אלפים השתתפו הבוקר (יום ה') בירושלים בתפילות הסיגד – יום תפילה ייחודי שנשמר בקהילות יהודי אתיופיה לאורך הדורות. האירועים הוקדמו להיום היות שהתאריך כ"ט בחשוון, שבו מציינים לרוב את החג, חל השנה בשבת.
חג הסיגד הוא יום תפילה לשלום ירושלים ובית המקדש שהיה מצוין באתיופיה בצום, בקריאה בתורה ובנשיאת דרשות בשפת הגעז. בספר נחמיה מופיע המקור למנהגי היום, כאשר מתואר אירוע תפילה המוני: "וּבְיוֹם עֶשְׂרִים וְאַרְבָּעָה לַחֹדֶשׁ הַזֶּה נֶאֶסְפוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בְּצוֹם וּבְשַׂקִּים וַאֲדָמָה עֲלֵיהֶם. וַיִּבָּדְלוּ זֶרַע יִשְׂרָאֵל מִכֹּל בְּנֵי נֵכָר וַיַּעַמְדוּ וַיִּתְוַדּוּ עַל חַטֹּאתֵיהֶם וַעֲו‍ֹנוֹת אֲבֹתֵיהֶם. וַיָּקוּמוּ עַל עָמְדָם וַיִּקְרְאוּ בְּסֵפֶר תּוֹרַת ה' אֱלֹהֵיהֶם רְבִעִית הַיּוֹם וּרְבִעִית מִתְוַדִּים וּמִשְׁתַּחֲוִים לַה' אֱלֹהֵיהֶם".
3 צפייה בגלריה
מתפללים בכותל
מתפללים בכותל
תפילת חג הסיגד
(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
דברי הנשיא הרצוג בעצרת התפילה לכבוד הסיגד
(צילום: המערך לטקסים ולאירועים ממלכתיים)

עם עליית קהילת יהודי אתיופיה לארץ הפך היום למועד של כינוס המוני בירושלים, והיום התקיימו תפילות הן בארמון הנציב – במקום שממנו צופים על הר הבית – והן בכותל המערבי. את חג הסיגד, המכונה גם "מהללה", מציינים יוצאי אתיופיה מדי שנה 50 יום לאחר יום הכיפורים. החג מציין את חידוש הברית של עם ישראל ותורת ישראל, את הקשר והפיוס בין אדם לחברו ובעיקר את הכמיהה לארץ ישראל בכלל ולירושלים בפרט, שליוותה את יהודי הקהילה שנים רבות.
בעצרת התפילה המרכזית בארמון הנציב השתתפו נשיא המדינה יצחק הרצוג, שר התרבות והספורט מיקי זוהר, חברי כנסת ואישי ציבור נוספים. "אני נרגש לעמוד כאן לצידכם ולציין את חג הסיגד, יום של טהרה והתחדשות", אמר הרצוג בנאומו. הוא הזכיר את תרומתה של הקהילה האתיופית למערכה ואת הנופלים הרבים מקרבה, ואמר כי זו "קהילה מופלאה שהתברכנו בכך שבוגריה ובוגרותיה נמצאים בכל רחבי ההשפעה בחברה הישראלית". עוד הוא הוסיף: "אנחנו מתפללים יחד את אותה תפילה שנשאה קהילת ביתא ישראל על ההר הגבוה ביותר".
3 צפייה בגלריה
ריקודים בכותל
ריקודים בכותל
ריקודים בכותל
(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
לאחר שייחל לשובם את החטופים מהשבי ברצועת עזה, אמר נשיא המדינה: "אם יש ערך עליון שהעלייה מאתיופיה מסמלת יותר מכול, ערך שאנחנו מציבים לנגד עינינו כאן היום, הוא ההבנה שזה הבית שלנו, המקום שאליו אנחנו שייכים, ושיש מאמצים כבירים שהעם והמדינה שלנו יודעים לעשות כדי שכולנו נהיה כאן בבית. האחיות והאחים שלנו עוד לא שבו הביתה מעזה, ואסור לנו לנוח, אסור לנו לשקוט ולא נהיה שלמים עד שהם ישובו. קול דמי אחינו ואחיותינו זועק אלינו מתחת לאדמה, שם בעזה, ומזכיר לנו שאין מצווה גדולה יותר מפדיון שבויים. גם אחינו אברה מנגיסטו, וכל החטופות והחטופים, זועקים אלינו ודורשים לעשות הכול כדי להחזירם הביתה. קדושת החיים שזורמת בעורקינו כאומה וכמדינה מחייבת אותנו לקיים בדחיפות מרבית את הצו האנושי, המוסרי, היהודי והישראלי העליון: להחזירם הביתה".
הקרן למורשת הכותל המערבי ועיריית ירושלים אירחו באתר הקדוש מאות מבני הקהילה, בראשות הקסים, המנהיגים הרוחניים של הקהילה. בתפילות הנרגשות קראו לאחדות העם ולגאולת ישראל, להצלחת הלוחמים בחזית, לחזרתם של החטופים בקרוב ולרפואת הפצועים במלחמה.
3 צפייה בגלריה
תפילה לרגל חג הסיגד ברחבת הכותל
תפילה לרגל חג הסיגד ברחבת הכותל
תפילה לרגל חג הסיגד ברחבת הכותל
(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
תפילת חג הסיגד בכותל
(צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)

רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים, הרב שמואל רבינוביץ, הצטרף לתפילתם של אנשי הקהילה לאחדות ישראל ולבניין בית המקדש, ואיחל שהציפייה לאחדות תחלחל לכל חלקי העם. לצד התפילה, בני הקהילה סיירו במנהרות הכותל והשתתפו בתערוכה ייחודית שהוקמה במיוחד עבור הקהילה, ובה מוצגת ההיסטוריה העתיקה שלה עוד מתקופת התנ"ך.
סגן יו"ר הכנסת, חבר הכנסת משה סולומון, השתתף בשני באירועים. "התפילה היום בכותל הייתה תפילה מיוחדת ומשמעותית יותר, כי היא עסקה גם בצורכי השעה להצלחת ממשלת ישראל, כוחות הביטחון, החזרת החטופים ורפואת הגוף והנפש לפצועים", אמר, "בתפילה שנחיש את גאולתנו בקרוב".