הבוקר (ה') הגיעו ארצה 316 עולים ראשונים במסגרת מבצע עלייה "צור ישראל" מאתיופיה בליווי שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שאטה, ששבה מביקור עבודה באדיס אבבה. מחר ינחתו בישראל 100 עולים נוספים.
השרה תמנו שטה המריאה לאתיופיה בתחילת השבוע כדי לזרז את תהליכי הבאתם ארצה של אלפי עולים במסגרת מבצע שכותרתו "צור ישראל". מדובר בגל הראשון של המבצע, שבמסגרתו יעלו ארצה כאלפיים איש בסך הכול. רבים מהעולים יזכו להתאחד עם בני משפחותיהם לראשונה זה שנים.
למשלחת התלווה ד"ר מוריס הרטשטיין, מומחה לרפואת עיניים מישראל, שביצע בדיקות רפואיות. נוכח מצבם הבריאותי הירוד של תושבי המחנות, דאגה המשלחת הישראלית לחלק להם מזון. במבצע משותף עם הסוכנות היהודית חולק אוכל לילדים שנמצאים בתת-תזונה. משבר הקורונה הביא ליוקר מחיה שמקשה מאוד על הממתינים במחנות.
עשרים שנות מאבק
את מאות העולים הנרגשים שהגיעו לישראל לאחר שנים רבות של המתנה קיבלו בטקס קבלת פנים חגיגית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר הביטחון, בני גנץ, שר החוץ, גבי אשכנזי, שר האוצר, ישראל כץ, יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג, וגם סגן שר הפנים, סגן השר לבטחון פנים, יו"ר ועדת העלייה והקליטה והתפוצות - ונשיאת הקרן לידידות, יעל אקשטיין.
עד סוף ינואר 2021, על פי החלטת הממשלה, צפויים להגיע עוד כ-1,600 מהממתינים באתיופיה. השאיפה: להעלות את כל 7,500 היהודים החיים כבר שנים במחנות מעבר באדיס אבבה ובגונדר תחת תנאים הומניטריים קשים.
מאז תחילת שנות האלפיים נאבקו שארית יהודי אתיופיה, הידועים בשם פלאשמורה (או פלאשים המציינת מילת גנאי), להתאחד עם משפחותיהם שעלו מאתיופיה בגלי העלייה הקודמים. הם עזבו את בתיהם, נפטרו מרכושם, עקרו את חייהם ועברו למחנות מעבר זמניים, אך נדחו שוב ושוב, למרות שהוכרו כיהודים. אחרי שנים רבות של נתק וגעגועים, בהן המשיכו לקיים את מצוות הדת, לחגוג את חגי ישראל ואף למדו עברית, יזכו הממתינים להגשים את חלומם לעלות לישראל.
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, סיפר כי בעקבות המצב הביטחוני באתיופיה, העולים יצאו באוטובוסים מגונדר לאדיס אבבה במסע שיימשך כ-8 שעות. לאחר מכן עלו על טיסות מיוחדות שחכרה הסוכנות היהודית, ונתרמו, בין היתר, על ידי הקרן לידידות.
עם הגעתם לישראל, העולים ייכנסו ישירות לבידוד, בהתאם לנוהל עלייה, שגיבשה הסוכנות היהודית בתיאום עם משרד הבריאות לעולים מרחבי העולם, ועם סיומו יתאחדו עם בני משפחותיהם לאחר שנים של המתנה, וייקלטו ב-16 מרכזי קליטה הפרושים ברחבי הארץ. במרכזי הקליטה הם יקבלו ליווי בסיוע אנשי הסוכנות היהודית בכל תחומי החיים למשך שנתיים.
שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, אמרה בהתרגשות: "יצאתי למסע בן שבוע ימים כדי לנסות לגשר על פער של עשרות שנים של אלפים מיהודי אתיופיה, שנשארו מאחור אחרי מבצע שלמה, ומבקשים דבר בסיסי: להתאחד עם בני ובנות משפחותיהם. קשה לתאר במילים את הכאב לצד התקווה של רבים, מבוגרים וצעירים, שראו אותי מגיעה כנציגה של ממשלת ישראל. הבטחתי להם שלא נפנה להם עורף, ועכשיו זו יריית הפתיחה".
"להיות חלק מכם ישראל זו זכות גדולה", הוסיפה, "אבל זו גם חובה. כל ישראל ערבים זה לזה". עוד אמרה כי "ממוצע הזמן שהם ממתינים באתיופיה הוא 20 שנה, ולנו יש זכות גדולה לקבל אותם פה בישראל. העולים היקרים נסעו שעות בשיירת אוטובוסים, כי שדה התעופה מושבת. כעת אסור לנו לחזור על טעויות העבר. נמשיך ונאבק, ובקרוב נביא את המתווה המלא".
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, אמר בטקס: "העלייה הזו כמו עליות קודמות מקבלת תמיכה עצומה מיהדות התפוצות. אני קורא לכלל החברה הישראלית לחבק ולחזק את העולים החדשים ולעזור להם".
מוקט פנטה, פעיל עלייה שנלחם למעלה מעשור להעלות את דודתו לארץ, היחידה שנשארה, מתקשה לשמוח, ומכנה את המאורע "שיאים של ציניות" מצד הממשלה: "בלי טיפת מוסר בסיסי לחיי אדם, מחליטה הממשלה להעלות טיפין-טיפין את שארית יהודי אתיופיה, כחלק ממשחק פוליטי", אמר, "במקום לממש את ההחלטה שקיבלה בשנת 2015 להעלות את כל שארית יהודי אתיופיה עד סוף שנה זו.
"הממשלה חוגגת על מכסות בעליית יהודי אתיופיה, כאשר אלפים היו אמורים להיות כבר כאן, כולל הדודה שלי שממתינה לבד מעל עשור ללא שום סיבה. נמשיך להילחם במדיניות מפלה שמבדילה בין יהודי ליהודי, ובשלטון שעושה צחוק מהקהילה שלנו".