"אחותי נרצחה פעמיים: פעם על ידי הרוצח ופעם על ידי מערכת המשפט הצרפתית", כך אמר היום (א') וויליאם אטל, אחיה של שרה חלימי, שנרצחה באכזריות בשנת 2017 על ידי שכנה המוסלמי, קבילי טראורה. מערכת המשפט הצרפתית אישרה את אופיו האנטישמי של הפשע, אך קבעה כי טראורה לא היה אחראי למעשיו משום שעישן קנאביס לפני הרצח, ולכן לא יועמד לדין.
בהפגנה המונית שהתקיימה במשך שעות מאז הצהריים בכיכר טרוקדרו בפריז - ברחבת זכויות האדם, מול מגדל אייפל – נטלו חלק כ-20 אלף איש, רובם מהקהילה היהודית בצרפת, ועוד עשרות-אלפים קיימו הפגנות ברחבי צרפת והעולם, בין היתר בניו-יורק ובישראל. המפגינים מחו נגד החלטת בית המשפט בצרפת, באירוע שנראה כקו פרשת המים של יהודי המדינה הנתונים לתקריות אנטישמיות דבר יום ביומו.
במהלך ההפגנה נשמעו קריאות של נשים שזעקו: "אני לא אהיה השרה הבאה". אח נוסף של חלימי אמר כי "הרוצח טבח בשרה ורצח גם את הצדק". הדוברים שבו ותיארו את הנסיבות הקשות של הרצח, שעוד לפניו התנכל הרוצח לחלימי – גננת ורופאה שהייתה שכנתו – ובמהלכו זעק "אללה אכבר".
טענות לטיוח
מנהיגים נוצרים ומוסלמים השתתפו אף הם לצד מנהיגי הקהילה היהודית במדינה, כדי להביע סולידריות. ואולם בצרפת עצמה מעוררת הפרשה עניין מועט למדי בקרב לא יהודים. בקהילה היהודית אומרים כי ריח רע של טיוח עולה מהסיפור, וזה התחיל כבר ביום הרצח כאשר השוטרים לא פשטו על דירתה של חלימי – ובכך, על פי הטענות, אפשרו לרוצח שהיה מוכר כאיסלמיסט לשחוט אותה. לאחר מכן לא בוצע שיחזור של הרצח.
בקהילה טוענים גם להשפעות פוליטיות על בית המשפט, ולחץ כדי שיסגור את התיק, וזאת כדי שלא להביך את מפקד משטרת פריז שפיקד אז על התחנה שבה אירע הרצח. כתבת i24NEWS אליסיה ארפייה, המדווחת מלב ההפגנה בפריז, מתארת הפגנה אזרחית הנוגעת בצרפתים רבים, שסוגיית אי העמדה לדין בטענה לאי שפיות מקוממת אותם.
מפגינה שהגיעה למקום, אמרה ל- i24NEWS כי "זאת לא הפעם הראשונה שכזה דבר קורה. אנחנו בסערת רגשות, והיינו באותה סערת רגשות גם אם היה מדובר במישהו אחר. זה חוסר צדק מזעזע, והחוקים נכון לעכשיו לא מתאימים, לא צודקים, ואני מקווה שעצרת כזאת תוכל להזיז דברים".
"זו לגיטימציה לפגיעה ביהודים"
אלפי מפגינים מחו גם ברחבי צרפת - בליון, ניס, שטרסבורג, מרסיי, טולוז, מונפלייה ועוד - במדינה שבה מרוכזת הקהילה היהודית הגדולה באירופה, המונה קרוב לחצי מיליון יהודים. הפגנות של יוצאי צרפת היו גם במיאמי, בניו-יורק ובמונטריאול.
בישראל הגיעו כ-1,200 מפגינים למחות מול שגרירות צרפת בתל אביב. אסתר חן, שעלתה בשנת 2009, אמרה כי "חשוב לנו להביע תמיכה במשפחה ובכלל בקהילה היהודית". לדבריה, "נמאס לנו מהאנטישמיות הזו. אישה נזרקה מהחלון וזה העונש? אנחנו כאן בישראל כי אנחנו מבינים שמצרפת כבר אין לנו למה לצפות, זה לא נתפס.
היא הביעה צער על היעדרם של ישראלים שאינם קשורים לקהילה הצרפתית: "חבל לי שההפגנה לא מקבלת מספיק תמיכה מהישראלים. הם צריכים להבין שזה יכל לקרות לכל יהודי", אמרה.
ביאטריס כרמי, שעלתה לישראל בשנות ה-80, אמרה כי כואב לה שזה המצב בצרפת: "יהודייה משכילה נרצחה - והשופטת פוסקת עונש כל כך מינימלי, במקום להכניס אותו לכלא ולהראות שאכפת גם מהיהודים בצרפת. פסק הדין הזה", הוסיפה, "נותן לגיטימציה לפיגועים נוספים נגד יהודים. אני פונה לעם הצרפתי ולראש הממשלה הצרפתי שיראה תמיכה במעשים. כרגע מפלים את היהודים. ההשתקה הזו היא שיתוף פעולה עם הטרור".
"יריקה בפרצופה של הקהילה היהודית"
בהפגנה בפריז השתתף גם ממלא מקום שגריר ישראל, דניאל סעדה, שאמר כי הגיע להביע את סולידריות מדינת ישראל עם משפחת הקורבן, שמתמודדת כעת עם מבחן נוסף וקשה. המשפחה עצמה, אגב, הודיעה כי תפנה למערכת המשפט הישראלית בדרישה להעמיד את הרוצח לדין בישראל, על פי החוק הפלילי הישראלי ולפיו ניתן להעמיד לדין בישראל אנשים שביצעו פשעים אנטישמיים בחו"ל, ומדווחים על ידי אזרחים ישראלים.
אריאל קנדל, מנכ"ל עמותת "קעליטה" (ארגון הגג של עולי צרפת בישראל), אמר כי "לא ייתכן שהרצח המזעזע של שרה חלימי יסתיים ללא אשם ושהרוצח ייצא לחופשי. החלטת בית המשפט העליון", הוסיף, "מהווה יריקה בפרצופה של הקהילה היהודית בצרפת – ולמעשה פגיעה ביהודי העולם כולו".
שרת התפוצות, עומר ינקלביץ', הגיעה להביע סולידריות ומחאה בהפגנה שהתקיימה מול שגרירות צרפת בתל אביב. "החלטת בית המשפט העליון של צרפת היא אבסורדית, שערורייתית ומסוכנת", אמרה. "מתל אביב ועד פריז, העם היהודי בישראל ובעולם כולו עומד מאוחד לצד משפחת חלימי והקהילה היהודית בצרפת. שרה חלימי נרצחה רק בגלל היותה יהודייה. המתקפה האנטישמית הזו מחזירה אותנו לימים אפלים בהיסטוריה של עמנו. אבל היום העם היהודי לא יעמוד בשקט. אנחנו דורשים צדק".
מקרון: נפעל לשינוי הסעיף הפלילי
ח"כ אמילי מואטי (העבודה) נפגשה עם שגריר צרפת בישראל, אריק דנון, מיד בתום השתתפותה במפגן סולידריות עם משפחתה של שרה חלימי והקהילה היהודית בצרפת. בפגישה עדכן השגריר על יוזמת נשיא צרפת, עמנואל מקרון, לתקן את הסעיף בחוק הנוגע לאחריות פלילית, כך שהשפעת סמים לא תהווה הגנה מפני מיצוי הדין.
"באתי להביע סולידריות עם משפחת חלימי היקרה ועם הקהילה היהודית כולה", אמרה מואטי. "צרפת הוכיחה פעמים רבות בעבר שהיא יודעת להילחם באנטישמיות ולהוקיע פשעי שנאה נגד יהודים. רוב הצרפתים, במיוחד בצמרת המדינה, רואים בפשעים נגד יהודים פשעים נגד צרפת כולה. אני מקווה שגם הפעם תימצא הדרך להבטיח שהרוצח הנתעב לא יהלך חופשי להרבה הרבה שנים".
שר הפנים, אריה דרעי, אמר כי הוא "מצטרף למחאת יהודי צרפת על ההחלטה שלא להעמיד לדין את הרוצח המתועב, שרצח את ד״ר שרה חלימי בפריז באכזריות והשליך את גופתה מחלון הקומה השלישית. זה היה רצח על רקע אנטישמי, והטענה שהרוצח לא היה אחראי למעשיו זועקת לשמיים".
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק (בוז'י) הרצוג, הביע הזדהות "עם אזרחי צרפת הדורשים מיצוי הדין עם הרוצח", כדבריו. "אני מחבק את משפחתה של שרה. המאבק הצודק באנטישמיות חייב להיות מאבק משותף לכולם".
יעקב חגואל, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, נשא דברים בעצרת בירושלים. "אני מזועזע מכך שהיהודים בתפוצות אינם בטוחים ברחובות, אינם בטוחים במסגרות החינוך וגרוע מכל - אינם בטוחים בביתם, בחדרם, במיטתם", אמר. "לא ייתכן שמעשה כל כך אכזרי ונורא יסתיים ללא משפט וללא צדק. לא ייתכן שהיהודים בתפוצות אינם בטוחים ברחובות, במסגרות החינוך וגם לא בביתם הפרטי. אנו בהסתדרות הציונית העולמית מחבקים את הקהילה היהודית בצרפת ובעולם כולו, וקוראים לעצור את השנאה! לעצור את האנטישמיות".