ההר כמעט ריק: במתחם קבר רשב"י במירון נשלמו ההכנות לקראת הילולת ל"ג בעומר המרכזית שתיערך הערב (ד') באתר הקדוש, אבל עוד לפני שהחלה ההילולה נרשמו במקום עימותים, כאשר אנשים ניסו להיכנס למערת הקבורה ולהתפלל – בעוד סדרנים ושוטרים נפרסים כדי למנוע מהם להיכנס. רק 1,900 אנשים נמצאים על ההר בשעות שלפני ההילולה - מספר זעום ביחס לשנים עברו, אז היו עשרות-אלפים שהקדימו להגיע למירון.
אחת מהחלטות הממשלה הייתה הגבלת מספר המתפללים בתחום המבנה לכ-170 גברים ועוד כ-170 נשים (לאחר שבשנים עברו נדחסו שם כאלף איש בכל רגע נתון, בצפיפות, בדוחק ובדחיפות). ואף שיחסית לשנים קודמות מירון נחשבת ל"ריקה" באופן יחסי, הרי שכמה מאות אנשים שביקשו להיכנס למערה, יצרו דוחק ונתקלו בחומת האבטחה במקום. כתוצאה מהעימותים, התגלגלו שוטר ומתפלל במדרגות, כפי שתועד בסרטון.
אתמול ניתן סוף-סוף האור הירוק לקיום האירוע, עם קבלת הרישיונות וההיתרים לכך מטעם הרשויות, וכעת הכול ערוך ומוכן לקראת רגע השיא בשעה שמונה בערב, כאשר האדמו"ר מבויאן ישיא אבוקה ויצית את האש – במדורה הגדולה וגם בלבבות חסידיו. ynet מלווה את ההילולה בדיווחים שוטפים ויעביר שידור ישיר מההדלקה המרכזית.
ההילולה השנה תעמוד בסימן הפקת הלקחים מאסון מירון, שבו נמחצו למוות 45 חוגגים בל"ג בעומר שעבר, כשגולת הכותרת היא ההחלטה להגביל לראשונה את כמות הקהל במתחם. האירוע החל כבר הבוקר ויימשך שתי יממות – עד יום שישי. בכל רגע נתון יורשו לשהות בהר עד 17 אלף איש (16,870 אם נדייק), וכל אחד מהם יידרש להתפנות מהמקום כעבור 4 שעות, כדי לאפשר את כניסת הבאים אחריו.
המשטרה כבר חסמה החל מאתמול בלילה את הצירים המובילים למירון, והתנועה לתושבי הסביבה מתאפשרת באמצעות הצגת תעודות זהות. עומסים כבדים נרשמים מהבוקר בכביש 90 לצפון כורזים – אליפלט. אלה הכבישים שייחסמו לנסיעת רכבים פרטיים מהיום עד ליום ו': כביש 866 מצומת פרוד עד צומת מירון, מצומת חנינה עד צומת מירון, מצומת דלתון עד צומת עין זיתים. כביש 89 מצומת ג'יש – צומת מירון, עין הוזים/ עין זיתים – צומת מירון, צומת חירום דרך ג'יש – צומת מירון, מחלף אליפלט – צומת מירון. כביש 8900 מצומת בירייה עד צומת עין זיתים.
ההשתתפות בהילולה תתאפשר רק באמצעות כרטיסים שנרכשו מראש ובתחבורה ציבורית, כדי שהמשטרה והמארגנים יוכלו לשלוט במספר הנמצאים במירון. אך למרות הביקוש הגדול – כשליש מתוך ה-175 אלף שהועמדו למכירה נותרו פנויים. ההמונים אמנם הסתערו על הכרטיסים לשעות השיא, ואולם אלה המקנים זכות כניסה לחמישי בערב ולשישי, ל"ד בעומר, אינם מבוקשים, ורבים מהם נותרו מיותמים.
במסגרת המאמצים להבטיח זרימה יעילה של החוגגים ותחלופה שלהם בקצב הרצוי, הוחלט לצמצם כמה שאפשר את מוקדי משיכת הקהל על ההר – בין השאר, בקיום הדלקה אחת בלבד (במקום 24 ההדלקות הנהוגות מדי שנה) ובאיסור חלוקת מזון ושתייה במתחם. המארגנים מקווים כי בעקבות ההגבלות הללו יתפנו המשתתפים משטח ההילולה בתוך ארבע שעות באופן טבעי, לאחר שיעברו בכל ה"תחנות" וימצו את ביקורם במקום. האירוע אמור להסתיים מחר בערב, עם קיומו של טקס הזיכרון לנספי האסון.
המשטרה לחוגגים: היערכו להמתנה ארוכה
במשטרה הבהירו כי העלייה לכניסה למושב מירון תתבצע בצורה מבוקרת ובהתאם לכמות הנוכחים בהר, ולשם כך נפתחו חניוני ויסות והמתנה באליקים, חוף גיא, צומת גולני, ביג כרמיאל, חצור ואליפלט (אליפלט ישמש כחניון לרכב פרטי בעל כרטיס בלבד).
האוטובוסים של התחבורה הציבורית וההיסעים הפרטיים יגיעו לחניון ההמתנה הרשום בכרטיס הנסיעה שנרכש מבעוד מועד. חניוני ההמתנה יקלטו את כלל האוטובוסים וההיסעים, ויקבלו היתר המשך נסיעה אל ההר רק בהתאם לכמות החוגגים שיצאו ממנו ועל בסיס המקום שהתפנה, ובמשטרה מזהירים כי "יש להיערך להמתנה באזורים אלה".
בניסיון לשלוט על כמות השוהים בהר, הודיעה המשטרה כי "כלל האוטובוסים והשאטלים יעברו דרך חניון עין הוזים לצורך ספירת האוטובוסים והשאטלים העולים להר", וכי "ההסעות אל ההר לא יורשו לצאת כל עוד אין מקום פנוי". מחניוני ויסות ההמתנה, יגיעו נוסעים בהסעות פרטיות לחניון כחל, משם יחליפו לשאטל עד למסוף ההורדה בסמוך ליישוב מירון, דרך חניון עין הוזים. הנוסעים בתחבורה ציבורית, לא יזדקקו לשאטל.
"כשיהיה צורך באכיפה, המשטרה תעשה זאת"
אלא שלצד ההכנות יש גם חששות, ואלה נוגעים בעיקר ליכולת לשלוט בפועל על כמות השוהים על ההר ועל ויסות המבקרים, וכן דאגה בשל קבוצות קיצוניות המנסות בפועל, במיוחד בימים האחרונים, לשבש את המתווה, להתפרע ולהרוס את התשתיות החדשות, מתוך תפיסה שאיננה מכירה ברשויות הישראליות כסמכות לקבוע באתר הקדוש.
בשעות הצהריים עצרו שוטרי היחידה המרכזית של מחוז צפון אוטובוס עם נשים וגברים, שחלקם משתייכים לפלג חרדי קיצוני, שנשאו שקים מלאים בציוד שנועד, על פי החשד, לשמש לחבלה בתשתיות החשמל, התקשורת והכריזה, וכן במסכים שעלותם מיליוני שקלים, ופוזרו בשטח כדי למנוע צפיפות ולאפשר לראות את ההדלקה בכל מקום. גם אתמול נעצר מיניבוס באותן נסיבות. בלילה עצרה המשטרה שישה בני אדם שהסתננו למירון.
"המשטרה תפעל בנחישות, במטרה לאפשר את שגרת התפילות וההכנות במקום, ותנקוט יד קשה נגד אותם פורעי החוק", מסרו במשטרה, אך מוקדם יותר השבוע הבהירו כי לא יזמו פינוי של קהל ממתחם ההילולה – תנאי בסיסי שהציבו הממונים לקיומה, במטרה למנוע את האסון הבא – וכי הדבר נמצא, מבחינתם, באחריות פרויקטור ההילולה הממשלתי, צביקי טסלר, וחברת ההפקה שארגנה את האירוע. המשמעות היא שלמעשה, המשטרה אינה מתכננת לבדוק מי שוהה במתחם בלי כרטיס – גם אם זה אומר שההר ייסתם וייחסם לכניסת החוגגים הבאים.
קצין המבצעים של המחוז הצפוני, נצ"מ רן לוי, הבהיר כי הטיפול במקרים שבהם אדם שוהה במקום מעבר לשעה שנקבעה לו ומחזיק בכרטיס כניסה שפג תוקפו, "זה לא התפקיד של המשטרה אלא של הפרויקטור והמפיק, כמו בהופעה של שלמה ארצי".
הממונה על הילולת הרשב"י במירון, ניצב (בדימוס) צביקי טסלר, אמר כי הוא "מודע לגורמים קיצוניים שאולי נחשבים מיעוט, אך הם ללא ספק קולניים", והבהיר כי "נדע לתת מענה. כאשר אנשים יפרו חוק, או תקנה, תידרש אכיפה והמשטרה תעשה זאת".
הטישים הצטמצמו
על פי המלצות ועדת החקירה הממלכתית, הותרה הקמת מאהלים רק בשטח המושב, הרחק מקבר הצדיק, וכן גם קיומם של הטישים המעטים שאושרו. "עשינו מאמצים גדולים לאפשר את קיומם", אמר טסלר, "אבל לצערי החסידויות לא צלחו את תהליך הרישוי מסיבות שונות. אין ספק שלהבא נצטרך לחשוב על כך, ולראות איך כן ניתן לעשות זאת".
מתחם ישיבת בני עקיבא הסמוך לקבר רשב"י, יהפוך למקום שבו ייערכו טישים במהלך ל"ג בעומר, בכפוף לאישור מהנדס בטיחות. בין השאר, ייערכו במקום אירועים של חסידי קרלין וזווהיל ושל הרב הראשי של צפת, שמואל אליהו.
ועדת החקירה המליצה לפקח על מספר המתארחים במירון וביישובים שסביב, בסמוך לל"ג בעומר, כדי למנוע מצב שבו עשרות אלפים ינסו לעקוף את ההגבלות על נסיעה למירון, באמצעות המתנה באזור והגעה רגלית. במטרה לצמצם את התופעה של אנשים המתארחים במושב בימים שלפני ל"ג בעומר, קיבלו תושבי מירון הקצאה של היתרי שהייה ביישוב, ואילו מי שיתארחו בצימרים של מירון, לא יוכלו להיכנס באופן חופשי למתחם ההילולה, אלא יצטרכו לרכוש כרטיסים.
"אנחנו סוחבים צלקת גדולה"
במתחם ההדלקה והאזור הסמוך לו תיאסר הקמה של דוכני מכירות ומאהלי חלוקת מזון, כאמור לעיל, אך תותר חלוקת שתייה. רק בשטחי המושב מירון, שהוגדר כ"מעגל ההר", יהיה מותר להקים אוהלים ולחלק מזון כבשנים קודמות. העמותות הרבות שנהגו להאכיל כחצי מיליון חוגגים בתוך יממה, בשטח מצומצם למדי, צריכות להתרגל לשינוי רציני בסטטוס קוו: הן בהקטנה משמעותית של כמות החוגגים שתורשה להגיע להר – והן במתחם הפעילות שלהן עצמן, הרחק מקבר הצדיק.
"אנחנו נחלק על ההר 240 אלף בקבוקי מים", אומר הרב אליעזר קרליבך, מנכ"ל עמותת "הכנסת אורחים רשב"י", ומספר כי החלוקה כבר החלה, למעשה, ביום שני – והיא תימשך כמעט שבוע. "נהיה בשלושה מוקדים: ברחבת ההדלקה, במקום שבו הייתה ההדלקה של תולדות אהרן בשנה שעברה, ובאזור שבו הנשים יוצאות מציון הקבר".
מה לגבי האיסור לחלק מזון בהר?
"הפרויקטור של מירון והצוות שלו באו עם הרבה רצון טוב. הם הבינו שאנשים חייבים להכניס משהו לפה, ושזה חלק מהמסורת ומהשמחה. היה אירוע מצער בשנה שעברה, ואנחנו לא יודעים חשבונות שמיים. ברור שצריך לנהוג במשנה זהירות, אבל צריך גם להכניס משהו לפה, אז ביום שני בערב אישרו לנו חלוקת עוגות אישיות ארוזות שאותן לוקחים לדרך".
הרב קרליבך אומר כי העמותה תחלק בחניון 20 אלף ארוחות בשריות ארוזות שהוזמנו מקייטרינג, לטובת מי שיוצא הביתה, וזאת "נוסף על חלוקת העוגות האישיות, שלצערנו לא יכולנו להזמין יותר מהן בגלל שזה היה ברגע האחרון".
הוא וחבריו לפעילות החסד, מספרים כי הטראומה מהשנה שעברה לא עוזבת: "אנחנו מבינים שעברנו אירוע קשה מאוד, והמתנדבים שלנו סוחבים צלקת גדולה מאוד. אני זוכר את הפראמדיק של מד"א, שצעק לנו לזרוק מים לעבר האנשים שהיו דחוסים. אני גם זוכר את הטלפונים מקנדה של ההורים של דובי שטיינמץ. חצי שעה לפני האסון הוא היה אצלנו בהכנסת אורחים, התפלל, היה שמח והגשנו ביחד אוכל לבאי ההילולה. כשההורים שלו התקשרו, לא היה לי מה להגיד להם, אלא רק לשלוח את התמונה שלו איתי, חצי שעה בלבד לפני האסון".
230 אלף מנות קוגל
הרב בן ציון קופרשטוק, מעמותת "הילולא דרשב"י", היה מתראיין כאן כמעט בכל ל"ג בעומר ומספר על ברזי השתייה המוגזים שהוא מציב במיקומים אסטרטגיים, לטובת המתפללים הרבים, נוסף על חלוקה של קפה ותה. לפרנסתו ניהל את סמינר בית יעקב הישן בירושלים, אבל בהילולה לזכר רשב"י, הוא היה פעיל מרכזי וחשוב. בין השאר פעל להקים את "מרפסת הכהנים", שאפשרה להם לקחת חלק בחגיגות במרחק מהקבר, מאחר שההלכה אוסרת על כהנים להיטמא למתים.
בזכות פעילותו רבת השנים, הוא זכה לכינוי "האבא של מירון", אך כשנה לפני האסון – אירע אסון הקורונה, והוא נפטר. כעת מספר בנו כי פעילות החסד של העמותה שניהל אביו, נמצאת בסימן שאלה: "אנחנו מנסים להמשיך את הפעילות, נחלק שתייה כמו כל השנים, אבל יש בעיה כי חלק מהברזים אושרו, אך חלק נהרסו".
בעמותת "אור הרשב"י" החליטו לפצל את הפעילות. על ההר עצמו קיבלו אישור לחלק שתייה ומאפים בלבד, ולשם כך הזמינו 150 אלף בקבוקי משקה ו-100 אלף עוגות אישיות ארוזות. אנשי העמותה קיבלו אישור להקים את האוהלים שלהם רק בכניסה הראשית למירון, בסמוך ל"כביש מהדרין".
האוהלים הענקיים שעברו הליך של בדיקות ואישורים, כוללים את "היכל התורה אור הרשב"י" שבו יתקיימו שיעורים ולימוד תורה. מעבר לכך יהיו שם אוהלי "שטיבלך" המצוידים בספרי תורה, לטובת תפילת שחרית של יום חמישי – והאוהל הענק של "הכנסת אורחים" שבו מוגשות הסעודות.
הרב חיים הורוביץ, מרבני "אור הרשב"י", מספר כי חלוקת האוכל תיערך השנה באוהל שבכניסה למירון, היום ומחר – ועוד אלפי מנות, בקבוקי מיץ ענבים לקידוש ומאות סירי קוגל וצ'לונט, יחולקו גם בשבת שלאחר ל"ג בעומר, לטובת מי שאינם ממהרים לחזור לבתיהם.
ומה בתפריט ל"ג בעומר של "אור הרשב"י"? הנה רשימה חלקית: 120 אלף מנות קוגל אטריות, 110 אלף מנות קוגל תפוחי אדמה, 45 אלף שניצלים בשריים, 60 אלף רולדות בשר, 1,500 קילו של אורז, 2,000 קילו של פסטות, תוספות של תפוחי אדמה, אורז ועוד, עשרות-אלפי מנות של סלטים מכל הסוגים – וכמובן הרבה מאוד שתייה חמה ומשקאות מוגזים.
מסורת עתיקה: ספר תורה בדרך למירון
קצת לפני ההילולה, תתקיים כבכל ערב ל"ג בעומר, זה כבר 189 שנים, מסורת של תהלוכת ספר התורה מבית עבו למירון. התהלוכה החלה בשנת 1833 על ידי הרב שמואל עבו, שהיה ראש הקהילה, רבה הראשי של צפת ואב בית הדין – והיא האות לתחילת אירועי ל"ג בעומר וההדלקה הראשונה (והשנה גם היחידה) במירון.
בשל תקנות השהייה במירון שמצמצמות משמעותית את היכולת להגיע להילולה, מצפים השנה להמונים שיגיעו להשתתף בתהלוכה המסורתית, שתצא בשעה 14:30 בליווי נגני כליזמרים של התזמורת הישראלית, דרך סמטאות העיר העתיקה, רחוב ירושלים ועד לנקודת הסיום בכיכר דניאל (סמוך לתחנה המרכזית) סביב השעה 17:30, שם יתקיים טקס הסיום וספר התורה העתיק ייצא למירון.
"אנחנו מזמינים את עם ישראל לבוא ולשמוח בשמחת התורה בתהלוכת האחדות של עם ישראל", אמרו במשפחת עבו. "בשל אירועי מירון המצערים אשתקד וצמצום המשתתפים השנה, אנו נערכים להמוני ישראל שיבוא לפתוח את אירועי ל"ג בעומר בצפת, עם ספר התורה הקדוש ותצפית למירון".
פורסם לראשונה: 04:27, 18.05.22