בארצות הברית הולכים ומתבהרים הפרטים המזעזעים מאחורי הטבח הנורא בבית הספר היסודי בטקסס, שבו נרצחו 19 ילדים ושתי מורות – ושוב עולה לדיון הקלות הבלתי נסבלת של השגת נשק, אלא שגם הפעם, כמו במקרים קודמים, ההערכה היא שדבר לא ישתנה. "אנחנו מרוסקים מהמציאות שנראה כי השלמנו איתה, שחלק מ'להיות אמריקני' זה להשלים עם 40 אלף אנשים שימותו בכל שנה מהצד השני של אקדח או רובה", אומר אומר הרב יואל מוסבכר, בריאיון לאולפן ynet.
הרב מונסבכר עומד בראש ארגון שנאבק למען הגבלת תפוצת הנשק בארה"ב, מדינה שבה מעוגנת הזכות לנשק בחוקה, והיום הוא מדבר על "התרסקות ועצב עמוק", לדבריו, "כאשר אנחנו רואים שוב אירוע טרגי של אלימות נשק פה, באמריקה".
הרב מוסבכר מוסיף כי "זה אובדן נורא, ממש כמו האובדן של כל כך הרבה אמריקנים בכל יום, אלה שאנחנו רואים בחדשות - והסיפורים שאנחנו בקושי מכירים. אסור לנו להפוך לאדישים. זה מנוגד לכל דבר במסורת הדתית שלנו, כפי שמתבטא בפסוק 'לא תעמוד על דם רעך'. אנחנו עוברים על זה בכל פעם שאנחנו ממשיכים לא לפעול, בכל פעם שהקונגרס ממשיך לא לפעול וחבריו עומדים בחיבוק ידיים, כשהם יכולים להציל חיים רבים כל כך".
בנוגע לסיכויים שיחול שינוי בתיקון השני לחוקה האמריקנית, המגן על הזכות של אזרחי ארה"ב לשאת נשק, מוסבכר לא איבד תקווה. "כיהודים אנחנו תמיד אופטימיים ששינוי הוא אפשרי", הוא אומר. "החברה לפעמים משתנה באיטיות. אין לנו את הפריבילגיה לוותר ולהיכנע".
"יש דרכים אחרות לפעול חוץ מחקיקה בקונגרס"
הוויכוח הציבורי בסוגיית הנשק בארה"ב נמשך כבר עשרות שנים: בעוד שפוליטיקאים רפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים.
באגף הרפובליקני, שאיגוד הרובאים (NRA) נהנה באופן מסורתי מהשפעה גדולה בו, מתעקשים כי לא תפוצת כלי הנשק היא הבעיה, וכי לנוכח ההשתוללות של רוצחים אכזריים ברחובות יהיה נכון דווקא לחמש עוד אנשים "הגונים" – כדי שיוכלו לשמור על הציבור מפני התוקפים.
"האסטרטגיה שלנו מבוססת על הרעיון שאנחנו יכולים ללחוץ ישירות על חברות הנשק, כדי שישלטו בסוחרים הגרועים ביותר שלהן. כ-5% מחנויות הנשק בארה"ב אחראיות כמעט לכל כלי הנשק שמשמשים בזירות פשע"
הרב מוסבכר מציין כי "פוליטיקה היא כמובן גורם, אבל האסטרטגיה של הארגון שלנו מבוססת על הרעיון שאנחנו יכולים ללחוץ ישירות על חברות נשק – אלו שייצרו מעל ל-300 מיליון כלי נשק שקיימים במדינה הזאת – כדי שישלטו בסוחרים הבעייתיים ביותר שלהן. כ-5% מחנויות הנשק בארה"ב אחראיות כמעט לכל כלי הנשק שמשמשים בזירות פשע. הנשיא וגם ראש עיריית ניו-יורק, שם רוכשים נשק במספרים הגדולים ביותר בכל שנה, יכולים להפעיל לחץ על החברות כדי שיטילו אחריות רבה יותר על הסוחרים הגרועים שלהן".
"הקונגרס יכול להשפיע וצריך להעביר חוקים חדשים, ולמקרה שהקונגרס הזה לא יעביר חוקים - אנחנו צריכים לבחור פוליטיקאים שכן יפעלו", הוא אומר. "יש דרכים אחרות לפעול. הקונגרס והנשיא הם לא היחידים שיש להם כוח".
הרב מוסבכר מכיר היטב את כוחו העצום של לובי הנשק בארה"ב, והוא מבקש למקד את הלחץ על יצרניות הנשק במדינה, שיש להן יכולת השפעה מיידית, כדבריו, על כלי הנשק שמגיע לאנשים שלא צריכים להחזיק בהם. "אנחנו לא מבקשים מהיצרנים לתרום את חלקם, ואנחנו לא צריכים עוד חוקים כדי לגרום ליצרנים להטיל אחריות על הסוחרים הבעייתיים שלהם", הוא מדגיש.
"זה ימנע את הנשק מהגעה לידיים שלא צריכות להחזיק בו, וזה יפחית דרמטית את הסחר הלא-חוקי בנשק שאחראי לפשעים רבים כל כך שמבוצעים כאן, כולל כאלה שלא שומעים עליהם אף פעם. אנחנו צריכים לפעול לגבי זה בדרכים שונות".