חלק בפעילות הפדרציה והקהילה לגיוס תרומות של כ-7 מיליון דולר בשנה האחרונה, לטובת שיקום שורדי הנובה וכסיוע לחיילים בשיתוף הסוכנות היהודית. "נקודת האור שלי היא שאני רואה שאנחנו יותר חזקים, למרות המחלוקות הפנימיות", אומר גולדמן שגם ביקר השנה בכרמיה כחלק מהשותפות. "החיבור הזה בין יהודים מכאן בארה"ב ליהודים בעוטף ובישראל בכלל, מחזק את שני הצדדים מול כל הקשיים – האנטישמיות והמלחמה בישראל".
היוזמה חוצת היבשות של הסוכנות היהודית נועדה להדגיש את השותפות האסטרטגית בין ישראל ליהדות התפוצות, במענה לאתגרים המרכזיים הניצבים בפני העם היהודי: חיזוק ישראל ברקע מלחמת "חרבות ברזל" וחיזוק הקהילות היהודיות מול איומי האנטישמיות. כדי להפיץ את אורו של הקשר הוקרנה החנוכייה על בניין המוסדות הלאומיים בירושלים וגם במקומות שונים בישראל, בשיתוף ההסתדרות הציונית העולמית, הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וארגון קרן היסוד.
"חזרנו הביתה וזכינו להדליק נר בקיבוץ אילון"
מארה"ב בחזרה לישראל, לקיבוץ אילון בגליל המערבי, שם השתתפו לינת קרמיסי עם שלושת ילדיה, בהדלקת חנוכיית "אור עולמי". משפחת קרמיסי נאלצה לעבור שוב ושוב בין בתים בתחילת המלחמה, על רקע פינוי הקיבוץ. "בתחילה עברנו לפרוד ומשם לקיבוץ געתון ומשם עברנו לנהריה, שם היינו רוב החודשים האחרונים, רק לפני שבועיים זכינו לשוב לביתנו בקיבוץ", מספרת לינת. "ההרגשה לחזור הביתה היא נהדרת, יותר מרגש מלהיכנס לבית החדש, בתי הגדולה בת 16 באותו ערב חזרה לרקוד ברחבי הבית, רואים כמה שמח וטוב לה".
מי שליוותה את לינת ושלושת ילדיה בשנה המאתגרת הזאת, הייתה מזל נאמנת תוכנית "פותחים עתיד" של הסוכנות היהודית. התוכנית פועלת שנים רבות, ומעניקה מענה וליווי משמעותי למשפחות וילדים במצבי חירום שונים לאורך שנים וכמובן גם לאורך המלחמה. במהלך השנה החולפת, לוו במסגרת "פותחים עתיד" אלפי ילדים ובני משפחותיהם מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית. הסוכנות מרחיבה בימים אלה את התוכנית לעוד 1600 משפחות בדרום ובצפון, בזכות שותפיה מהעולם ומישראל כגון הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, קרן מנדל העולמית, קרן היסוד, מפעל הפיס, משרד החינוך והמשרד לפיתוח הנגב והגליל.
"פותחים עתיד עוטפים אותי ואת משפחתי מעל שלוש שנים. אורי הבן שלי החל את הפרויקט תוך כדי משבר הקורונה, ודווקא מתוך חוסר הוודאות הגדול בתקופה הזו, נוצר קשר מדהים ומשמעותי עם מזל", מספרת קרמיסי. "מזל תכננה ביחד איתו את דרכו להפוך לשחקן כדורסל בליגה. גם אחותו, רונה, התחילה את התכנית בספטמבר האחרון, ומאז אנחנו רואים את הקשר המדהים ביניהן ואת הפירות שלו".
מזל הפכה לעוגן לא רק בשביל הילדים אלא גם עבור לינת עצמה. "היא אפשרה לנו לשמור גם על נקודת האור שלי – העבודה, שעזרה לשמור על שגרה ושפיות וגם חברים טובים מפונים, שמבינים אותי. הכי חשוב שחזרנו הביתה ואנחנו זוכים להדליק נר שוב בקיבוץ אילון. לשנה הבאה אני מאחלת לכולנו קודם כל שגרה רגועה ואני מקווה שבאמת נצליח לעשות כמה שיותר חוויות טובות. שרק יהיה שקט".