פנס שמותר לשימוש בשבת, מקלדת ועכבר לחיילים דתיים, או מנגנון שמאפשר העברה של מערכות אוטומטיות למצב שבת וחג – אלה רק מקצת הפטנטים שמייצרת יחידה קטנה של הרבנות הצבאית בשם הלו"ט ("הלכה וטכנולוגיה").
מהמעבדה החדשה שלהם במחנה שורה, לא רחוק מרמלה, צוות של חמישה אנשים בלבד יוצר מענה הלכתי-טכנולוגי גם ליחידות מיוחדות, אבל על זה הם לא מוכנים לדבר אפילו ברמז. אם תרצו, מדובר בגרסה הצבאית של מכון צומת, הארגון האזרחי שכבר שנים רבות מפתח פתרונות טכנולוגיים לשבת.
המעבדה של הרבנות הצבאית פועלת כבר 17 שנים, והפטנט הראשון שלה היה מפסק לשער חשמלי שמאפשר פתיחה בשבת. כיום יש לה קטלוג מוצרים מסודר, שבעזרתו יחידות שונות מזמינות ציוד, והוא כולל 13 מוצרים. הפופולרי ביותר הוא "לחצן שבת" המאפשר כניסה או יציאה מאזורים מסווגים, בעזרת טביעת אצבע או "כרטיס קִרבה".
פתרונות למצבים אפורים
"כל מוצר עובר הליך שמתחיל מחשיבה על פתרון לבעיה, ייצור אב טיפוס, פיתוח וייצור סדרתי – ולבסוף התקנה ו'אחריות לכל החיים'", מסביר סא"ל הרב שהם עורקבי (43), המכהן בשנתיים האחרונות בתפקיד ראש ענף הלכה ברבנות הצבאית, ואחראי במסגרת תפקידו גם על מעבדת הלו"ט.
באילו עקרונות הלכתיים אתם נעזרים כדי לאפשר שימוש בשבת?
"במערכות רבות יש למשל בנורות להט, שהדלקה וכיבוי שלהן מוגדרים כאיסור תורה, כמו הדלקה וכיבוי של אש. אם מחליפים אותן ומתקינים במקומן נורות לד, או מפתחים מוצר שכולל נורות לד, מדובר באיסור דרבנן, כלומר חמור פחות. זה גם משתלב עם המגמה של הצבא לחיסכון באנרגיה.
"מנגנון חשוב שבו משתמשים כדי לאפשר פעילות של מכשירים חשמליים בשבת, מכונה בהלכה 'גרמא'. כבר בתקופת המשנה חכמים התלבטו בשאלה איך אפשר לכבות שריפה בשבת, והם הציעו להניח כדים עם מים, כדי שכאשר האש תגיע לכדים – החום שלה יגרום לכדים להיבקע ולמים לכבות את הדליקה".
אין מפקדים שטוענים שזו קומבינה?
"זו שאלה נפוצה וטבעית, למי שלא נמצא בעניין – וזה בסדר גמור לשאול. התורה חוקקה חוקים ואיסורים, והיא קבעה שדברים מסוימים אסורים רק בצורה מסוימת, אבל אם אחד מהתנאים לא מתקיים, הם לא אסורים לגמרי. לא רק בהלכות שבת, אלא בכל ההלכות. אנחנו גם מסתמכים על התורה שבעל-פה ועל דברי חכמים, כדי למצוא פתרונות במסגרת ההלכה.
"אני מדמה את זה למטוס שיש בו תקלה. הטייס מנסה לייצב אותו ולפעמים לא מצליח. במקרה כזה, יש לו במערכת כיסא מפלט שמאפשר לו לצאת מהמטוס. כיסא המפלט הוא בתוך המערכת, וגם ההלכה נתנה פתרונות למצבים מיוחדים".
אבל אם מדובר בפעילות מבצעית, הרי לחיילים דתיים מותר וחובה לעשות אותה גם בשבת, משום פיקוח נפש.
"בשבת יש מצבים של שחור ולבן. אם יש מחבל מולך, ברור שחובה לקחת את הנשק ולגמור את האירוע, ואין צורך בפתרון הלכתי. מצד שני, אם רוצים לפתוח טלוויזיה בשבת, ברור שזה לא 'צורך מבצעי', ואני לא אספק כפתרון מענה טכנולוגי שיאפשר את זה. אבל מה יעשה לדוגמה חייל דתי בחמ"ל שמקבל הודעה במחשב? הוא לא יודע אם זו הודעת חירום שהוא חייב כמובן לפתוח, או הודעה לא דחופה. לכן פיתחנו אפשרות להפעיל את המחשב גם בשבת בעזרת מקלדת ועכבר מותאמים".
המקלדת ששיגעה את החמ"ליסטים
המעבדה של הרבנות הצבאית פיתחה מספר מוצרים שההפעלה שלהם לא מבצעת "סגירת מעגל חשמלי", ולכן מאפשרת הפעלה שלהם גם בשבת, כמו למשל "קודן שבת" ו"קודן אופטי" שמאפשרים כניסה בעזרת קוד למקומות ממודרים. יש גם "טלפון שבת" המאפשר לקיים שיחות, או "פנס שבת", שגם כשהוא נראה כבוי, הוא בעצם פולט אור בכמות זעירה. הפעלה בשבת רק מגבירה את הזרם ואת האור, ולא באמת מבצעת פעולה של הדלקה.
הלו"ט פיתחה גם "עט שבת", המכיל דיו שצבעו מתפוגג עם הזמן. מבחינה הלכתית, במקרה שצריך לכתוב פקודות ביומן מבצעים, חייל דתי יכול להשתמש בעט – ובמוצאי השבת לעבור על הטקסט בעט רגיל, לפני שהדיו מהכתיבה בשבת יתפוגג.
כל המוצרים שיוצאים מהמעבדה מקבלים משוב, במטרה לשפר אותם. "בעבר פיתחנו מקלדת ועכבר מחשב לשימוש בשבת, כך שההקלדה לא נראית מיד על המחשב, אלא רק אחרי כשנייה", מספר עורקבי, "החמ"ליסטים אמרו שזה משגע אותם, לא לראות מה הם הקלידו. אז שיפרנו את המוצר, וכעת התצוגה מופיעה על המחשב כמעט ברגע ההקלדה".
מה המוצר האחרון שפיתחתם?
"ממש בחודשים האחרונים פיתחנו 'מזגנית'. בבסיסי צה"ל יש כבר הרבה שנים מערכת שמכבה מזגנים בפרקי זמן קצובים, כדי שלא ישאירו מזגן דלוק ביציאה מהחדר. הבעיה היא שבשבת אסור ללחוץ על הכפתור ולהפעיל מחדש את המזגן. המערכת שפיתחנו יודעת לנטרל את המנגנון בשבת".
"אצלנו עלות המוצר זולה יותר"
זו לא הבעיה היחידה שהלו"ט נדרשה למצוא לה פתרון. "בבסיסים חדשים יש מבנים שהם 'בית חכם': כשחייל ראשון נכנס למבנה, נדלקים האורות והמזגנים – וכאשר האחרון יוצא, הכול כבה. חייל דתי לא יכול להיכנס בשבת למבנה כזה, כשהוא ראשון או אחרון. לכן פיתחנו שעון רב-שנתי שמעביר מערכות בצורה אוטומטית למצב שבת וחג, כולל חישוב של המעבר משעון חורף לשעון קיץ, ולהפך".
הקטלוג כולל אפילו "נרות שבת חשמליים", שמופעלים בעזרת סוללה, ללא חשש לגרימת שריפה. במקרה הזה מדובר במוצר שפותח בידי מכון צומת. השאלה המתבקשת היא, כמובן, למה לא לקנות מהם הכול.
"יש מספר סיבות", מסביר הרב. "יש צרכים צבאיים שלא קיימים באזרחות, ולכן הם לא יפתחו אותם. לגבי 'קודן שבת', למשל, יש חברה אזרחית אחת שהשתמשה בשיטה של 'גרמא', חברה אחרת השתמשה בטריק הלכתי שנקרא 'מניעת המונע', ובמערכות שלנו משתדלים לשלב גם וגם. מעבר לכך, אם אנחנו מפתחים ומייצרים בעצמנו, העלות של המוצר אצלנו תהיה זולה יותר".
למה שלא תמכרו מוצרים לאזרחים?
"אין לנו כרגע אפשרות לרשום פטנטים, ואנחנו לא חברה כלכלית שיכולה למכור לאזרחים. לכל מוצר בקטלוג של הרבנות יש מחיר שאותו משלמת היחידה הרוכשת. המוצרים הזולים ביותר הם עט שבת (20 שקל) ונרות שבת (60 שקל). היקרים ביותר עולים 600 שקל, כמו למשל פנס שבת, 'מנגנון לדלתות רוח', ו'מערכת שחקים' – תוכנה שמציגה את זמני התפילות, הזריחה והשקיעה, והודעות שונות".
איך חייל דתי יכול להזמין מכם מוצר?
"החייל פונה למפקד, והמפקד פונה לרב היחידה. לכל רב יש ציוד מוכן, אבל אם זה מוצר שאין ברשותו, הוא יכול להגיש בקשה ולבצע הזמנה".
השירותים האוטומטיים בחיל הים
סא"ל הרב עורקבי (43) למד בישיבת ההסדר קרני שומרון, שירת כלוחם בגדוד 202 של הצנחנים, ואחרי השחרור למד רבנות ודיינות. הוא חזר ללבוש מדים בעקבות פנייה של הרב אביחי רונצקי ז"ל, ששירת כרב הצבאי הראשי בשנים 2010-2006, והתעקש להכשיר רבנים צבאיים שיש להם ניסיון קרבי.
כמי שבעצמו היה קצין קרבי בכיר, וגם חוזר בתשובה, הרב רונצקי הכיר מקרוב את הזלזול של חלק מהחיילים והמפקדים ברבנות הצבאית. לכן היה חשוב לו שביחידה הזו יהיו אנשים שמכירים מקרוב את השטח.
סיבה נוספת שבגללה הרב רונצקי חש צורך לחזק את השירותים הניתנים לחייל הדתי, נבעה מהשינוי שחל בשלושת העשורים האחרונים, שבמסגרתו חיילי ישיבות ההסדר כבר לא שירתו רק במספר קטן של תפקידים, כמו למשל בשריון או בגולני – אלא החלו להשתלב בכל היחידות הקרביות ואף בסיירות.
עם יד על הלב, אין מפקדים ששואלים "למה צריך את הרבנות הצבאית"?
"יש כאלה ששואלים, ואני מסביר. אני לא נותן הנחיות וחשוב שאנשים יבינו את זה. התפקיד שלנו הוא 'לשפוך שמן בגלגלי השיניים', כדי לאפשר תפקוד תקין של הצבא".
לדבריו, הוא ואנשיו מסיירים הרבה ביחידות השונות של צה"ל, ומקבלים מהחיילים משוב לגבי הצרכים שלהם. "בספינות של חיל הים התחילו להשתמש בשירותים אוטומטיים שמבצעים הדחה בכל פעם שחייל נכנס. עכשיו אנחנו עובדים על מערכת שתאפשר שימוש גם בשבת", הוא מביא דוגמה לפיתוח שנמצא בתהליכי הכנה. "אחרי הכול, מפקד טוב יעשה הכול כדי שכלל החיילים שלו יוכלו לתפקד ולהרגיש בנוח".