בית משפט העליון בבריטניה דחה בסוף השבוע את הערר שהגישה משפחתה של הפעוטה הישראלית, אלטע פיקסלר - והשאיר על כנה את ההחלטת בית המשפט לנתק את הילדה ממכונות ההנשמה. ואולם קביעה אחת שהכיר בה בערעור - פותחת תקווה לערר בערכאה הסופית והעליונה - ואם תתקבל בקשתם, תצא המשפחה למה שנראה כקרב האחרון. אבל אביה של אלטע לא מרים ידיים - ומתחנן בפני ההנהגה הישראלית לשיתוף פעולה.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
פיקסלר, פעוטה חרדית בת שנתיים וחצי, היא אזרחית בריטית, ישראלית ואמריקנית, שנולדה עם מום נדיר הפוגע בתפקוד המוח - ואושפזה מאז לידתה בבית החולים המלכותי לילדים במנצ'סטר (RMCH). לאחרונה קבע בית המשפט באנגליה, לאחר מאבק משפטי שניהלו ההורים כחצי שנה, כי בית החולים רשאי לנתק את הפעוטה ממכשירי ההנשמה, זאת בניגוד לעמדת הוריה המבקשים להאריך את הטיפול הרפואי בה, ולהעבירה לקבלת טיפול רפואי בישראל. בצר להם פנו ההורים לבית המשפט העליון בממלכה, ואולם כאמור אף זה דחה את הערר, והותיר את ההחלטה המקורית על כנה.
קראו עוד בערוץ היהדות:
השופט הלורד בייקר הביע בהחלטתו אמפטיה למשפחתה של הילדה, ואף חרטה על חוסר היכולת לשנות את פסק הדין. הוא כן הכיר בה כיהודייה לצורך הדיון המשפטי, מה שמעורר תקווה בקרב ההורים לעלות שלב בערר – לערכאה הסופית והעליונה ביותר בבריטניה, המקבילה לבג"ץ הישראלי, בטענה שמדובר ברצח על פי אמונתה של הילדה.
"אני יודע שהוריה המסורים של אלטע יהיו במצוקה עמוקה בגלל תוצאות הערעור הזה", כתב הלורד בייקר. "לכל הורה וסבא, ולכל אדם מכל קהילה תהיה אהדה עמוקה כלפיהם וכלפי אחיה האוהבים של אלטע". עוד כתב השופט, כי התמיכה החזקה שהמשפחה שואבת מאמונתה ומקהילתה, יהווה מקור של נחמה עבורה. "אני מבין מדוע הם המשיכו לערעור, ומביע חרטה על כך שאני לא יכול לעשות יותר כדי לעזור להם".

"הם לא רוצים להסתכסך מבחינה דיפלומטית"

השופט אף הטיל ספק בהחלטת הערכאה הקודמת, שקבעה כי מנקודת המבט של אלטע, הרי שהמשך הטיפול מאריך החיים לא יהיה מקובל עליה. "בהתחשב בגילה ובחוסר ההבנה שלה", אמר, "אני חושב שאי אפשר להגיע למסקנה כלשהיא לגבי עמדותיה, ואולם הדבר אינו מערער את מסקנת בית המשפט ואני מקבל את ההחלטה בעצב עצום".
2 צפייה בגלריה
אלטע פיקסלר בת השנתיים ממנצ'סטר
אלטע פיקסלר בת השנתיים ממנצ'סטר
"צ'אק שומר אמר לי שלא יירגע עד שיראה את הילדה שלי מחוץ לבריטניה". אלטע פיקסלר עם אביה ואחיה
אביה של הפעוטה, אברהם פיקסלר, סיפר ל-ynet כי כי המשפחה מתחננת בפני ראש הממשלה, נפתלי בנט, להתערב אישית ולדרוש מממשלת בריטניה להעביר את הילדה לטיפול מציל חיים בישראל. פיקסלר טוען כי מדינת ישראל מפקירה את בתו. לדבריו, קיים שר החוץ וראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד, שיחה אחת עם האבא. השגרירות בלונדון מתנהגת כלפיהם בעצלתיים, ובעוד שבארה"ב נלחמים על הילדה, בישראל דממת אלחוט.
"מדינת ישראל הפקירה את הילדה שלי", אומר פיקסלר ל-ynet. "לא עושים שום דבר. אני מאוכזב מאוד. תראה מה שהאמריקנים עשו: צ'אק שומר, מנהיג הרוב בסנאט, שלח מכתב לג'ונסון. בישראל רק הנשיא היוצא, ראובן ריבלין, כתב לצ'ארלס. נתניהו ובנט היו צריכים להתערב אישית ולפנות לראש הממשלה הבריטי, להרים לו טלפון. האמריקנים עובדים ולא ישנים. שומר אמר לי שהוא לא יירגע עד שיראה את הילדה שלי מחוץ לבריטניה".
פיקסלר הנסער הוסיף: "אם חלילה יקרה הרע מכול, אנחנו נאשים את מדינת ישראל בהריגה שלה. יש למנהיגים את האפשרות להתערב, אבל הם לא רוצים להסתכסך מבחינה דיפלומטית. זה הזמן לעשות את זה".

"אם נצטרך, נפנה לבית המשפט האירופי"

כעת ממתינה המשפחה במתח לגלות האם הבקשה לערעורם האחרון בבריטניה תתקבל: "אמורים לענות לנו עד סוף השבוע האם הם מוכנים לדון בערעור", אומר פיקסלר. "בדרך כלל, בתיק כזה עושים את זה די מהר". לדבריו, "אם חלילה לא יקבלו את בקשתנו - נלך לבית המשפט האירופי. לא נעצור פה".
2 צפייה בגלריה
אלטע פיקסלר בת השנתיים ממנצ'סטר
אלטע פיקסלר בת השנתיים ממנצ'סטר
אלטע פיקסלר עם אחיה
המשפחה מעודדת מקבלת הערעור שלהם על קביעת היותה של הילדה יהודייה, "אבל התאכזבנו מכך שבית המשפט התעלם מהמכתבים שהיו לנו מרופאים בארה"ב, שטענו כי בניגוד לנטען פה - אלטע לא סובלת. הם אמרו כי אין שום הוכחות לכך שהיא סובלת. שלושה רופאים נויורולוגים אומרים שהילדה לא יכולה לסבול, ואתם הולכים להרוג אותה בגלל רופא אחד באנגליה? בגלל שמישהו אמר שהיא סובלת? זו הסיבה שמסרבים לאפשר את העברתה לישראל, כי לטענתם, בישראל יאריכו את חייה ובכך גם יאריכו את סבלה".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה, כי השגרירות פעלה במרץ על מנת לסייע למשפחה, ופנתה למספר גורמים בנושא. "שגרירת ישראל בבריטניה פנתה לגורמים בכירים בנוגע לבקשת בני הזוג פיקסלר להביא את ילדתם להמשך טיפול רפואי בישראל. הפנייה נעשתה על רקע הנסיבות ההומניטריות המיוחדות והרגישות הדתית. אנו תקווה כי הפנייה תסייע להוריה של הילדה, אברהם וחיה פיקסלר, במקרה קשה זה".

פנייה לנסיך ולשר הבריאות הבריטי

לפני כחודש פנה נשיא המדינה דאז, ראובן (רובי) ריבלין, לנסיך צ'ארלס, וביקש להעביר פעוטה המאושפזת באנגליה, לטיפול בישראל. "הוד רוממותו, אני פונה אליך בעניין בעל חשיבות הומניטרית חמורה ודחופה", כתב. "אמונתם הדתית מנוגדת להפסקת הטיפול הרפואי שעשוי להאריך את חייה, והם כבר ערכו את ההסדרים להעברתה הבטוחה להמשך טיפול בישראל. אני יודע שהוצגו בפני ממשלת הוד מלכותה העובדות, אך אני מרגיש כי הנסיבות הייחודיות מצדיקות התערבות אישית גם מצידי. זו תהיה טרגדיה אם לא ניתן יהיה להיענות לבקשת הוריה באופן המכבד הן את החוק והן את אמונתם הדתית".
מי שהיה אז שר הבריאות, יולי אדלשטיין, פנה אף הוא למקבילו הבריטי, מאט הנקוק: "שחררו את התינוקת המאושפזת לישראל - אל תנתקו אותה מהמכשירים", כתב. "בית החולים עתר לבית המשפט העליון בבקשה לאשר לנתק את אלטע מהמכשיר שאליו היא מחוברת, דבר שיביא למותה", הוסיף אדלשטיין.
"על פי חוות דעת משפטית שצורפה לבקשה מטעם בני המשפחה, ולדעתנו מקובלת, על פי החוק הישראלי בנסיבות שבהן ההורים מתנגדים להפסקת הטיפול הרפואי העלול להוביל למותו של הילד, וכי תוחלת החיים עולה על שישה חודשים - אסור להפסיק טיפול רפואי".
לדבריו, "הוריה של אלטע הם יהודים אורתודוכסים ואזרחים ישראלים, החיים את חייהם על פי הדין העברי, והם מעוניינים להעביר את אלטע לאחד משני בתי החולים בישראל שהביעו נכונות לטפל בה. אודה אם תוכל לסייע במתן אפשרות למשפחת פיקסלר להביא את אלטע להמשך טיפול בישראל".
פורסם לראשונה: 22:48, 13.07.21