מחר (יום ד') ייפתח במילווקי משפטם של פיטר מהלר (74) ובנו זכריה (41), שמואשמים בהשחתת ציור קיר שנוי במחלוקת במרכז העיר, המשלב בין מגן דוד לצלב קרס. הציור, שיצר הפלסטיני-אמריקני איסאן עטא, כבר עורר זעם בקהילה היהודית בעיר, שהגדירה אותו כאנטישמי.
3 צפייה בגלריה
הרב מהלר ובנו זכריה
הרב מהלר ובנו זכריה
פיטר מהלר ובנו זכריה
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
לפי מסמכי בית המשפט, השניים השתמשו בגרזן ובפטיש כדי להרוס את הציור, וגרמו נזק לקיר בשווי של מעל 12 אלף דולר. מצלמות אבטחה תיעדו את זכריה מפנה אצבע משולשת למצלמה לפני שהצהיר כי מדובר ב"דבר שנאה מסית".
השניים הודו במעשיהם, והאב אמר: "ידענו את ההשלכות. אם נצטרך לשבת בכלא או לשלם קנס - נעשה זאת". אם יורשעו, השניים עלולים לעמוד בפני קנס של עד 10,000 דולר ומאסר של למעלה משלוש שנים.
עטא, הבעלים של הבניין שעליו צויר הציור האנטישמי, הגן על היצירה וטען כי מדובר בביקורת על מדיניות ישראל בעזה ולא על היהדות. "זה מסר פוליטי לגיטימי ולא שנאה כלפי הקהילה היהודית", הוא אמר. הציור כולל את הכיתוב "האירוניה בלהפוך למה ששנאת בעבר", לצד דימויים של הרס בעזה. עטא טען כי מגן דוד הוא סמל פוליטי בשל נוכחותו בזהות הלאומית של ישראל.
זו אינה הפעם הראשונה שהציור מעורר מחלוקת. מאז חשיפתו, הוא הושחת מספר פעמים, כולל מקרה קודם שבו כוסה בצבע שחור. מנהיגי הקהילה היהודית במילווקי הגדירו את היצירה כ"מעשה נתעב של הכחשת שואה" וכפרובוקציה מכוונת. ״הציור הזה פוגע מאוד בניצולי השואה החיים בקהילה שלנו", אמרה מרים רוזנצוויג, נשיאת הפדרציה היהודית במילווקי.
3 צפייה בגלריה
הציור שהושחת
הציור שהושחת
הציור שהושחת
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
3 צפייה בגלריה
צלב קרס ומגן דוד. ציור הקיר שמעורר זעם רב
צלב קרס ומגן דוד. ציור הקיר שמעורר זעם רב
הציור לפני ההשחתה
מעשיהם של האב ובנו זכו לשבחים לצד ביקורת. תומכיהם טוענים כי הציור תוכנן לעורר שנאה ולכן השחתתו הייתה מעשה מחאה מוצדק. מנגד, עטא ואחרים רואים בכך מעשה פלילי של ונדליזם וניסיון להשתיק דעות מנוגדות. מומחים משפטיים מעריכים כי המשפט עשוי להוות תקדים בנוגע לגבולות המחאה מול יצירות אומנות פרובוקטיביות.
המחלוקת סביב ציוריו של עטא חורגת מגבולות בית המשפט: מוקדם יותר השנה, עטא פתח בקמפיין מימון המונים בפלטפורמת GoFundMe ליצירת ציורים נוספים הדומים לציור שהושחת. הוא הגדיר אותם כביקורת על "רצח העם" שמבצעת ישראל בעזה.
בעקבות פנייה של ynet, הקמפיין הוסר מהפלטפורמה בטענה להפרת תנאי השימוש, אך עטא נותר נחוש להמשיך במלאכתו ולהצית את מה שהוא רואה כ"שיח הכרחי" על הסכסוך. הוא אף הודיע על תוכניות להחליף את הציור שהושחת ביצירה חדשה שתדגיש את המאבק הפלסטיני. "זאת רק ההתחלה״, אמר, כשהוא מבטיח מחאות חזותיות נוספות בתגובה לפעולות ישראל.
פיטר מהלר, ממייסדי סניף בית"ר ארה"ב המקומי, זוכה לתמיכה מהארגון במהלך המשפט. בית"ר גינתה בפומבי את הציור כאנטישמי והתחייבה לסייע כלכלית במימון הוצאות המשפט של המהלרים, ומסרה כי המשפט הוא ״התגלמות האבסורד״.