בית המדרש של גור לפני שהקורונה הכתה

כמה קהילות חרדיות גדולות צפצפו בחודשים האחרונים על הנחיות הקורונה כדי שלא לפגוע בחיי הדת של חבריהן. קהילות אחרות הקפידו דווקא להישמע להנחיות - למרות המחיר הרוחני הצפוי. אך נראה כי רק קהילה אחת פשוט סירבה לקבל את המשוואה האוטומטית המעמידה את קדושת החיים במסלול התנגשות מול שימור המסורת. חסידות גור ניסתה לרבע את המעגל, התעקשה על "גם וגם" - ולרוב הצליחה. בראש השנה משהו אמנם השתבש, אבל בחצר הגדולה והחזקה בישראל מביטים רק קדימה, ונערכים למקצה שיפורים ביום הכיפורים.

כבר בפורים שעבר, ראשית ימי הקורונה, החליט האדמו"ר, רבי יעקב אריה אלתר, שלא לקיים את ה"טיש" המסורתי ההמוני לחסידיו. בהמשך נסגר בית המדרש המרכזי של גור בירושלים, גם בחגים פסח ושבועות - ללא כל ניסיון להתחכם עם ההנחיות. אלא שכל העת פעל הנציג הפוליטי הבכיר של החסידות, יעקב ליצמן, אז עוד שר הבריאות, לשנותן - כך ששטח כל בית כנסת ומספר הכניסות אליו יובאו בחשבון בקביעת ההתקהלות המותרת בו. ליצמן ניצח, והנהנית העיקרית הייתה, כצפוי, גור עצמה.
בית המדרש של החצר, המורכב משני מבנים המחוברים זה לזה, הוא מהגדולים בעולם, ומשתרע על פני לא פחות מ-36 אלף מטרים רבועים. אף שהקמתו טרם הושלמה, ב"ימים הנוראים" של השנתיים האחרונות הוא הצליח להכיל יותר מ-20 אלף איש שהגיעו מכל רחבי הארץ, על מנת לשהות במחיצת האדמו"ר הנערץ ולהתפלל לצדו. כשאישור ההתקהלות פר דלתות ומ"ר הגיע - ניתן האות, ולקראת ראש השנה שצוין בשבוע שעבר, השקיעה החסידות העשירה הון עתק על מנת להתאים ולהכשיר את המקום באופן הממקסם את מספר המשתתפים החוקי בתפילה.

הנגיף הצליח לחדור את הקפסולות

יותר מ-3,500 חסידים, רובם אברכים ותלמידי ישיבה ומיעוטם "בעלי בתים", הורשו להתפלל בבית המדרש, מחולקים לקפסולות – הכול בתיאום עם משרד הבריאות. כדי לאפשר לכמה שיותר חסידים את הקרבה לאדמו"ר, הוחלט כי 1,000 מקומות יוקצו לכמה אלפי אנשים שונים, כאשר כל אחד מהם זוכה להשתתף רק בחלק מהתפילות באולם המרכזי. כרטיסי כניסה מיוחדים, בצבעים שונים, כולל ציון המושב המדויק, חולקו בהתאם. מספר הבאים לירושלים משלוחות גור ברחבי הארץ היה, אם כן, גדול פי-כמה מתכולת המקום המותרת, ולטובתם אלה שפונו מבית הכנסת הענק בכל תפילה, על פי התורנות, הוקמו כמה אוהלי ענק בסמוך אליו.
3 צפייה בגלריה
  בית המדרש של גור. הכי גדול
  בית המדרש של גור. הכי גדול
בית המדרש של גור. הכי גדול
הפקת האירוע הייתה מורכבת מאוד מבחינה כלכלית ולוגיסטית, והתנהלה כמבצע צבאי בפיקוד עסקני המעצמה החסידית. אלא שלמרות ההשקעה הרבה והשליטה המוחלטת של ראשי החצר באלפי חברי הקהילה, הצליח הנגיף לחדור את הקפסולות גם בלי שהצטייד בכרטיס, ובסוף השבוע האחרון התגלו מאות חולים בין המתפללים ששהו במקום בראש השנה.
בגור לא נכנעו, ולאחר שפסלו את הקפסולות ה"מלוכלכות" הם ממשיכים בהכנות דומות לתפילות יום הכיפורים – מינוס 1,500 איש, כאשר חסידים המתגוררים מחוץ לירושלים התבקשו באופן חריג שלא להגיע.

קיצורים בניגונים - מלבד אחד

מוטי בבצ'יק, מעסקני גור, אמר ל-ynet כי התפילה תקוצר ככל הניתן, אך לא יושמטו ממנה קטעים מילוליים אלא רק ניגונים. ועם זאת, על שירת "זוכרנו לחיים, מלך חפץ בחיים" לא יוותרו, אף שהיא מותחת 11 מילים על פני 7 דקות, "כדי שכל אדם יוכל לכוון כמה שיותר בתפילה הזו, שהשנה היא רלוונטית מתמיד".
3 צפייה בגלריה
  כרטיסי הכניסה שחולקו לתפילות השונות בראש השנה
  כרטיסי הכניסה שחולקו לתפילות השונות בראש השנה
כרטיסי הכניסה שחולקו לתפילות השונות בראש השנה
הקורונה, מספר בבצ'יק, פגעה גם בחסידי גור למרות ההקפדה על ההנחיות, וכמה מהם נפטרו מהמחלה – כולל רבנים חשובים. גם המשבר הכלכלי לא פסח על חברי הקהילות הפזורות ברחבי הארץ, והורגש היטב במוסדות החצר, כאשר תרומות להם נעצרו והם נקלעו למצוקה.
"אנחנו מרגישים שהצרה הזו באה לנו בגלל בעיות של 'בין אדם לחברו'", הוסיף בבצ'יק. "נצטרך לעשות חשבון נפש ולתקן את זה". בינתיים אין לו ספק כי התפילה שתהדהד יותר מכל בהיכל היא "אבינו מלכנו, מנע מגפה מנחלתך". לדבריו, "עד היום אנשים לא ממש הקדישו מחשבה במילים האלו, אבל עכשיו כל אחד ממש מבין ומרגיש מהי מגפה ומה המשמעות שלה".