אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) השעתה מרצה בכירה, פרופסורית לרפואה פנימית, בעקבות פרסומים שלה ברשתות החברתיות שהאשימו את ישראל ברצח עם, וכן פוסט שבו הביעה דאגה משירותו בצה"ל של אחד הסטודנטים הישראלים בכיתתה.
פרופ' רופה מריה פרסמה בפרופיל ה-X שלה, שנמחק מאז, כי "סטודנטים לרפואה ב-UCSF מודאגים מכך שיש בכיתתם סטודנט מישראל", ותהתה: "כיצד עלינו להתמודד עם זה ברמה המקצועית?"
הקונסוליה הישראלית בסן פרנסיסקו גינתה את פרופ' מריה וצייצה כי היא "עוסקת באופן קבוע בתעמולה אנטי-ישראלית מטעה, וכעת היא מטרידה ועלולה להסית נגד סטודנט בגלל המוצא הישראלי שלו".
נציג סן פרנסיסקו בסנאט של קליפרוניה, היהודי הפרוגרסיבי סקוט ווינר, מתח גם הוא ביקורת חריפה על הפוסט ומסר כי "אותה פרופסורית ב-UCSF שקידמה את מזימת 'הרופאים' – תיאוריית קונספירציה אנטישמית עתיקת יומין שלפיה רופאים יהודים פוגעים בחולים – מכוונת כעת לסטודנט שנה א' לרפואה בגלל שהוא ישראלי. הפרופסורית הזאת יוצרת סביבה רעילה ועוינת ב-UCSF".
בעקבות הביקורת, נשיא האוניברסיטה, פרופ' סם האוגוד, שלח מייל לקהילת המוסד, שלאחר מכן פורסם כהצהרה רשמית, ובו כתב על "עניין רציני ומטריד ביותר הכרוך בהפיכה למטרה של תלמידים ברשתות החברתיות על סמך מוצאם הלאומי. הפיכה של כל אחד מחברי קהילת UCSF שלנו למטרה – במיוחד בצורה שמטפחת עוינות או אפליה – לא תתקבל".
המכתב של האוגוד נמנע מלהזכיר את שמה של פרופ' מריה, אך נכתב בו: "נקטתי פעולה מיידית כדי לטפל במצב הזה". האוניברסיטה סירבה לפרט באיזו פעולה מדובר, אך כאמור חודש לאחר מכן שיתפה פרופ' מריה בעצמה כי היא הושעתה מתפקידה.
בטור נרחב שפרסמה בפלטפורמת Substack היא גוללה את השתלשלות האירועים מראות עיניה, וכתבה שם: "הושעיתי מתפקידי בפקולטה כפרופסור לרפואה בגלל תמיכתי בשחרור פלסטינים שסובלים מרצח עם. תורמים רבי עוצמה של האוניברסיטה הציבורית שלנו החלו במסע הטרדה ממוקד נוסף נגדי, שכלל שליחת מיילים המונית לאנשים בתוך המוסד בדרישה לפטר אותי ולגרום לי לאבד את הרישיון הרפואי שלי. קיבלתי גם גלים של איומי מוות ואונס – כל זה החל מנובמבר 2023".
אך האירוע הנוכחי אינו הפעם הראשונה שבה הפרופסורית מעוררת סערה. בינואר, פרופ' מריה – שנולדה בקליפורניה להורים מהגרים מפנג'אב, וגדלה גם בצרפת ובהודו – פרסמה פוסטים ב-X שהאשימו "רופאים ציונים" בכשליה של מערכת הבריאות בארה"ב. באחד הפוסטים היא כתבה כי "יש לבחון את נוכחות הציונות ברפואה בארה"ב כמכשול מבני לשוויון בריאותי. הציונות היא אידיאולוגיה גזענית ואנחנו רואים רופאים ציונים שמצדיקים את רצח העם של הפלסטינים". הפוסט גונה אז בידי UCSF, אם כי גם אז האוניברסיטה לא נקבה בשמה של פרופ' מריה.
בפוסט אחר היא הגנה על אישה שאמרה שהיא חוששת ממצב שבו מטופלים ערבים, מוסלמים, דרום-אסייתים ושחורים מטופלים על ידי רופאים ואחיות ציוניים. למרות שהפוסטים שלה ספגו ביקורת רחבה וגינוי מהאוניברסיטה, פרופ' מריה נותרה מוערכת מאוד בקרב חוגים אקדמיים מסויימים. היא זוכה לפרסים והוקרות ומוזמנת תדיר להרצאות ולכנסים. יש לה עשרות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות והיא גם ידועה בתור הסולנית והגיטריסטית של הלהקה האלטרנטיבית שהקימה, Rupa & the April Fishes.
ב-2015 היא ניצחה בתביעה ייצוגית נגד ענקית המוזיקה וורנר מיוזיק, שטענה להפרת זכויות יוצרים בגין גרסה שלהם ל"Happy Birthday to You" בביצוע מרלין מונרו. המאבק שלה אז היה אידאולוגי – להחזיר את זכויות השיר האייקוני לטובת הכלל. הלהקה מופיעה בעצרות פרו-פלסטיניות שתומכות בחרם על ישראל. בפוסט אחד של הלהקה נכתב כי חבריה גאים להיכלל בפסקול של BDS ומקווים שהמאזינים ישמעו אותם ברחובות בדרכם לעצרות: "אנחנו עומדים לצד העם הפלסטיני במאבקם הארוך נגד האפרטהייד, הטיהור האתני ועכשיו גם רצח העם שאנו עדים לו".
לאחר שנודע דבר ההשעיה של פרופ' מריה, ארגון ההסברה Palestine Legal הודיע כי הוא מתגייס להגנתה, והאשים את האוניברסיטה מנגד ב"קמפיין מפלה של הפחדה והשתקת סטודנטים וסגל שהתבטאו נגד התקפות רצח העם של ישראל על פלסטינים".
"רופה מריה, פרופסור לרפואה שבילתה עשרות שנים בתיעוד השפעת הגזענות המבנית על הבריאות והרפואה ודוגלת בשוויון בריאותי, היא אחת המטרות האחרונות של המוסד", נמסר בהצהרה.