הילולת רבי שמעון בר יוחאי בפתח, ופקקים כבדים מורגשים היום (ב') בדרך להר מירון. 200 אלף חוגגים צפויים להגיע לאתר ביממות הקרובות, והכול נושאים עיניים כדי לראות כיצד יפעל המתווה החדש לקיום ההילולה, שנתיים אחרי האסון הנורא שבו נספו 45 בני אדם.
כביש 89 נחסם לתנועה מצומת עין זיתים עד לצומת חירם, וכביש 866 נחסם מצומת חנניה לצומת מירון. עומסי תנועה מורגשים משעות הבוקר בכביש 90 לכיוון צפון, מצומת עמיעד ועד צומת פילון.
מודעת רבנים מיוחדת שפורסמה בעיתונים החרדים המרכזיים קראה לציבור להישמע להנחיות ולאפשר את קיומו של המתווה. על המודעה חתומות מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, מועצת גדולי התורה של דגל התורה ומועצת חכמי התורה המזוהה עם ש"ס.
"קריאתנו נתונה לאלו העולים אל הר מירון ביום ל"ג בעומר להגביל כל אחד את שהייתו בהר לחמש שעות, להימנע מהצטופפות והידחקות, ולהישמע להוראות הסדרנים העומדים על משמר לקיים 'ונשמרתם לנפשותיכם'", נכתב בין השאר במודעה.
"אפשר לומר שהשתדלנו, הפנמנו, וכמו שאומרים – ההוראות נכתבו בדם", אמר הממונה על ההילולה במירון, יוסי דייטש, בריאיון לאולפן ynet. "עשינו באמת את ההשתדלות המרבית כדי שמקרה כזה חס וחלילה לא יחזור על עצמו. עשינו את שלנו מבחינת ההכנות, הסרת המפגעים, שיפור התשתיות והריווח של הקהל למקומות נוספים, בהתאם למסקנות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית. עכשיו אנחנו פונים לקהל שמגיע: שתפו איתנו פעולה. קבענו מתווה, והמתווה הזה אומר שכל אדם שמגיע יכול לשהות בהר כחמש שעות".
"אנחנו מבקשים מאנשים: אנא, תשתדלו לשמור על הזמן הזה של חמש שעות, זה זמן מספק, ואל תיכנסו למקום סכנה", הוסיף פרויקטור מירון. "תשמרו על מרחק סביר בין אדם לאדם, 15 סנטימטר. אם אתם רואים שמתחילה התקהלות ומתחילה להיווצר צפיפות – קחו מרחק, גלו אחריות אחד כלפי השני. בואו נכבד את האירוע הזה".
קריאה להתחשבות בזולת
משבר הביטוח, שהתעורר לאחר שלא נמצאה חברת ביטוח בארץ או בעולם שהסכימה לבטח את ההילולה, נפתר כמעט ברגע האחרון כאשר משרד האוצר הסכים לתת כתב שיפוי ולבטח את האירוע, למקרה שייגרם נזק למשתתפים ויהיה צורך לפצות אותם. "מירון זה תפוח אדמה לוהט שכולם בורחים ממנו", ציין דייטש. "הייתה כבר חברת ביטוח אמריקאית שהסכימה לבטח אותו בהרבה מאוד כסף, ואז גם הם לא הסכימו לבטח את זה כמו שצריך, ומשרד האוצר לא הסכימו לתנאי הביטוח של החברה הזאת. ברור שיש בעיות, אבל עבדנו בצמוד עם מהנדסי בטיחות".
לדברי הפרויקטור, "אני אומר שהשתדלנו לעשות הכול, כי אני לא יודע איך יעבור האירוע, אני מחכה, מתפלל ומייחל שהכול יעבור בשלום – אבל מבחינת הזהירות, עשינו הכול. עובדים על האירוע הזה אלפי אנשים שמסתובבים ומסירים את כל המפגעים. השקענו עשרות מיליונים שהמדינה נתנה, בדרכים בטוחות יותר ומסלולים בטוחים יותר".
לגבי השאלה איך יוודאו שאנשים מתפנים מההר לאחר חמש שעות, השיב דייטש: "יש לנו מצלמות של ספירות קהל, יש לנו דרך. כל אדם שעולה לאוטובוס יקבל מעין שטר שאומר שהוא נמצא חמש שעות. זה מקום שאנשים באים לשמוח בו, זה לא מקום שמגיעים בו למלחמה, ולכן אנחנו מנסים לשנן לאנשים: כמו שאתה רוצה לבוא ולשמוח, וכמו שאתה רוצה לבוא לעשות את התספורת לבן שלך או להתפלל על רפואה ועל פרנסה, כך גם אחרים.
"המצווה היא בראש ובראשונה להתחשב בזולת. המידות מעל הכול. ואהבת לרעך כמוך. כמו שאתה רוצה ישועה ושמחה, תזכור שאדם מירושלים או מנתיבות או מאשדוד מחכה שאתה תעזוב את ההר. אני מאמין ש-90-85 אחוז מהאנשים באמת יודעים שהישועה שלהם יכולה להגיע אם הם יתחשבו בזולת".
"אם נזכור ונשנן שכתוב 'ונשמרתם לנפשותיכם', אז נבין שאנחנו צריכים להתחשב בזולת ולא להיכנס למקום סכנה", סיכם דייטש. "אני מבטיח לך, אנחנו נוכל לעבור את האירוע הזה כך שהוא יהיה שמח ובטוח, בטוח ושמח. אני מקווה שנוכל לדבר ביום רביעי בבוקר, להודות לה', להגיד מזמור לתודה, ולראות שאכן האנשים היו צייתנים, שיתפו פעולה, והכול נעשה על הצד הטוב ביותר".
הילולה לצד אזכרה
הרב יצחק בצרי, ניצול האסון במירון, איבד שלושה מקרוביו באסון לפני שנתיים: שניים מאחייניו, יוסף דוד אלחדד בן ה-19 ומשה מרדכי אלחדד בן ה-12, ובן דוד של אשתו, ישראל אנקווה, שהיה בן 25 במותו. הוא מתכנן להגיע גם השנה להילולה בהר.
"בעזרת ה' אגיע להילולה וגם אעלה לציון שלהם, לקברי שני האחיינים שלי", סיפר לאולפן ynet. "גם ביום האסון הייתי שם בהר. האמת היא שבשנה שזה קרה, באותו יום, אמרתי שלא אתן לילדים שלי להגיע למקום הזה. כמובן אין לשפוט אדם בשעת צערו. הייתי בשעה שזה קרה במקום וראיתי איך מתחילות בהר לפתע סירנות, צעקות ובכיות. המשפחה נקרעה, שלושה מבני המשפחה נהרגו באסון הנורא הזה".
בהמשך הוא שינה את דעתו ביחס להגעה למירון: "חשבנו על זה לאחר מכן ואמרנו שאי-אפשר לוותר על ההילולה של רשב"י. לצערנו אנחנו גם מצרפים את האזכרה ביחד". לדבריו, "אני תמיד אומר לכל בני המשפחה שעל אף האסון צריכים לדעת להתנחם, להתחזק ולבוא להילולה".