הגזרות הכלכליות הנלוות לתקציב המדינה מורגשות החל מהיום בכיס של כל אזרח, ואצל המשפחות העניות - יותר מכולם. אחת הנפגעות העיקריות מהצעדים החדשים שנוקטת הממשלה תהיה החברה החרדית ברוכת הילדים, בה ההכנסה הממוצעת לנפש נמוכה במיוחד, והמס על כלי האוכל החד-פעמיים הוא מבחינתה המדאיג ביותר.
עם כל הכבוד לאגרת הגודש בכניסה לגוש דן, להעלאת גיל הפרישה לנשים ולמס על המשקאות הממותקים, הזינוק במחיר החד-פעמי שנכנס לתוקף כבר הבוקר מתברר כגזרה הקשה מכולן. בימים האחרונים היא עוררה חשש כבד - וגם זעם על הממשלה - בקרב משפחות חרדיות, שמצד אחד חיות בצניעות ובצמצום ומצד שני הורגלו לכלים המזהמים כמוצר צריכה בסיסי ביותר.
לקראת הטלת המס היום, 1 בנובמבר, שגרמה לעליית מחירים בשיעור של כמעט פי שניים, הצטיידו חרדים רבים בכמויות גדולות של כלים חד-פעמיים - חלקם לתקופות ממושכות במיוחד, בתקווה שבינתיים תבוטל הגזרה. בחלק מרשתות השיווק מדווחים על זינוק של במכירות בסניפים שבריכוזי המגזר, לעיתים עד 150%.
יהודה אייזיקוביץ', תושב אלעד, סיפר ל-ynet כי גם הוא רכש אריזות עם כלים חד-פעמיים מכל הסוגים ומילא "כל ארון פנוי בבית". לדבריו, מבחינת המשפחה החרדית הממוצעת מדובר במוצר בסיסי - "כמעט כמו לחם וחלב".
אייזיקוביץ' הדגיש כי החרדים אינם מתנגדים לצעדים שנועדו לשמור על הסביבה, והזכיר כי בעבר, כשאושר חוק הפיקדון, הם נרתמו למחזור בקבוקי שתייה, ואף הצטיינו בכך ביחס לאוכלוסיות אחרות. "אם זו הייתה המטרה - הציבור היה מקבל את הגזרה בהבנה ומשתף איתה פעולה", אמר, "אולם מרפורמת המיסוי על החד-פעמי נודף ריח של שנאת חרדים ותו לא".
לטענתו, "העובדה שליברמן בחר שלא להשקיע שקל בהסברה כדי לרתום את הציבור הרחב לטובת מהלך ראוי שיביא לשמירת הסביבה, מלמדת כי לא שמירת הסביבה עמדה מול עיניו, אלא יצירת מקור הכנסה נוסף לקופת המדינה תוך פגיעה בציבור המוחלש במדינה".
שרה פכטר מביתר עילית הוסיפה: "משה כחלון הגיע בזמנו למעמד החברתי שלו, כי בכל פעם שניהלת שיחת טלפון זכרת מי האדם שחתך בעשרות אחוזים את מחירי הסלולר. מהיום, בכל פעם שתקנה פחית או צלחת חד-פעמית אתה תזכור מי הפך אותם ליקרים כל כך". לדבריה, "לאזרח הפשוט יש כלכלה מוגדרת, תקציב, וברגע שפרצת לו את המסגרת - קלקלת לו את החודש, הזקת לו, גרמת לו לתחושה ממשית של צער, הפסד, הליכה לאחור, ופגעת לו בתחושת היציבות".
"המגזר שהכי פחות מזהם במדינה זה הציבור החרדי. רובם נוסעים בתחבורה ציבורית, אין להם רכבים פרטיים, הם לא טסים לחו"ל, ובכך הם מצמצים את זיהום האוויר פי כמה מכל ישראלי ממוצע"
בצלאל, חרדי תושב מרכז הארץ, הצטייד אף הוא במוצרים חד-פעמיים "לחצי שנה הקרובה לפחות", וסיפר כי בגלל המס החדש רבים מחבריו מתכננים לערוך מהיום את הקניות בכפרים פלסטיניים. "לתושבי אלעד יש את כפר לובן במרחק של עשר דקות נסיעה, ולמודיעין עילית יש את דיר אל-קדיס", אמר.
"עד היום שטפנו אצלם רכבים - מהיום נקנה מהם חד-פעמי. ככל הידוע לי, ברשות הפלסטינים עדיין לא הטילו גזרה כזו", הוסיף בצלאל. "המחירים שם זולים משמעותית, והמדינה תפסיד פעמיים - גם את המס, וגם את החשיבות לחזק מוכרים מקומיים". עוד העיר: "האירוניה היא שהיחידים שייהנו מהמהלך הזה של ליברמן הם הערבים".
גם בארגוני הסיוע לנזקקים נערכים להשפעות של יוקר המחיה. יעקב נוראני, מנכ"ל עמותת בית לחם יהודה, המחלקת סלי מזון לאלפי משפחות במצוקה בכל רחבי הארץ ובעשרות ריכוזים חרדים, סיפר: "המוקד שלנו קורס בימים האחרונים בגלל ריבוי פניות ממשפחות שחוששות מהעתיד ומנסות לבדוק אפשרות שנסייע להם גם בכלים חד-פעמיים".
נוראני הוסיף: "כולם מדברים על משבר האקלים ועל כמה זה חשוב לצמצם את צריכת החד-פעמי, אבל שוכחים דבר אחד: המגזר שהכי פחות מזהם במדינה זה הציבור החרדי. רובם נוסעים בתחבורה ציבורית, אין להם רכבים פרטיים, הם לא טסים לחו"ל, ובכך הם מצמצים את זיהום האוויר פי כמה מכל ישראלי ממוצע אחר שאולי לא אוכל בחד-פעמי, אבל רמת הזיהום ברכב שלו היא פי כמה וכמה".