כ-30 אלף מאמינים פקדו את אומן, ובשונה משנים עברו, בין החוגגים השנה היו גם כאלפיים נשים (ויותר מכך ילדים) - משפחות שלמות שהקדימו את הגעתן לעיירה האוקראינית מחשש ממגבלות, בשל נגיף הקורונה. התוצאה: תשעה תינוקות ישראלים שנולדו באומן בחודש האחרון, על פי דיווח של בית החולים המקומי – ויותר מעשרים תינוקות חדשים בקהילה, על פי דיווח של הקהילה היהודית באומן.
פייגי, ישראלית חסידת ברסלב, הגיעה לאומן עם בעלה וילדיה כשהיא בהריון. בעיירה היה כבר בנה בן ה-14. "אחרי כמה ימים החלטנו להישאר ללדת פה ולגור פה", היא מספרת. "אפילו לא חזרנו לארץ לסגור עניינים. הבן הגדול שלי בן ה-17 שהיה בארץ מכר את הרהיטים, המכוניות וכל הדברים שלנו, ונשארנו פה".
- ימי התום: כשאלוהים היה משלנו/ פרופ' רוחמה וייס
חמישה ילדים נולדו לה בישראל, ואת ליבי אמונה ילדה באומן, והופתעה לגלות מתנדבת ישראלית במקום, ומערך שלם בקהילה היהודית שכולל אפילו מלון החלמה ליולדות. דנה ובר (28), ישראלית שחיה 5 שנים באוקראינה, מסייעת לישראליות המגיעות לחדרי הלידה של אומן. היא עצמה עברה את החוויה לפני חמישה חודשים, והחליטה לסייע לישראליות אחרות במצבה.
על בית החולים האזורי יש לה ולפייגי רק מילים חמות. ״נותנים לישראליות את החדרים הכי טובים", ובר אומרת. ״גם השירות שניתן לישראליות הוא חינמי, גם אם מדובר בניתוח קיסרי". לדבריה, הסגר באוקראינה לפני ראש השנה 2020 השפיע על כמות היולדות באומן, משום שהילד זכאי לאזרחות אוטומטית, ולמשפחתו אין יותר בעיה להיכנס למדינה, כפי שמסבירה גם המשפטנית המקומית, עו"ד אוקסנה סמירנובה.
"השנה נרשם שיא"
מנהלת בית החולים האיזורי של אומן, ד"ר אינה דובריאנסקיה, מאשרת כי במהלך החודש האחרון ילדו באומן 9 ישראליות חרדיות. ״זה קרה גם בעבר, אבל העונה נרשם שיא מבחינת הלידות שלהן בעיר״, היא מספרת, ומוסיפה כי לא תמיד הביטוח הרפואי של חסידי ברסלב המגיעים למדינה מסודר, ואז אוקראינה מממנת את הלידה בסך 10 אלף גריבנה (כ-375 דולר) בתור סיוע חרום.
"נשים חרדיות מבקשות תמיד שיטפל בהן צוות נשי - ואנחנו באים לקראתן. יש לנו 7 רופאות ו-14 רופאות מרדימות בבית החולים", מוסיפה הרופאה הבכירה. "בית החולים באוקראינה מאפשר התאוששות של בין 5-3 ימים אחרי הלידה, מתוך כוונה לראות שהתינוק מעלה במשקל, אבל היולדות החרדיות מבקשות תמיד להשתחרר למחרת הלידה".
לדבריה, בחודש אוגוסט ביקר בבית החולים השגריר החדש של מדינת ישראל באוקראינה, מיכאל ברודסקי, והיא מקווה כי שיתוף הפעולה והשתלמויות הרופאים מאומן בישראל, שעליהם סוכם, יצאו לפועל בקרוב.
יוזמה שנולדה מבדידות
שינדי ואבריימי לנדאו עסוקים במיוחד השנה. במלון שלהם, B, הם מארחים בהתנדבות מלאה יולדות יהודיות. ״הלידות באומן בקרב נשים חרדיות, זו תופעה נפוצה מאד השנה", מספרת שיינדי לנדאו. "המון נשים, שהבעל שלהן לא רצה לפספס את ראש השנה באומן, הגיעו לכאן במהלך השבועות האחרונים וילדו פה״.
היוזמה לארח יולדות הייתה של שיינדי. ״כשילדתי פה, הרגשתי את החסר באמא או את באחות. אין מי שיגיע להיות איתך לאחר הלידה, כמו שיש בארץ. אז יזמנו הקמה של בית החלמה ליולדות, שבו מקבלת כל יולדת עשרה ימים לינה ואוכל. הנשים חוזרות הביתה אחרי מנוחה".