תמונות היסטוריות של יהודים מהתקופה הראשונה של הכיבוש הגרמני של אושוויינצ'ים (Oświęcim) בפולין, העיירה שבה בחרו הגרמנים להקים את מחנה ההשמדה אושוויץ שבו נרצחו 1.1 מיליון יהודים, נחשפו לאחרונה על ידי המוזיאון היהודי באושוויץ הנקרא "אושפיזין". הצילומים הנדירים האלה מוצגים לציבור בפעם הראשונה בליווי קריאה של המוזיאון לקהל הרחב לסייע להם בזיהוי המצולמים.
המוזיאון רכש בסוף שנת 2023 כמעט 120 תשלילים מקוריים מתקופת מלחמת העולם השנייה. חלק מהתמונות מציגות את אושוויינצ'ים ותושביה, כולל תושבים יהודים, בתקופת הכיבוש הגרמני. התשלילים נרכשו מאדם פרטי שככל הנראה גילה אותם בבראונשווייג, גרמניה, בשנת 2020. בין מסמכים אישיים שונים ותצלומים לאחר המלחמה הייתה מעטפה שסומנה במילים "פולן II" המכילה את כל התשלילים.
בתמונות נראים תושבים יהודים של אושוויינצ'ים כשהם עונדים סרטי זרוע עם מגן דוד, כמו גם נופים של כיכר השוק המרכזית, רחוב Jagiełły, המתחם הסלסיאני, גבעת הטירה והגשר המשוחזר מעל נהר סולא. תצלומי העיירה צולמו ככל הנראה בין ספטמבר 1939 (מועד הפלישה הגרמנית לפולין) ל-1940. חלק מהתצלומים שנרכשו מוכרים מהאלבום המשפחתי של רופא נאצי, ד"ר ברמאייר, שהגיע בעצמו מבראונשווייג והתגורר באושוויינצ'ים בתקופת הכיבוש הגרמני. האנשים והמקומות המופיעים בשני האוספים מצביעים על כך שהתמונות היו שייכות ככל הנראה לאותה משפחה.
ההיסטוריון ד"ר ארתור שינדלר אמר שאחד התשלילים הוא בעל ערך מיוחד, מכיוון שהוא כנראה התצלום הצבעוני היחיד הידוע של אושוויינצ'ים מאותה תקופה. האוסף כולל גם כמה תצלומים שצולמו במקומות אחרים, שחלקם כבר זוהו בתור סוסנוביץ' (Sosnowiec), ראיסקו (Rajsko), קרקוב, ביילסקו (Bielsko), בנדין (Będzin) ואזור פודהאלה (Podhale, כנראה זקופנה). עם זאת, רוב התשלילים נותרו בלתי מזוהים, ומתארים מקומות ואנשים, כולל חיילים גרמנים ונכבדים במדים, משפחותיהם במהלך טקסים והתכנסויות משפחתיות, כמו גם מבני ציבור ומתקני תעשייה. רבים מהם נוגעים גם לקהילה היהודית.
מנהל המוזיאון היהודי באושוויץ, תומאש קונצ'ביץ', אמר כי החומרים שהתגלו הם תיעוד ייחודי לא רק של הכיבוש הגרמני של אושוויינצ'ים והפשעים שבוצעו, אלא בעיקר עדות היסטורית המראה את הקהילה היהודית על סף השואה.
"מדובר בתצלומים חשובים ומעניינים היות שצולמו בתקופה ספציפית – אחרי כיבוש העיירה בראשית ספטמבר 1939 ולפני גירוש היהודים והפולנים מהעיירה לערים סביבה ב-1941-1940", מסביר ד"ר דוד זילברקלנג, היסטוריון בכיר במכון הבין-לאומי לחקר השואה של יד ושם, "הן צולמו על ידי רופא גרמני שהתגורר במקום ומאפשרים לנו מבט לחיי היום-יום של היהודים בעיירה באותה תקופה. בתמונות אנו רואים את היהודים מסומנים בסרט שרוול – הסימון הראשון של יהודים בידי גרמנים באזור זה, שבהמשך הוחלף לטלאי צהוב, לצד פולנים, בשווקים ובכיכר המרכזית של העיירה, וכן ריכוז יהודים לקראת גירוש".
כוחות גרמנים כבשו את העיירה בימים הראשונים של ספטמבר 1939. שמה של העיירה שונה מאושוויינצ'ים לאושוויץ, והיא שולבה ברייך השלישי. יהודים היו נתונים לדיכוי קשה – הם חויבו כאמור לענוד סרטי זרוע עם מגן דוד, עסקיהם וחנויותיהם הוחרמו, והם הוכרחו לעבוד כעבדים. בשנת 1940 החלו שילוחים של יהודים למחנות עבודה, בעיקר בשלזיה העליונה והתחתונה. הגירושים האחרונים, שהביאו לקיצה של הקהילה היהודית המקומית, התרחשו במרץ ובאפריל 1941. יהודים מאושוויינצ'ים גורשו לגטאות בבנדין, בכרזאנוב ובסוסנוביץ'. אלה ששרדו עד 1943 גורשו למחנה אושוויץ, שם נרצחו רובם. רק קומץ שרדו את השואה.