אם אתם מרגישים שהידרתם השנה במצוות נוי סוכה, אם יש לכם סוכה מיוחדת במינה, וגם אם סתם מתחשק לכם לחלוק את פאר היצירה עם שאר העם – צלמו את הסוכה שלכם. כמדי שנה אני מפרסמים פה גלריה מרהיבה של בניית סוכות. בניתם? שלחו אלינו תמונה.
העוברים ושבים בשער ברנדנבורג בברלין הופתעו לראות סוכה ניידת ססגונית וחגיגית, וסביבה שלוחי חב"ד שמציעים ליהודים החולפים במקום ליטול לולב. "אין ניצחון יהודי מתוק מזה - לקיים כאן, ברחובה של עיר, במקום שסימל בשעתו את עליית הנאצים, את מצוות החג", אמר רבה של ברלין, יהודה טייכטל.
הפעילות ב"שער הניצחון" הגרמני היא חלק מפעילות סוכות רחבה שמובילה הקהילה היהודית. "לצד האפשרות לקיים את מצוות נטילת הלולב, הסוכות הניידות מאפשרות להמוני יהודים וישראלים לקיים גם את מצוות 'לישב בסוכה'", אומר הרב טייכטל.
מהסוכות הססגוניות בוקעת מוזיקה חסידית. "אנחנו מקבלים קריאות עידוד מיהודים רבים – אבל גם ממקומיים ששמחים לראות את הסוכות האלו", מוסיף הרב טייכטל. הפעילות היא המשך לשני ימים עמוסים בסוכות, שבהן ערכה הקהילה סעודות חג מפוארות ליהודי העיר, ובתוכם לפליטים שנמלטו מאוקראינה הבוערת.
עם הפנים ללקוח: בקהילת JCC של חב"ד בקייב הקפידו לקיים את מנהגי החג בצל קרבות המלחמה באוקראינה, בין היתר באמצעות "אובר-סוכה" שהסתובבה בין היהודים המקומיים – כולל באזורים המופגזים – והביאה את מצוות הסוכה ונטילת הלולב עד אליהם. "סוכות הוא חג השמחה", אמר רב העיר, יונתן מרקוביץ', "גם הטילים וההפצצות הכבדות לא יגרמו לנו לוותר על מצוות החג". סוכות ניידות תוצרת חב"ד הופעלו גם בישראל.
הרב חיים בר סלע, רבה של מדינת רואנדה ביבשת אפריקה (ושליח חב"ד), מורגל בשיחות טלפון מישראלים המבקשים לקבל פרטים על בית חב"ד במעגל השנה. אבל שיחת הטלפון שקיבל לפני החג מקבוצת ישראלים המתגוררים בעיר גיסני, שעל גבול קונגו, הפתיעה אותו. "זו קבוצת ישראלים מהצפון שיש להם חברה של הוצאת גז מהטבע", מספר הרב בר סלע. "אני קופץ אליהם מעת לעת לביקור, כך שלא הופתעתי מעצם שיחת הטלפון – כמו מההפתעה שהם הכינו לי".
הרב בר סלע הוזמן לבלות עימם את החג, ונסע ארבע שעות מעיר הבירה קיגאלי, שם הוא מתגורר – לגיסני. "חשבתי לעצמי, מה אעשה עם סוכה", מספר הרב, "אבל הם הקדימו אותי ובישרו לי שבנו סוכה מיוחדת על סירה לרגל הביקור. התרגשתי לראות לא רק שהם בנו סוכה מהודרת, אלא שהם גם קישטו אותה והשקיעו בה מכל הלב, ממש 'נוי מצווה'".
לדבריו, "הישראלים שבנו את הסוכה כמעט ולא היו צריכים הדרכה. הם עשו את זה נהדר. המחווה הזו הייתה מחממת לב. אמרתי להם שלא רק שאבוא לביקור, אלא שאשמח לעשות אצלם את שבת חג הסוכות, עם אשתי וילדינו הקטנים. כמובן שאמרתי להם שיהיה נחמד מאוד לשבת בסוכה על המים בימי חול המועד – אבל בשבת קודש נצטרך לשהות בסוכה על היבשה, ואותה נבנה יחדיו".
במדינת רואנדה מתגוררים, על פי ההערכות, מעל 100 יהודים – כמחציתם ישראלים. "בחג הסוכות הייתה לנו סעודה חגיגית עם לפחות 50 משתתפים", מספר הרב, "ביום ראשון נערוך בשעות הצהריים הפנינג גדול לילדים – ולאחר מכן נחגוג יחד את שמחת התורה".
הרב בר סלע מספר כי יש ייחודיות רבה בפעילות בקהילה קטנה כל כך. "יש בזה משהו מרגש, סוג של משפחה אחת מגובשת ומאוחדת, וקשר עם כל אחד ואחת", הוא אומר. "בראש השנה האחרון צעדתי מרחק שעה וחצי לכל צד, כדי לתקוע בשופר למשפחה יהודית בת ארבע נפשות. בעודי צועד אליהם, זלגו מעיניי דמעות. חשבתי לעצמי שכבחור ישיבה בקריית גת, הייתי יכול לתקוע למאות יהודים בשעה וחצי. התרגשתי מעצם המחשבה שהרבי מלובביץ' שלח אותנו לכאן, לדאוג לכל יהודי ויהודי, גם אם הוא נמצא בחור נידח ברואנדה".
יהודים ברחבי העולם הקימו סוכות לכבוד החג – כולל למשל בזפוריז'יה שבאוקראינה המופצצת. הפדרציה של הקהילות היהודיות באוקראינה שלחה ערכות ארבעת המינים לחיילים יהודים מהצבא האוקראיני שמשתתפים במלחמה נגד רוסיה.
בפיקוד הדרום הכריזו על תחרות סוכות חגיגית, של כלל בסיסי הדרום. את התחרות יזמה הרבנות הצבאית, שדואגת לצורכי החיילים שומרי המסורת במהלך החג. "לשבת בחג הסוכות יחדיו – חיילים מהצפון ומהדרום, מהעיר ומהכפר – זה הכוח האמיתי שלנו. חג הסוכות מאחד בין כל חלקי עם ישראל", אמרו חיילי מפקדת חטיבת הנח"ל.
על הקמת 20 הסוכות של מפקדת אוגדת עזה, למשל, היו אחראים חיילים רבים ברחבי האוגדה, שהשקיעו בבניית סוכות ליחידות שמבטיחות את ההגנה בגזרה. מעבר לכך, נבנתה במפקדת האוגדה סוכה שגודלה כ-170 מטר מרובע עבור משרתי המפקדה, על ידי אגף הרבנות של היחידה. הסוכה נבנתה במשך כשלושה שבועות והיא כוללת תאורה, מיזוג וקישוטים. כמו כן נבנתה סוכה שתשמש ללימוד משותף, ללינה ולשמחת בית השואבה.
פורסם לראשונה: 22:44, 05.10.22