הממשלה מקדמת חוק שיקל את השימוש בקנאביס רפואי, ונראה שגם ההלכה הולכת ומכירה יותר ויותר בחשיבותו. פסיקה חדשה שניתנה באחרונה מתירה לפצוע צה"ל במצב קשה לעשן סמים קלים אף בשבת כדי לשכך את כאביו - הגם שאין מדובר בטיפול מציל חיים, ולא ניתן להגדיר את המצב כ"פיקוח נפש" במובנו הפשוט.
הרב הפוסק בן ציון קוק, ראש בית ההוראה הכללי בירושלים, קיבל פנייה בנושא מבני משפחתו של לוחם שנפצע בכל חלקי גופו במהלך מבצע "שומר החומות", בחודש מאי האחרון, ומאז מאושפז בבית החולים. בשאלה, תואר החייל כמי שסובל מייסורים קשים עד כדי תחושה ש"טוב מותי מחיי", כאשר משככי הכאבים לסוגיהם אינם עוזרים לו - מלבד עישון קנאביס.
- שקר רפורמת הכשרות: המדינה תרוויח, הצרכן יפסיד/ תומר בן צבי
הרב קוק היה תלמידו הקרוב של מנהיג הציבור החרדי המנוח, הרב יוסף שלום אלישיב, שנודע כ"פוסק הדור" הליטאי, וככזה הוא מקובל כמי שיודע לכוון נאמנה לדעתו ההלכתית של רבו גם בשאלות שהתעוררו לאחר פטירתו. בתשובתו, שפורסמה בעלון השבועי "שואלין ודורשין", כתב כי אף שמבחינה רפואית לא נשקפת סכנה קיומית מיידית לחייו של החייל, הוא מוגדר "חולה שיש בו סכנה" שלגביו "מותר בעשיית כל צרכו" (כל מה שהוא זקוק לו).
"מעיקר הדין מותר לחלל שבת בעישון הסם", קבע הרב קוק, כשהוא סוקר את השתלשלות ההלכה בעניין. לדבריו, ישנם פוסקים שהמליצו להחמיר ולאסור זאת, אך במקרה שלפנינו "אין לך צורך גדול מזה", ולכן יש להתיר.
עוד הוסיף ונימק: "ידוע שמנוחת החולה מחזקתו ונותנת לו כוחות להתגבר על מחלתו, ואילו הייסורים הקשים מחלישים מאוד - מלבד שמונעים ממנו שינה הנצרכת מאוד לרפואתו. ואם כן - צורך גדול הוא לעצם רפואתו". הרב קוק ציין בסיום גם את המובן מאליו: לאדם בריא אין כל היתר הלכתי להשתמש בסמים.
"כוח להתמודד עם המחלה"
"אני כל כולי עם פסק ההלכה", אומר הרב אליעזר שמחה וייס, חבר מועצת הרבנות הראשית לישראל, בריאיון לאולפן ynet, ואף מבהיר כי פסיקתו של הרב בן ציון קוק מקובלת על הרוב. "אמנם זה לא מציל מפיקוח נפש, אבל הרבנים קבעו כי שיכוך הכאב, נותן כוח להתמודד עם המחלה. בלי הקנאביס הוא מתקשה להתמודד, הכאב מחליש אותו, ולכן התירו לאותו החייל".
באשר לעצם ההיתר לעשן סיגריה בשבת, מסביר הרב את הרציונל ההלכתי: "באם אין אף ברירה אחרת, זה מותר מפני שהוא חולה שיש בו סכנה. ההיתר הזה", הוא מדגיש, "איננו לכל אחד. באם יש אלטרנטיבות, אפשר לתת את הקנאביס במאפה או באדים. אך כאשר כל אלה אינם מועילים - אזי מצווה לעזור לו ולתת לו להשתמש בסיגריית קנאביס".
הרב וייס מבהיר כי הפסיקה נסמכת על ההיתר ההלכתי הידוע של פיקוח נפש וסיוע רפואי לחולה שיש בו סכנה: "העיקרון הבסיסי כתוב בשולחן ערוך, וגם גדולי הפוסקים של הדורות האחרונים הסכימו עם זה. זוהי הלכה צרופה. הרעיון של הקנאביס בשדה ההלכתי אולי חדש, אבל העיקרון לא".