על רקע השבוע המתוח שכלל התפרעויות בהר הבית ותקיפת יהודים בדרכם לתפילה בכותל, התקיימה היום (ד') ברכת כהנים המסורתית בכותל המערבי, זו הפעם השנייה השבוע – לנוכח ההחלטה לפצל את האירוע כדי למתן עומסים. האירוע הועבר בשידור חי לגולשי ynet. בתפילה שנערכה בכותל ביום ב' נרשמה נוכחות דלה יחסית – רק כמה אלפים לעומת רבבות בשנים עברו, לפני פרוץ הקורונה – וגם הבוקר הרחבה לא הייתה מלאה.
אלפי בני אדם – חילונים, דתיים וחרדים, וגם תיירים לא-יהודים – הגיעו גם הבוקר לתפילה ולטקס ברכת הכהנים המסורתי, הנערך ברחבת הכותל המערבי דרך קבע בחול המועד פסח (וגם בסוכות). ההמונים הגיעו להתברך מפי הכהנים, צאצאי שבט לוי, באתר הקדוש, פעמיים – בתפילות שחרית ומוסף.
התפילה התקיימה במעמד ראש העיר ירושלים, משה ליאון, וכן שגריר ארה"ב בישראל לשעבר, הכהן דייוויד פרידמן. בסיום התפילה המרכזית נערך מעמד "קבלת עול מלכות שמיים" ונאמרה תפילה מיוחדת לשלום עם ישראל ביושב בארץ והוקרה לכוחות הביטחון, מפי רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים, הרב שמואל רבינוביץ, וראש העיר.
"אני מברך את האלפים שהגיעו למעמד השני של ברכת הכהנים", אמר היום הרב רבינוביץ, "זה מעיד על הקשר העמוק של עם ישראל לכותל המערבי ולירושלים, ועל התחושה שהציבור פוקד בהמוניו את שריד בית מקדשנו, בתפילה כי אלפים רבים ימשיכו להגיע ולפקוד את רחבת הכותל המערבי לכל אורך החג".
ראש העיר, משה ליאון, הוסיף כי "כבר אלפי שנים עולים המבקרים לירושלים בחג הפסח ומתקבלים בברכה. גם השנה אנו מברכים את העולים המגיעים לירושלים למעמד ברכת הכהנים הקדושים ברחבת הכותל המערבי. בכל פעם מחדש מרגש לשמוע, לראות ולחוש את האווירה הקדושה בעירנו היפהפייה. המסורת והמורשת של העם היהודי אינן ניתנות לערעור".
חסימות צירים לאורך השבוע
השנה, נוסף על העיסוק הרגיל של משטרת ישראל בהסדרי התנועה המורכבים סביב האירוע ההמוני, כוחות הביטחון מתמודדים גם עם המפגש הנפיץ בין הפסח לרמדאן ועם גל הטרור, כשאזור הר הבית והכותל המערבי הוא הרגיש והטעון ביותר. בשל ההיערכות הביטחונית, מאות שוטרים ממשטרת ירושלים, לוחמי מג"ב ירושלים, שוטרי תגבור ומתנדבים נפרסו סביב העיר העתיקה, בצירים ובדרכים המובילות לכותל המערבי, במטרה לשמור על ביטחון המתפללים והמבקרים הרבים.
רחובות רבים נחסמו לתנועה בעיר העתיקה ובסמוך אליה, והמשטרה הודיעה על סגירה מהבוקר של הצירים הראשיים המובילים לעיר העתיקה, וביניהם עוטף העיר העתיקה, דרך מעלה השלום, שער יפו, גת שמנים – דרך העופל, רוקפלר וסולטן סולימאן. העיר העתיקה נסגרה לכלי רכב פרטיים, למעט תושבי האזור, לאורך החג כולו – ולרשות המבקרים עומדת התחבורה הציבורית, היסעים מחניוני "חנה וסע" והרכבת הקלה.
על רקע אסון מירון החליטה הקרן למורשת הכותל המערבי לקיים שני מעמדים זהים, בימים שני ורביעי, על מנת שהקהל יתחלק ביניהם, בתקווה להימנע מדוחק ומצפיפות ברחבה. בחג סוכות האחרון חולקו המעמדים לשניים לראשונה, אז על רקע החשש מהתקהלות בשל התפרצות הקורונה, ובקרן למורשת הכותל המערבי מפצירים במתפללים שלא להגיע לשני המעמדים כדי לאפשר חלוקה של העומסים, ולתת הזדמנות לכל מי שרוצה – להגיע למעמד.
כמה עשרות מטרים דרומית לרחבת הכותל, במקביל למעמד ברכת הכהנים, נערכה התפילה המסורתית של רב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, ואיגוד רבני הקהילות. המשטרה ביקשה להגביל את האירוע, המארגנים לא הסכימו והוא עמד בסכנת ביטול – אך לבסוף הצליחו להגיע להבנות כך שהתפילה התקיימה כמתוכנן, בגן דוידסון הסמוך לשער האשפות.
התפילה החגיגית, שכללה קריאת "הלל" בשירה ובניגונים, נערכה בשיתוף עיריית ירושלים, מנהל קהילתי מיתרים והחברה לפיתוח הרובע, ובמעמד ראש העיר.
אחרי הקורונה: חוזרים לאירוע רגיל
טקס ברכת הכהנים המסורתי מתקיים השנה, אחרי יותר משנתיים וחצי, לראשונה מאז סוכות תש"ף (ספטמבר 2019), במתכונת דומה יחסית לרגילה.
מאז הגל הראשון של התפרצות הקורונה בישראל הוטלו הגבלות על התקהלויות גדולות בחגי פסח וסוכות, וצמצום כמות הקהל הצליח לפגום באופיו המיוחד של האירוע. כעת התאפשר להמונים – גברים, נשים וילדים, דתיים וחילוניים, יהודים ונוכרים, ישראלים ותיירים מחו"ל – לפקוד את האתר הקדוש. כוחות גדולים של מד"א נפרסו במקום, והמתפללים התבקשו להקפיד על שתייה מרובה בשל החום הכבד, להימנע מצפיפות ולהקפיד על הנחיות הקורונה.
בכל אחד מהימים יתברכו המשתתפים פעמיים – בתפילות שחרית ומוסף – מפי הכהנים, צאצאי שבט לוי, בברכה המשולשת: "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליו ויחונך, ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום". לאחר מכן ייערך במקום מעמד "הקבלת פני רבו", ולבאי הכותל תינתן הזדמנות לעבור על פני הרבנים הראשיים לישראל ורב הכותל והמקומות הקדושים כדי לברך ולהתברך מפיהם לכבוד החג.
הברכה ההמונית בכותל, שנוסדה בזמן מלחמת ההתשה (בשנת 1970), נערכת כבר למעלה מ-50 שנה – פעמיים בשנה. מי שחידש את המנהג הוא יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר. באחת מתפילותיו בכותל, נזכר גפנר במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכהנים, גם בזמן שבית המקדש חרב – והחליט להחזיר עטרה ליושנה. נכדו, הרב ברוך ברנדויין, טען כי מאז חידוש המנהג, נערכו כבר יותר מ-100 אירועי ברכת כהנים המונית בכותל.
פורסם לראשונה: 08:39, 20.04.22