תעלומת חטיפתם של 2,000 ילדים יהודים אחרי גירוש ספרד היא סיפור לא פתור שמלווה את הקהילה היהודית כבר מאות שנים. מעט מאוד ידוע על היעלמותם של הילדים ועל גורלם באי שאליו הם נחטפו.
כעת, יותר מ-500 שנה לאחר מכן, סרט חדש ינסה לשפוך אור על הפרשה ולנסות לגלות מה באמת קרה לאותם ילדים שנלקחו מהמשפחות היהודיות. הסרט שייצא להקרנות בחודש מאי, "The 2,000 Kidnapped Spanish Jewish Children", נוצר משיתוף פעולה של האגודה ההיספנית-יהודית של מדריד והקהילה היהודית של פורטו, בפורטוגל.
קטע מתוך הסרט על הילדים החטופים
(באדיבות הפקת הסרט)

הסרט יתמקד בגורלם של 2,000 ילדים יהודים מספרד אשר נלקחו ממשפחותיהם לאחר שהן נאלצו להימלט לפורטוגל בעקבות גירוש ספרד בשנת 1492. ככל הנראה, הילדים הקטנים נלקחו לאחר שהמשפחות לא הצליחו לשלם מיסים שנדרשו מהם על ידי השלטונות בפורטוגל, וזאת כחלק מסנקציות נגד החייבים.
הילדים הוגלו לאי בשם סאו טומה המרוחק כ-7,500 קילומטר מפורטוגל. האי כמעט לא היה מיושב ותנאי המחיה בו היו קשים מאוד. למרות זאת, רבים מהילדים שרדו את המסע הארוך וגם את החיים באי, אך לא ברור מה עלה בגורלם של רובם בהמשך חייהם.
"הסרט שופך אור על רגע קשה מאוד בהיסטוריה היהודית של האזור, כאשר בני עמנו נחטפו על ידי אויבים ושונאים, ורבים מאוד לא חזרו לעולם לחיק משפחותיהם", מסביר דיוויד אטשואל אלטראס, נשיא האגודה ההיספנית-יהודית במדריד. "לצער כולנו, אנחנו רואים חזרתיות של ההיסטוריה כאשר כלל הקהילות היהודיות מתמודדות שוב גם בימים אלה עם הכאב על החטופים בעזה. אנחנו מקווים שהסרט הזה, שמוקדש למאמצים העצומים להחזרת החטופים, יאיר את החשיבות של הבנת הסיפור ההיסטורי גם לגבי האירועים העכשוויים".
1 צפייה בגלריה
העברת ספרי תורה במהלך גירוש ספרד
העברת ספרי תורה במהלך גירוש ספרד
העברת ספרי תורה במהלך גירוש ספרד, מתוך הסרט. מבוסס על עדויות וכתבים מהתקופה
(צילום: באדיבות הפקת הסרט)
מיכאל רוטוול, מנהל המוזיאון היהודי ומוזיאון השואה בפורטו, אומר ש"לעם היהודי יש זיכרון ארוך וחשוב מאוד שנלמד מהעבר. הסיפור הזה, על חטיפת 2,000 ילדים יהודים, כמעט ואינו מוכר בעולם היהודי והמטרה של הסרט היא להביא אותו לתודעה".
איך אספתם את המידע ההיסטורי על סיפור שכמעט אין לו עדויות או תיעודים? "התסריט נכתב על ידי מחלקת המחקר ההיסטורי של הקהילה בפורטו. כל הסצנות בסרט מבוססות על פרסומים שהיו באותה תקופה באמצעי מדיה שונים בפורטוגל וגם על עדויות וכתבים של מנהיגים יהודים מאותה תקופה כמו יצחק אברבנאל, ההיסטוריון שלמה אבן וירגה, הרב גדליה אבן יחיא ואחרים".
מה יודעים על גורלם של אותם ילדים שנחטפו לאי? "רישומים שונים מעידים שבהמשך חלקם היגרו למקומות אחרים כמו ברזיל וארצות נוספות בדרום אמריקה, מכיוון שבאותה תקופה החל מסחר משמעותי יותר באי לאחר שגילו בו משאבים טבעיים. יש עדויות רבות על מסעות של סוחרים נוצרים לאזור".
רוטוול אומר כי הסרט מוקדש כאמור לחטופים המוחזקים בשבי ברצועת עזה, ומוסיף כי "הרגשות העזים והגעגועים של המשפחות לחטופים בעזה הם זהים למה שחשו אותן משפחות יהודיות ספרדיות שילדיהן נלקחו מהן. אלה היו ילדים צעירים, מה שמוסיף על הטרגדיה. הסרט הוא תזכורת לכאב העצום כשמאבדים בן משפחה או כשהוא נלקח בשבי ולא יודעים מה עלה בגורלו".