הפתעה היסטורית: סרטון נדיר משנת 1951 התגלה במקרה בארכיון הג'וינט, וכעת הוא מופץ לצפייה במלאת 108 שנה להקמת הארגון. באופן מפתיע, הסרטון גם באיכות גבוהה וגם בצבע. בדיקה העלתה שהוא צולם על ידי מנכ"ל הג'וינט באותה תקופה, משה לוויט, במצלמה ביתית. לוויט צילם אותו כאשר ביקר בישראל עם משלחת של בכירים מהג'וינט ומהמגבית היהודית המאוחדת, במטרה לעמוד על מצב קליטת העלייה ולראות כיצד ניתן לסייע.
הסרטון נשכח, ומאז שכב על המדפים בארכיון הג'וינט מבלי שאיש היה מודע לקיומו. הוא מעשיר את התיעוד שקיים עד כה על תקופת העלייה. מצולמים בו כמה וכמה אירועים מאותה תקופה, ובמרכזם האונייה "טרנסילבניה" מגיעה לחופי חיפה, כשעל סיפונה עולים חדשים מרומניה.
חברי הג'וינט והמגבית מתועדים כשהם מקבלים את פניהם, ולאחר מכן הם מסיירים במחנות העולים בעתלית ובמחנה "ישראל" הסמוך ללוד כדי לבחון את התנאים – ומתקבלים בחמימות על ידי תושביהם.
כן מתעד הסרטון ביקור של המשלחת בשני מיזמים שהקים הג'וינט: כפר מלב"ן בעין שמר לקליטת עולים קשישים, וכפר אוריאל לקליטת עולים עיוורים, וכן צילומים של רחוב אלנבי בתל אביב ושל חיפה.
"פתחתי את הסרטון וקיבלתי שוק"
אורי קראוסהר, היסטוריון ואחראי על שירותי המחקר של הארכיון, מספר כי "הארגון קיבל מענק לעשות עותק דיגיטלי של סרטים שנמצאים בארכיון, ועד עכשיו שכבו על המדף. התבקשתי לעשות תחקיר על שני סרטים שצולמו בישראל שמלבד שם הצלם והתקופה, לא היה מידע לגביהם.
"קיבלתי את הקובץ למחשב, ואני זוכר את השוֹק שקיבלתי כשפתחתי את הסרטון – סרט בצבע שצולם על ידי מנכ"ל הג'וינט. רוב הסרטים מראשית ימי המדינה שראיתי עד כה היו בשחור-לבן. הסרט הוא הצצה לנקודת מבט אישית, לא ערוכה, של בעל תפקיד בכיר שפועל מאחורי הקלעים באתגרים הכי גדולים של המדינה החדשה. הסרט אמנם אילם, אבל בין השורות שומעים בו המון דברים".
על המשלחת סיפר: "מטרת ביקורם הייתה לבחון במו עיניהם את המצב במדינה הצעירה, לראות מה צריך, להיפגש עם ראשי המדינה ועם העולים. מהסיבה הזו הסרטון כה מיוחד וחשוב. הוא נותן לנו את נקודת המבט של מי שבא לראות מה מתרחש מתחת ל'מכסה המנוע' של המדינה".
מנהלת ארכיון הג'וינט בירושלים, ד"ר ענת קוטנר, הוסיפה כי "בארכיון הארגון קיים תיעוד של פעילויות הג'וינט בעולם, במבצעי הצלה של יהודים ובעזרה לקהילות". את חומרי הארכיון שכבר עברו דיגיטציה ניתן למצוא באתר הארכיון.