המימונה חזרה למרוקו - ובגדול: החגיגות ששטפו את הרחוב המגרבי והיוו סמל לדו-קיום בין יהודים למוסלמים, נערכו ברחבי מרוקו בהשתתפות למעלה מ-15 אלף ישראלים – שיא של כל הזמנים, מאז העלייה הגדולה – ועוד אלפי יהודים מכל העולם, בעיקר מצרפת. עשרות אירועי מימונה נערכו בכל רחבי מרוקו, בהשתתפות מוסלמים רבים.
אחרי שנתיים של הפסקה בגלל הקורונה, אפשר היה להגיד שהמימונה שוב כאן, והיא חגיגית במיוחד, שכן היא הראשונה שמתקיימת לאחר חידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות (בשנה שעברה לא היו אירועים פומביים בגלל הקורונה).
עשרות בתי מלון במרקש אירגנו אירועי מימונה למאות רבות של ישראלים ויהודים, וזאת בהמשך להגשת אוכל כשר לפסח. במקביל התקיימו אירועי מימונה בבתים פרטיים של יהודים שאליהם הוזמנו גם אורחים מוסלמים.
מרקש: 600 חוגגים באירוע אחד
שגריר ישראל במרוקו, דוד גוברין, עשה את סוף השבוע במרקש והשתתף בחגיגות: "מה שקורה פה זו תופעה מדהימה", אמר. "השנה זה תפס עוצמה. בשנה שעברה לא היו חגיגות מימונה בגלל הקורונה, וזה היה חסר לאנשים באופן טבעי. כ-15 בתי מלון במרקש התארחו קבוצות שמנו בין עשרות למאות יהודים מכל העולם, וסגרו להם מטבחים שלמים עם אוכל כשר לפסח. כל ההיערכות הזאת היא בלתי נתפסת".
הוא סיפר כי הוא עצמו התארח במלון עם 400 יהודים, "שעשו פה את כל הפסח, כולל חגיגות המימונה", כדבריו. "השמחה גדולה, ומתקבלים פה בצורה בלתי רגילה. הכנסת האורחים המרוקאית במיטבה. אנשים פשוט נהנים לבוא לפה ולהיות פה".
גוברין סיפר עוד כי המתיחות בהר הבית, שגררה גם גינוי חריף של ממלכת מרוקו – לא השפיעו על אירועי המימונה. "לא הייתה לזה שום השפעה", אמר, והוסיף כי הוצף בהזמנות לחגיגות מימונה בבתים פרטיים במרקש. "דילגתי בין כמה מהם, אבל כמובן שלא יכולתי להגיע לכולם. יש פה עוד תופעה מאוד יפה שמארחים גם מוסלמים הרבה פעמים".
בלוגר הטיולים, אוהד הנווד, השתתף גם הוא באירועי המימונה במרקש: "נחתנו במרקש בשבת אחר הצהריים, והלכנו לשוק המרכזי של העיר, ג'מע אל פנה, ראיתי זוג עם כיפה ושאלתי אותם אם הם יודעים היכן חוגגים מימונה. אמרו לנו שהם אירגנו מימונת ענק עם 600 מוזמנים, כולל שגריר ישראל במרוקו, והם ישמחו אם נבוא.
"הגענו למלון וגילינו חגיגה מטורפת של מאות אנשים, רובם המוחלט בלבוש דתי, שפע של אוכל, ספינג'ים, מרציפנים ושלל מטעמים מרוקאיים אסליים. היו להקות של רקדנים וזמרים עם תלבושות והרבה-הרבה שמח. כמרוקאי, שאביו נולד במרקש וחוגג מימונה כהלכתה כל שנה, היה מרגש מאוד לחגוג מימונה בעיר המקור".
אסאווירה: מוסלמים ויהודים באיפטר ומימונה
עינת לוי, אחראית כלכלה בנציגות הישראלית ברבאט, השתתפה באירוע מימונה גדול שהתקיים בבית ד'כירה (בית הזיכרון) בעיר אסאווירה, שנמצאת שעתיים דרום מערבית למרקש. בית ד'כירה הוא מרכז לדו-קיום בין דתות וסובלנות שהקים אנדרי אזולאי, יהודי המשמש כיועצו הבכיר של מלך מרוקו. אסאווירה היא עיר שהייתה מאוכלסת בעבר ברובה על ידי יהודים, והמרכז שהוקם מבקש להמחיש את ההיסטוריה היהודית במרוקו ואת השתלבות היהודים בחברה המרוקאית.
במהלך חגיגות המימונה שם נערך קונצרט אנדלוסי, לצד מטעמי החג, וכן התקיים שיעור לימוד לדאריג'ה – הערבית המרוקאית.
בתי קפה בעיר העתיקה באסאווירה ארגנו חגיגות מימונה משותפות ליהודים ולערבים - עם ארוחת איפטאר (הסעודה השוברת את צום הרמדאן מידי ערב בחג(. אירועים אלה היו פתוחים לקהל הרחב. בין מארגני אירועי המימונה הגדולים - גם ארגון "מימונה" שהוקם על ידי צעירים מוסלמים, המבקשים לחדש ולשמר את היהדות כחלק מהסיפור המרוקאי, מאז שנת 2007.