אמנם השרה להגנת הסביבה ושר הבריאות, תמר זנדברג וניצן הורוביץ, קראו השנה לציבור להימנע מהדלקת מדורות בל"ג בעומר בגלל תרומתן לזיהום האוויר ומשבר האקלים – אבל זה לא מנע מהמונים לקיים את המנהג הפופולרי, בכל רחבי הארץ. משכונת מאה שערים בירושלים ועד גוש דן – וגם במקומות רבים בחו"ל – הודלקו מדורות המסמלות את אורו של רבי שמעון בר יוחאי.
כך למשל בראשון לציון פעלו 14 מתחמי הדלקת מדורות. למרות הגל הירוק שהביא איתו אירועים אלטרנטיביים לל"ג בעומר, וצמצום או ביטול של המדורות בידי רשויות שונות, ראש העיר רז קינסטליך לא ויתר על המסורת ואישר מתחמי הדלקת מדורות. "המדורה היא חלק מהילדות, והחלטנו לתת אפשרות למדורות קטנות במתחמים קטנים, עבור מאות הילדים שנהנו בעיקר מהמרשמלו על האש", הסביר.
בקהילות חרדיות בירושלים ובבני ברק הדליקו מדורות גדולות ומרשימות, כמיטב המסורת, לרגל המועד. צפו בתמונות מהחגיגות בהשתתפות ילדים ומבוגרים ברחבי הארץ.
ל"ג בעומר, שחל בי"ח באייר, הוא היום ה-33 (מתוך 49) בתקופת ספירת העומר שבין פסח לשבועות. הוא התפרסם בעקבות שני מאורעות עיקריים שקרו בו – סיום המגפה שבה נספו 24 אלף תלמידי רבי עקיבא, ופטירת רבי שמעון בר יוחאי.
הדלקת המדורות וההילולה במירון, הנהוגות ביום הזה, קשורות לכך שלפי המסורת מדובר ביום פטירתו של רשב"י. רבי שמעון מזוהה עם תורת הסוד והקבלה ("פנימיות התורה") ועם ספר הזוהר.
גם באוקראינה הדליקו – במידת האפשר
היהודים שנותרו באוקראינה למרות המלחמה מנסים להמשיך בשגרת חייהם במידת האפשר – כולל ציון ל"ג בעומר כמובן. בשל הסגר ברוב הערים שנכנס לתוקפו בשעה 20:00, לא התאפשר לחוגגים להדליק את המדורה הלילה, ולכן בחלק מהמקומות הוקדמה ההדלקה לשעות הערב המוקדמות. בערים אחרות היא תיערך רק היום (יום ד').
כך למשל באודסה, עיר הנמל החשובה באוקראינה, שהופצצה השבוע מספר פעמים. כיוון שבית הכנסת נמצא בתוך העיר וכדי להימנע מיצירת בהלה כשהאש שתדלק, החליט רב העיר אברהם וולף לערוך את ההדלקה בתוך חבית בפאתי חצר בית הכנסת.
לעומת זאת באוז'הורוד, המערבית ביותר בין ערי אוקראינה – שלא הופצצה אפילו פעם אחת ובתחומה נמצא הגבול עם סלובקיה – התאספו יהודי העיר כדי להדליק את המדורה, לרקוד ולחגוג.
בצ'רנוביץ, גם היא במערב המדינה, יתאספו במהלך היום 200 אנשים מסביב לאגם הנמצא סמוך לעיר, ידליקו מדורה ויחגגו גם הם את ל"ג בעומר. חגיגות נוספות – אך ללא מדורות – יתקיימו גם בבירה קייב, בדניפרו, בז'יטומיר ובערים נוספות.
חגיגות מסוג אחר, הכוללות עליה לקברי צדיקים ותפילה לסיום המלחמה, מתקיימות בעיירה הדיאץ' שבמחוז פולטובה ובעיירה ניז'ין שבמחוז צ'רניהיב: אל הדיאץ' הגיעו עשרות יהודים מרחבי המדינה, כדי לפקוד את קברו של מייסד חסידות חב"ד, רבי שניאור זלמן מלאדי, הידוע בכינויו "בעל התניא".
"מדי שנה בל"ג בעומר הגיעו אלפים – מאוקראינה, ישראל, ארה"ב ואירופה – אל שני המקומות האלו, לפי מסורת שנמשכת כבר 200 שנה, כדי לחגוג בהם את ל"ג בעומר וכדי להתפלל", אומר הרב מאיר סטמבלר מדניפרו, המכהן כיו"ר הפדרציה היהודית באוקראינה. "השנה אנו ממשיכים במסורת הזו, אם כי מטבע הדברים החגיגות השנה יהיו מצומצמות וקטנות משמעותית. אנו מקווים שהאור העולה מל"ג בעומר יאיר את חיינו ויעזור לנו לצלוח בשלום את המלחמה".
"להתפלל עלינו ועל יהודי אוקראינה"
מי שחזר במיוחד מישראל לאוקראינה כדי לחגוג בהדיאץ' עם יהודי עירו הוא הרב נחום ערנטרוי, רב העיר ז'פוריז'יה ושליח חב"ד בה, שלא היה מוכן לוותר על המסורת הזו. "האדיטש (שם העיר ביידיש) היא 'המירון' של האזור שלנו, ולכן היה ברור שניסע בכל מקרה. הצבא הרוסי די קרוב לז'פוריז'יה והאזור נתון תחת הפצצות, אבל לא רצינו לוותר על המסורת. זו הזדמנות שלנו לנסוע למקום ולהתפלל עלינו ועל כל יהודי המדינה שנעבור בשלום את המלחמה".
הרב שניאור זלמן דייטש, המנהל את המתחם בהדיאץ', אומר: "רק השבוע הפגיזו כמה פעמים את העיר אוחטירקה הסמוכה לעיר, אבל זה לא מרתיע את האנשים מלהגיע למקום הקדוש, להתפלל ולחגוג את יום שמחתו של רבי שמעון בר יוחאי".
מוקד עלייה לרגל נוסף הוא ציון "האדמו"ר האמצעי", רבי דובער שניאורי – הרבי השני בשושלת חסידות חב"ד ובנו של "בעל התניא", הטמון בעיירה ניז'ין שבמחוז צ'רניהיב הקרוב יחסית לבירה קייב. הרב מרדכי לבנהרץ מחב"ד בקייב אומר כי "כבר 24 שנים ברצף, וכך גם השנה למרות המלחמה, הקהילה היהודית בקייב מארגנת נסיעה ליהודי הקהילה להתפלל על הציון של רבי דובער בניז'ין. לפי המסורת של יהודי אוקראינה, ביום ל"ג בעומר ראו הרבה מופתים אצל מי שהתפללו על קברו של הרבי, וכל השנה ייחלו וציפו ליום הקדוש הזה – אז נגיע לניז'ין גם השנה, למרות המצב".
בתוך כך, ב-25 ערים בישראל ובהן אשדוד, בת ים, קריית גת, נתניה ועוד, התארגנו פעילויות מיוחדות לעולים מאוקראינה, במסגרת מאות תהלוכות ל"ג בעומר של חב"ד בישראל, עם תכנים המותאמים לדוברי אוקראינית.
באוסטרליה זוכרים את הרוגי מירון
בקהילה היהודית בסידני שבאוסטרליה התקיימו אירועים מיוחדים, מדורות ופעילויות מסביב לשעון – ובמרכזן התהלוכה הגדולה שנערכת מדי שנה. התהלוכה חזרה אחרי שלא התקיימה בשנה שעברה בגלל הקורונה.
הרב חיים ליוי מ"סידני'ס שול" ארגן הילולה בהשתתפות מאות ילדים מכלל הקהילות היהודיות באוסטרליה. הילדים נהנו ממופע קסמים וטלפתיה, מוזיקה, מתנות, הגרלות וממתקים, והתנדבו לשלוח מתנות לילדים במרכזים רפואיים.
בין השאר הוכן קיר מיוחד שמנציח את זכר 45 ההרוגים באסון הנורא במירון בשנה שעברה. על הקיר כתבו הילדים בכתב ידם מעשה חסד שקיבלו עליהם לעילוי נשמת החללים. "ל"ג בעומר הוא יום של אחדות שבטי ישראל, ואהבת ישראל. היום מקבל חשיבות מיוחדת לאחר האסון הנורא לפני שנה, והקורונה שעשתה בנו שמות. אחדות וחסד זה מה שמחזיק אותנו פה", אמר שליח חב"ד, הרב חיים ליוי, שיזם את האירוע.
הקרנת ההילולה – לטובת מי שנשאר בבית
במרכזי הערים מודיעין עילית, אשדוד, רחובות ולוד, הציבה קופת החולים "כללית" מסכי ענק שהעבירו בשידור חי את מעמד ההדלקה המסורתי והריקודים מההילולה במירון. המוני משפחות חרדיות הגיעו אמש למוקדי ההקרנה.
ארז לוי, מנהל מחוז מרכז בכללית, אמר כי מדובר בפעילות "למען המוני החוגגים בל"ג בעומר שבחרו, בייחוד השנה, לחגוג בחיק המשפחה תוך שמירה על בטיחותם".