כבר שבועיים אחרי ההלוויה הסוערת של מנהיג הפלג הירושלמי הקיצוני, הרב אשר דויטש ז"ל, שעמד בראש אחד הפלגים של ישיבת פוניבז' – הוגשה פנייה לשופט בדימוס, המשמש כבורר, על ידי הפלג השני של הישיבה בבני ברק. לפי התביעה, אנשי הרב דויטש "גזלו" חלקת קבר, כיוון שלא קברו אותו במקום שנקבע.
ביום שני לפני שבועיים הלך לעולמו הרב דויטש, שעמד בראשות חצי מהישיבה המפולגת. הישיבה קרועה בין שני מוסדות החל משלהי שנות ה-90 של המאה הקודמת. בראש מחנה אחד עומד הרב אליעזר כהנמן, שסבו ייסד את הישיבה ואביו עמד בראשה. בראש המחנה השני עומד גיסו, הרב שמואל מרקוביץ'.
הרב דויטש הוא ממחנה הרב מרקוביץ' והוא זה שהוביל את הישיבה לצד הגיס. בתקופת הפיצול בין הצדדים האשימו אלה את אלה בפילוג והדביקו כינויים אחד לשני, שהפכו היום לשם כמעט-רשמי. אנשי הרב כהנמן הם "השונאים", במלעיל, והצד השני נקראים "המחבלים", במלעיל גם כן. המשטרה אכפה לא פעם את ההסכמות בין הצדדים ובמקרים בודדים אף נרשמה אלימות של ממש בין פלגי הישיבה, כולל השלכת חפצים, שפיכת מזון ועוד.
פטירתו של הרב דויטש החריפה את המחלוקת בין פלגי הישיבה – הסיבה: מיקום הקבר. אנשי הרב ביקשו לטמון אותו בבית העלמין פוניבז', המשויך לישיבה ומנוהל בידי אנשי הרב כהנמן. מנגד, אנשי הרב כהנמן סירבו להכיר בכך שמגיעה לרב דויטש חלקת קבר במתחם של הישיבה, ובעיניהם קבורתו שם תהיה הכרה במעמדו כמי שעמד בראשה.
לקראת הקבורה, סירבו אנשי הרב כהנמן בתוקף לאפשר את הקבורה בחלק השייך לפוניבז'. הם טענו כי הרב דויטש רכש בעבר קבר בבית העלמין ויז'ניץ הסמוך, וכי שם הוא אמור להיקבר. מנגד, אנשי הרב שנפטר התעקשו על קבורה בחלקה של פוניבז'. הם אף שלפו מסמך מהעבר, שבו נכתב כי לפי ההסכם שעליו חתום אביו המנוח של הרב דויטש, שהיה מנהל מוסדות פוניבז' בעבר, מגיעה לו ולצאצאיו קבורה בבית העלמין, כך שמאז ומעולם הוא היה זכאי לכך.
במהלך הסכסוך, שנמשך עשרות שנים, פנו הצדדים לבוררות. הבורר הראשון היה הרב חיים גדליה צימבליסט, דיין בבית הדין הגדול בירושלים. בהחלטה שלו ושל שני רבנים נוספים נקבע כי נכסי הישיבה יישארו בידי בנו של הרב אליעזר כהנמן, והתפקיד החינוכי של ראש ישיבה יחולק בין הרב ברוך פוברסקי, הרב גרשון אדלשטיין והרב מרקוביץ'.
הפסיקה אושרה בידי בית המשפט המחוזי, אך לא התקבלה על ידי הצדדים והסכסוך נמשך. ב-2021 מינה בית המשפט את השופט בדימוס דוד חשין להיות הבורר ולהגיע להסכמה. מאז חשין מקיים קשר עם הצדדים במטרה להגיע לסיום הסכסוך בין פלגי הישיבה ולהסדר מוסכם.
ההחלטה על הקבורה של הרב דויטש היא למעשה ההכרעה הראשונה שלו בין הצדדים. חשין – כבעל הסמכות המשפטית בעניין הישיבה – קבע מתווה מוסכם על קבורה בחלקה י' (החלקה של פוניבז'), והורה למשפחת כהנמן שהיא תבחר את מיקום הקבר ובכך הדבר כביכול יבוא על מקומו בשלום. ההלוויה, שכבר החלה בלי שידעו היכן תסתיים, הגיעה לסופה אחרי חצות הלילה והרב דויטש הובא למנוחת עולמים בליווי תלמידיו.
כעת בצד של משפחת כהנמן בישיבת פוניבז' טוענים כי מדובר בקבורה בחלקת קבר אחרת מזו שהסכימו עליה בבוררות של השופט חשין, ולמעשה אומרים כי אנשי הרב דויטש גזלו את החלקה.
במסמך חדש שהוגש לשופט חשין נכתב כי מיד עם פטירת הרב המנוח "הוכו ישיבת פוניבז' בתדהמה. הרב מרקוביץ ומסורת התורה דרשו לקבור אותו בבית העלמין של ישיבת פוניבז', בחלקת ראשי הישיבה, באחד משני המקומות הבאים – סמוך לקבר הרב יוסף שלמה כהנמן זצוק"ל, הרב מפוניבז', במקום השמור לרב אליעזר כהנמן; או בין קבר הרב אדלשטיין לקבר השמור לרב ברוך דב פוברסקי (ראש הישיבה המכהן כיום). כך, לא פחות ולא יותר".
עוד ציינו כי אנשי הרב מרקוביץ' הלכו בעצמם "בלי שניתנה להם רשות לכך מכבוד הבורר, שלא לדבר על רשות מהרב כהנמן, סמוך לאחר שהוגשה בקשתם אל כבוד הבורר ועוד טרם הוגשה תשובת ישיבת פוניבז', וחפרו שני קברים במקומות האמורים". לדבריהם במסמך "מדובר בחרפה איומה, ועצם העלאת האפשרות לקבור את הרב דויטש באחד משני המקומות הנזכרים היא שערורייה שאיש מעולם לא העלה בדעתו. הרי אילולא פרש הרב דויטש מישיבת פוניבז', ואילולא הסכסוך המתברר בפני כבוד הבורר, אין ספק שלעולם לא הייתה מועלית דרישה תלושה ושערורייתית לקבורתו באחד מהמקומות הללו. מובן שבישיבת פוניבז' בכלל לא הסכימו לדון על כך".
כאמור בסופו של דבר הוחלט על קבורה בחלקה י', בקבר שיקבע הרב כהנמן, העומד היום בראשות הישיבה. בהמשך העדכון נכתב כי "למעשה התברר כי כל הבקשה לקבורה בחלקה י' לא הייתה אלא אחיזת עיניים, כדי להוציא הסכמה שתאפשר למסורת התורה להיכנס לתוככי בית החיים ומשם לעשות כרצונו של הרב מרקוביץ' ולקבור את הרב דויטש בחלקה ט'".
העותרים ציינו כי מעולם הרב דויטש לא הוגדר כראש ישיבה, רק כונה כך בפי התלמידים, ולכן "הניסיון לקבור את הרב דויטש בין שני ראשי הישיבה העצומים, אשר נגדם נלחם באופן מביש, מבזה וכואב עד מאוד, ואשר ביקש להדיחם ולרשת את מקומם בחייהם, הוא חרפה איומה ובלתי נתפסת".
עוד טענו במסמך המפורט של אנשי הישיבה כי מקום הקבורה יסבך את היכולת לקבור באופן מתוכנן על פי המסורת הישיבתית נפטרים בעתיד, שכן הרב נטמן בחלקה המיועדת לקבורת נשים. על פי המסמך – התלמידים "קברו את הרב דויטש במקום שאינו מתאים כלל לגבר, והנזק הוא כפול ומכופל. בבית העלמין של ישיבת פוניבז' לא קוברים גבר לצד אישה שאינה אשתו. הרב דויטש קבור כיום סמוך לקבר הרבנית אלישבע כהנמן ע"ה, כך שיש ביניהם ארבעה קברים. לצידה עתידה להיקבר אישה ולצד אותה אישה בעלה, ובינו לבין הרב דויטש ייוותרו שני קברים שכעת כבר לא ניתן לקבור בהם אישה אלא רק שני גברים, ללא נשותיהם".
"מסמך השקרים שהוגש הוא לא ענייני", השיבו אנשי הרב דויטש. "לאחר ההחלטה שהוציא השופט שינו אנשי הרב כהנמן את החלטת השופט והפשרה באופן שעיכב אותנו בעוד שעתיים עד הקבורה. אחרי שההלוויה החלה נעמדנו עוד שעתיים וחיכינו שיוחלט איפה לקבור באופן שלא מתקבל על הדעת. קברנו אותו בחלקה י' כפי שנאמר לנו, בחלקה שתואמת את פשרת השופט, וכל המסמך הזה שהם מגישים לשופט נועד להשחיר אותנו ולהשפיע על ההחלטה שבסופו של דבר הוא צריך לתת בנוגע לסכסוך סביב הישיבה, כדי לנסות להשפיע עליו, להצטייר כצדיקים תמימים ולהראות אותנו כאנשים רעים".
העדכון נמסר לשופט חשין במסגרת הליך הליווי המתמשך שלו. השופט בדימוס יצטרך להכריע לטובת אחד הצדדים וליצור הסדר של קבע שיעצור את המריבה בין פלגי הישיבה.