עדות היסטורית לרוע הנאצי: אלבום שנמסר לאחרונה ל"יד ושם" מציג תמונות נדירות מאירועי ליל הבדולח בגרמניה. התמונות צולמו בידי צלמים נאצים שהצטרפו לאנשי SS ו-SA במהלך פעילותם, ומספקות עדות מצמררת של המציאות במדינה בזמן הפרעות, והוכחה נוספת כי מדובר באירוע מתוכנן מראש.
עד היום מוכר ליל הבדולח – פוגרום שאירע בגרמניה ובאוסטריה בלילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938 – בעיקר דרך תמונות של עשרות בתי כנסת עולים באש, ואלפי חנויות בבעלות יהודית שחלונות הראווה שלהן נופצו. האלימות גבתה את חייהם של 92 יהודים שנרצחו, מאות פצועים ו-30 אלף יהודים שנלקחו למחנות ריכוז.
האלבום הנדיר הוחזק כל השנים בידי משפחת גולד מארצות הברית. אב המשפחה שירת באירופה בזמן מלחמת העולם השנייה במחלקת מודיעין נגדי של צבא ארה"ב בגרמניה, אך לא הִרבה לדבר על כך. לאחר שהלך לעולמו סידרו בתו אן לייפר ושתי בנותיה את ביתו, וגילו את התמונות.
"כשפתחתי את האלבום חשתי כאילו נחרך חור בידיי", תיארה אלישבע אביטל, נכדתו של גולד, את הרגע שבו נחשפה לתמונות. משפחת גולד בחרה לתרום את האלבום לאוסף "יד ושם", במסגרת פרויקט "לאסוף את השברים" לאיסוף פריטים מתקופת השואה. הוא נמסר בעזרת בן משפחה, הרב יהושע פס, מנכ"ל ארגון נפש בנפש.
"קשה ומצמרר"
באלבום אפשר לראות תמונות שצולמו בפוגרומים בנירנברג ובעיירה פירט בידי צלמים נאצים. בעמודים הראשונים מבחינים בתמונות מבתי יהודים שנפרצו בכוח. נראים שם יהודים עומדים בחלוק או בפיג'מה, חלקם פצועים, חלקם עדיין במיטותיהם. מדובר בצילומי תעמולה והשפלה קלאסיים של הנאצים. בהמשך נראים אנשי SS צועדים עם ערימות של ספרי קודש וספרי חול, שככל הנראה נלקחו לשרפה.
בחלק הבא של האלבום נראים אנשי SS ו-SA נכנסים לבית כנסת, ועוקרים ומשליכים לרצפה כל הנקרה בדרכם: ספסלים, ארונות של מתפללים, סידורים וטליתות. לאחר מכן נראה אדם במדים, ככל הנראה של כוחות כיבוי אש, פורץ ארונות וכן ארון קודש וקורע את הפרוכת. בתמונה אחרת נראים ספרי תורה שהושלכו מהארון לצד כלי כסף ורימונים של ספר תורה.
הפורעים לא עצרו כאן: באחת התמונות נראה איש SS שופך חומר בערה על הספסלים במטרה להצית את המקום. בחלק השלישי באלבום נראים אנשי SS ו-SA מנפצים חלונות ראווה של חנויות כשלצידם עומדים אנשים ומביטים במתרחש.
"קשה ומצמרר להתבונן בתצלומים שבהם נראים בתי כנסת מחוללים בצורה ברוטלית", אומר יו"ר "יד ושם", דני דיין, "הם מציגים בצורה ברורה את מנגנון השנאה שהנהיג השלטון הנאצי באופן ממוסד. זו עדות חשובה שתישמר בארכיון יד ושם לנצח ותסייע, כמו פריטים נוספים שאנשים תרמו במסגרת פרויקט 'לאסוף את השברים', להעביר את סיפור תולדות השואה לכל אדם בישראל ומחוצה לה ולהוות תמרור אזהרה לאנטישמיות הגואה ברחבי העולם".
יונתן מטיוס, ראש מדור תצלומים בארכיון יד ושם, אומר: "מתחקיר ראשוני של התצלומים אנו רואים שמדובר בתמונות חריגות מעצם היותן תקריבים המתעדים את הפעולות עצמן בזמן התרחשותן, מה שלא היה לנו עד היום. אנחנו רואים אנשי SS ו-SA ממש מוציאים לפועל את האירועים: הם מציתים, משפילים, מנפצים – והציבור עומד מנגד. זו הוכחה נוספת כי הדבר הוכתב מלמעלה ולא היה אירוע ספונטני של ציבור מוסת, כפי שניסו לגרום לפוגרומים האלה להיראות".