תכירו את פרופ' רודולף "בוצ'" ואר – ההיסטוריון מאוניברסיטת קליפורניה והסגן הנבחר של המועמדת לנשיאות ארצות הברית מטעם המפלגה הירוקה, ג'יל סטיין – האישה שפרשנים רבים מעריכים כי עשויה להטות את כף המאזניים בבחירות 2024. עם זאת, הסיכויים שלה להיבחר אפסיים.
בשעות היום ואר בן ה-50 עוסק בהיסטוריה של אימפריאליזם. בשעות הלילה הוא חצי מצמד ההיפ-הופ Slum Prophecy, ששיריו גדושים בביקורת פוליטית חריפה ונימה אנטי-ישראלית מובהקת. אפילו סטיין עצמה, פוליטיקאית יהודייה-אמריקנית, שהפכה בשנים האחרונות למבקרת קולנית של מדיניות ישראל, נראית כמי שעמדותיה מתונות יחסית לעומת המסרים הרדיקליים שמפיץ ואר.
ההרכב של ואר הוציא לאחרונה אלבום מחווה באורך מלא למתקפת 7 באוקטובר: "מבול אל-אקצא" - על שם המבצע שנתן חמאס לטבח בתושבי העוטף. האלבום כולל יצירות כגון "Free the People", "ענפי זית" ו"אינתיפאדה", שבהן המילים קוראות בין השאר לצאת ל"אינתיפאדה עולמית" ו"להילחם עד הרגע האחרון", ומעודדות את איראן לפגוע בכיפת ברזל: "לירוק כמו טילים איראניים / לפצח את כיפת ברזל / פינוי פקידים ישראלים / שלח אותם לטוס הביתה / הנפילה של רומא", הוא מרפרר.
אבל האלבום האחרון הוא רק חלק מהסיפור של ואר – אקדמאי מבית אמיד ואקטיביסט חברתי מוושינגטון, שהמיר את דתו מנצרות לאסלאם. באתר הקמפיין של סטיין הוא מוצג כ"פעיל ומחנך כל חייו, מתמחה בהיסטוריה של אימפריות, קולוניאליזם, רצח עם ומהפכות. בשני העשורים האחרונים, פרופסור ואר מימן מלגות לטובת אנשים, במיוחד בתגובה לרצח העם המתמשך בעזה, כמו גם לרצח ג'ורג' פלויד בשנת 2020. הוא ארגן תוכניות חינוך קהילתי, פעילויות ויוזמות שונות. באופן רחב יותר, ואר עבד כאינטלקטואל ציבורי, פעיל, אמן, תומך בקהילות ברחבי הארץ וברחבי העולם כדי לקרוא תיגר על האימפריאליזם, הטיהור האתני והמלחמה האינסופית, ולבנות חלופות בנות קיימא, צודקות ושלוות המושרשות במסורות אפריקאיות, ילידיות ואברהמיות".
ואר עצמו מרבה להביע את עמדות אלה ברשתות החברתיות שלו, כמו גם לא מעט התקפות ישירות וחריפות כלפי ישראל – או "הישות הציונית", כפי שהוא מקפיד לקרוא לה. בין היתר, הוא משווה את פעולות ישראל בעזה למחנות הריכוז שהפעילו הנאצים ומרבה לפרסם פוסטים עם קריאות המצדיקות פעולות אלימות נגד אזרחים ישראלים.
פוסט אחד קרא "למחוק את ישראל מהמפה". הוא הוקיע את מדינת היהודים כ"מושבה מזויפת שמעולם לא הייתה צריכה להתקיים, ובתקווה תחדל להתקיים בקרוב מאוד". ואר גם מקפיד להכחיש בפרסומיו הרבים את האלימות המינית שבוצעה נגד נשים ישראליות ב-7 באוקטובר.
ב-7 באוקטובר 2023 שיתף ואר עצמו את הכיתוב "מהנהר לים, פלסטין בקרוב תהיה חופשית", ולכך הוסיף כותרת משל עצמו: "מדכאים, בני כל 'אמונה' שהם עשויים לטעון לה, נידונים בחיים האלה ובחיים הבאים".
הרטוריקה הזאת סותרת את הטון הפציפיסטי של המפלגה הירוקה. בהצהרה שפרסמה לציון שנה למתקפת הטרור של מחבלי חמאס, סטיין גינתה את אכזריות המתקפה, אך טענה במקביל כי מדיניות ישראל כלפי הגדה המערבית ורצועת עזה היא שהובילה אליה – והביעה זעזוע מההרס שנגרם בעקבות הפעולות של ישראל נגד חמאס.
ד"ר סטיין, שמתמודדת זאת הפעם השלישית לנשיאות, ידועה כאמור בעמדות ביקורתיות כלפי מדינת ישראל וחיפשה אמריקני-פלסטיני כסגנה, אך החיבור שלה לדמות כמו ואר העלה שאלות גם בקרב תומכיה הוותיקים. בעוד האגף הפרוגרסיבי בארה"ב תומך ברובו בזכויות הפלסטינים ובהגבלת תמיכת ארה"ב בישראל, המסרים של ואר חורגים מגבולות השיח המקובל. השותפות הזאת יוצרת חשש לשסע עמוק יותר בין חלקים בקהילה היהודית הפרוגרסיבית בארה"ב למפלגה הירוקה.
סטיין עצמה אינה זרה לסערות. היא זכתה לתמיכה רשמית ממנהיג ה-KKK לשעבר, דייוויד דיוק, צעד שהוסיף לתדמיתה השנויה במחלוקת, למרות שהקמפיין שלה הבהיר כי הם לא רואים עין בעין. בשנים האחרונות היא הביעה לא פעם עמדות שהגדירו את ישראל כמדינת אפרטהייד, והטילה את האשמה במצוקת הפלסטינים ישירות על ממשלת ישראל ועל צה"ל. בעיצומן של המחאות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים, היא נעצרה לאחר שהתנגדה לפינוי אחד המאהלים באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס. סטיין בת ה-74, שתועדה מתעמתת עם השוטרים, הגיעה לקמפוס כדי להביע את תמיכתה בסטודנטים שדרשו שהאוניברסיטה תסיר השקעותיה מחברת בואינג בשל החוזים עם התעשייה הביטחונית הישראלית.
הקמפיין של סטיין לא נענה לפניית ynet לקבלת תגובה על הבחירה בפרופ' ואר, וגם לא לפניית Jewish Insider שחשף לראשונה את היסטורית ההתבטאויות מעוררת המחלוקת שלו. מקורביה של סטיין טוענים כי המהלך נועד להעמיק את אחיזתה בקרב קהלים המזהים עצמם עם המאבק הפלסטיני ולבסס את המפלגה הירוקה כבית עבור תומכים צעירים ושמאל רדיקלי שמאס בקו המתון יחסית שמובילות המפלגות המרכזיות.
המבקרים, לעומת זאת, טוענים כי השותפות עם ואר אינה רק ניסיון למשוך קולות צעירים ורדיקלים, אלא גם מהלך מסוכן שעשוי להצית מחדש את המתחים הפוליטיים סביב ישראל בתוך השמאל האמריקני. המסרים של ואר קוראים למהפכה אלימה, וזהו מסר שעלול להרחיק חלק נרחב מתומכיה המסורתיים של סטיין והמפלגה הירוקה.
מועמדים עצמאיים לא יכולים לנצח בחירות בארה"ב, אבל במערכת שבה לכל קול במספר קטן של מדינות יש חשיבות לא פרופורציונלית, מועמד שלישי יכול לשנות את המשחק. סטיין מנסה לפנות לרדיקלים שמאסו בממסד, בהם לא מעט יהודים. אבל במקום לבנות בסיס תומכים רחב, החיבור עם דמות כמו ואר – עם הקריאות הקיצוניות שלו – משאיר את סטיין כלואה בשוליים, בתפקיד שבו היא אולי תנער את הסצנה, אך בקושי תשאיר חותם של ממש ביום הבוחר. בפעם השלישית.