לוח אבן עתיק בן 1,500 שנים, שהוגדר בעבר כ"אוצר לאומי" של מדינת ישראל ונושא את אחת ההשראות המרכזיות למוסר ולחוק של הציוויליזציה המערבית, יעמוד למכירה פומבית בחודש הבא בסותבי'ס בניו יורק. מדובר בלוח האבן השלם העתיק ביותר של חלק מעשרת הדיברות. ההערכות הן כי הפריט יימכר בכ-2 מיליון דולר.
הלוח, ששוקל כ-52 ק"ג וגובהו כ-60 ס"מ, נחרט בכתב עברי קדום ומכיל 20 שורות של טקסט הדומות מאוד לפסוקים המקראיים המוכרים לנו, אבל עם הבדל מעניין: מופעים בו תשעה מתוך עשרת הדיברות. במקום הציווי "לֹא תִשָּׂא אֶת שֵׁם ה' אֱלֹהֶיךָ לַשָּׁוְא" מופיעה הוראה – לעבוד את האל בהר גריזים, האתר הקדוש לשומרונים. מומחים מסבירים כי הדיבר המוכר הוצא מחוץ לרשימה, כדי לפנות מקום לפנייה ייחודית לעדה השומרונית ועדיין לשמור על מספר כולל של עשרה דיברות.
לפי ההערכות, הלוח נהרס על ידי הרומאים בין השנים 400 ל-600 לספירה, או על ידי הצלבנים במאה ה-11, והאבן הייתה קבורה בהריסות במשך מאות שנים לפני גילויה ב-1913 – במהלך חפירות להנחת פסי רכבת ליד יבנה. האבן נמצאה סמוך לאתרים היסטוריים של בתי כנסת, מסגדים וכנסיות.
הפועלים שמצאו את הלוח לא היו מודעים לחשיבותו ומכרו או יותר נכון העניקו אותו לערבי תושב האזור, שהכניס את האבן לסף החדר המוביל לחצר הפנימית שלו, כשהכתובת מופנית כלפי מעלה, ומאפשרת למעשה לדרוך עליו. במשך 30 שנה הפריט ההיסטורי שימש כאבן ריצוף מחוץ לבית וכתוצאה מכך נשחקו חלק מהאותיות המרכזיות שחקקות עליו. כיום החלק המרכזי של הכיתוב מטושטש – מתנאי הקבורה שלו או מתנועה רגלית בזמן שהוא נח בחצר, אך הוא עדיין אפשרי לקריאה בתאורה מתאימה.
ב-1943 מכר בנו של האיש את האבן לארכיאולוג העירוני הראשון של תל אביב, יעקב קפלן, שזיהה מיד את חשיבותו כ"דקלוג שומרוני" נדיר ביותר – אחד מחמש כתובות אבן ידועות כאלה המתוארכות לתקופה הרומית-ביזנטית המאוחרת. קפלן ביקש מיצחק בן-צבי, לימים הנשיא השני של מדינת ישראל, לעזור לו לחקור את מקור האבן.
השניים פרסמו יחד מאמר אקדמי, שגולל את סיפור גילוי האבן וסיפק מידע ורקע על ההקשר ההיסטורי שלו. זמן לא רב לאחר מכן הלוח הוגדר על ידי המדינה כ"אוצר לאומי".
למרות זאת, קפלן מכר את האבן בסופו של דבר לרב שאול דויטש, שלקח אותה לארצות הברית והציג אותה ב"מוזיאון התורה החיה" שלו בברוקלין בניו יורק. המכירה והייצוא של האבן אושרו בהיתר מיוחד שניתן אז. ההיתר קבע כי ניתן למכור את האבן לצד שלישי, אך רק בתנאי שהיא תוצג לציבור "כאשר כולם יוכלו לצפות בה וליהנות".
אבל בשנת 2016 העמיד הרב דויטש את האבן למכירה, יחד עם יותר מ-50 "חפצים היסטוריים הקשורים לתנ"ך" שבבעלותו, כדי לממן את הרחבת המוזיאון שלו. האבן הוצעה במכירה פומבית בבוורלי הילס במחיר התחלתי של 300 אלף דולר, אבל לבסוף נמכרה ב-850 אלף דולר, עם ההתניה שעל הבעלים החדש לאפשר תצוגה פומבית שלה.
לא ברור אם הבטחה זאת אכן קוימה, אבל בסותבי'ס ניו יורק מבהירים כי המוכר הגיע אליהם עם כל רישיונות הייצוא הנכונים ופרטי המקור. בבית המכירות שבבעלות המילארדר הישראלי-צרפתי פטריק דרהי מצפים להתעניינות מקוונת מצד מציעים במזרח אסיה, אירופה, ישראל וארה"ב – קהל רחב עם עניין באחד מהאובייקטים הבסיסיים מהעת העתיקה שעומדים בבסיס הציוויליזציה המערבית. "זה גשר בין תרבויות ואמונות וזמן. זה מרגש", מבטיחים.