המחתרת ההולנדית הצילה את פליפ דלמונטה בילדותו, לאחר שהוריו נעצרו בידי הנאצים בהולנד במלחמת העולם השנייה. הוריו היו בין כ-105 אלף היהודים שגורשו מהולנד ונרצחו במחנות ההשמדה. אימו של דלמונטה נרצחה ברגע שהגיעה לאושוויץ בעוד אביו, שאותו הוא הגדיר כאיש חזק, עבד בפרך עד שמת.
אתמול (יום ג'), דלמונטה בן ה-80 השתתף בתצוגה המקדימה הרשמית של מוזיאון השואה הלאומי של הולנד, והצביע בגאווה על תמונה שלו, אשר נתרמה לאחר המלחמה. "העם היהודי נרצח. יש אנשים וילדים ששרדו ואסור לנו לשכוח אותם. חייבים לזכור אותם גם בעתיד", אמר דלמונטה.
המוזיאון ייפתח רשמית ביום ראשון על ידי מלך הולנד וילם-אלכסנדר. המיצגים שבו מגוללים את הסיפור הכואב של קורבנות השואה בהולנד, באמצעות צילומי וידאו, תמונות, דגמים מוקטנים ומזכרות. 75% מיהודי הולנד נרצחו בידי הנאצים, השיעור הגבוה ביותר מכל מדינה באירופה.
האוצרת הראשית של המוזיאון, אנאמיק גרינגולד, יצרה מספר חדרי תצוגה שאינם חוסכים ממבקרי המוזיאון את הזוועות שאירעו, כמו למשל תמונה של ילד חולף על פני גופות בברגן בלזן, זמן קצר לאחר שחרור מחנה הריכוז. אבל המוזיאון מציג גם מזכרות קטנות מהחיים שאבדו: בובה, שמלה כתומה עשויה מבד מצנח ואוסף של 10 כפתורים שהתגלו בחפירות בשטח מחנה ההשמדה סוביבור.
"ייתכן שזה הכי קרוב שאני יכולה להיות לאותם אנשים רבים שאינני מכירה, אשר נרצחו בתאי הגזים", אמרה גרינגולד. "במוזיאון נמצאים פריטי הלבוש שלהם וכמה מהפריטים האחרונים שבהם נגעו לפני שנרצחו באכזריות", הוסיפה גרינגולד, שאמרה כי המוזיאון נפתח בזמן שהדור ששרד את השואה הולך ומתמעט במרוצת השנים. כעת, ברצונה לספר את הסיפור שלהם "כדי להיות מודעת להשלכות שעלולות להיות לגילויי אנטישמיות בנסיבות מסוימות".
קירות חדר אחד במוזיאון מלאים, מהרצפה עד התקרה, בטקסטים של מאות חוקים המפלים את היהודים. אותם חוקים חוקקו על ידי הכובשים הנאצים שפלשו להולנד ב-10 במאי 1940. המטרה במיצג זה היא להראות כיצד המשטר הנאצי, בסיוע עובדי מדינה הולנדים, ביצע דה-הומניזציה של יהודים לפני שנלקחו למחנות השונים.
המוזיאון נמצא ברובע היהודי ההיסטורי של אמסטרדם, בקרבת האנדרטה שנחנכה רשמית בשנת 2021, לזכר קורבנות השואה היהודים שחיו בהולנד. פתיחתו של המוזיאון מתקיימת על רקע מלחמת "חרבות ברזל", שפרצה ב-7 באוקטובר לאחר התקפת הטרור המשולבת והרצחנית של חמאס. "האירועים בישראל, לרבות המלחמה המתמשכת, נמצאים בראש שלי. אבל אני מתמקדת בהיסטוריה שמכיל המוזיאון הספציפי הזה", אמרה גרינגולד.
דלמונטה אומנם שמח לתרום תמונה למוזיאון, אבל את המזכרת בעלת הערך הרב ביותר הוא שמר לעצמו. "בביתי שמורה צלחת עוגיות שהייתה שייכת לאמא שלי. דודה שלי העניקה לי אותה ביום ההולדת שלי, ומאז אני שומר עליה בביתי, כך שיש לה ערך סנטימנטלי רב עבורי", אמר דלמונטה.