בקהילה היהודית במלבורן שורר הלם, בעקבות הצתת בית הכנסת "עדת ישראל" היום (ו'). למרות שבאוסטרליה חל זינוק חד במספר התקריות האנטישמיות מאז מתקפת הטרור של מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר, בקהילה לא האמינו שמישהו ינסה לפגוע בבית כנסת. נזק רב נגרם למקום, ואדם אחד נפגע משאיפת עשן.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס להצתה ואמר: "לצערי, לא ניתן לנתק מעשה נפשע זה מהרוח האנטי-ישראלית המנשבת מממשלת הלייבור באוסטרליה, כולל ההחלטה השערורייתית להצביע בעד ההצעה באו"ם הדורשת לסיים את 'הנוכחות הבלתי חוקית של ישראל בשטח הפלסטיני הכבוש בהקדם האפשרי'. זאת, בנוסף למניעת כניסה למדינה של שרה לשעבר בישראל".
מעדויות של מתפללים עולה, כי שני רעולי פנים ניפצו חלון בשעה 4:00 לפנות בוקר שעון מקומי. הם נכנסו לבית הכנסת ושפכו בנזין, הציתו את המקום ונמלטו. שני מתפללים, שהיו במקום ללימוד בוקר לפני התפילה, הזעיקו את כוחות ההצלה ואת כיבוי האש. בתיעוד מתוך בית הכנסת אפשר לראות את אחד מאולמות התפילה כשהוא שרוף לחלוטין. ספרי התורה לא ניזוקו, מכיוון שהיו בתוך כספת חסינת אש. טרם נעצרו חשודים בהצתה והמשטרה המקומית מנהלת מצוד אחריהם.
שלום אייזנבך, חבר בקהילת בית הכנסת שהוצת, אמר ל-ynet ול"ידיעות אחרונות": "אני מזועזע מהמראות". לדבריו, ב-14 החודשים האחרונים הקהילה סובלת מגילויי אנטישמיות, אבל היום נרשם השיא. "מאז 7 באוקטובר כל הזמן היו לנו חששות והייתה לנו בהתחלה אבטחה בבית הכנסת, אבל לאט-לאט החיים ממשיכים", הוא אמר. "לאחרונה התחיל שוב גל אנטישמיות. הייתה הפגנה נגד בית הכנסת בשכונה שלנו. המשטרה אישרה את זה באופן תמוה".
לדבריו, למרות גל השנאה ליהודים – הוא לא תיאר שמישהו יפגע במקום דתי: "לא חשבנו שזה יגיע עד אלינו. אנחנו לא רגילים לזה. לא מעורבים פוליטית. יש לנו את בית הכנסת ואנחנו מתנהלים בלי רעש וצלצולים. אבל בסוף זה הגיע אלינו".
אייזנבך הוסיף כי מדובר במכה כואבת: "זה בית כנסת שאני אישית מתפלל בו שלוש פעמים ביום. בשבתות מתכנסים שם והכול קורה סביב בית הכנסת. לקום בבוקר ולראות שכל החלק המזרחי של בית הכנסת נשרף, זו תחושה קשה. לפחות ספרי התורה ניצלו".
הוא סיפר כי לפני 25 שנה היה ניסיון להצית את אותו בית כנסת על רקע אנטישמי. "זרקו אז בקבוק תבערה לבית הכנסת ומאז קנו כספות מאוד חסינות לאש, וזה מה ששמר על ספרי התורה", אמר אייזנבך.
לדבריו, ביום-יום חברי הקהילה לא מרגישים את האנטישמיות, אבל הם גם מקפידים לשמור על פרופיל נמוך, ובאירועים מיוחדים כמו חגים הם שוכרים כוח אבטחה. "יש באוויר הרגשה שיכול לקרות משהו", אמר אייזנבך. "הרבה פעמים קרה לי שבאמצע הכביש מישהו צועק לי 'פרי פלסטין'. אני לא מתייחס לזה בדרך כלל. לנסוע עד אוסטרליה ולהרגיש את האנטישמיות ואת השנאה – זה לא פשוט".
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, אמר כי מדובר במעשה אנטישמי, אבל במשטרה המקומית טרם הגיעו לקביעה הזו. "המשטרה חוקרת, אבל הם מנסים שלא לצבוע את זה כמעשה אנטישמי או אנטי ישראל", אמר אייזנבך. "להגיע ב-4:00 לפנות בוקר, לשבור את הדלתות ולשפוך בנזין – אי אפשר לטעות פה. זו אנטישמיות במלוא מובן המילה".
אייזנבך סיפר כי את בית הכנסת הקימו ניצולי שואה. "הם עלו על ספינה שתיקח אותם הכי רחוק מאירופה, והם בנו פה קהילה מאפס", הוא אמר. "הם חשבו שפה יהיה המקום הרגוע שלהם ולהרבה אנשים, ובפרט לנכדים של אותם ניצולי שואה, האנטישמיות התפוצצה בפנים", הוא אמר.
אייזנבך וחברי הקהילה חוששים שבפעם הבאה אירוע כזה עלול להסתיים באסון כבד: "העלינו הערכות מה יכול לקרות. חשבנו לשים אולי לחצני מצוקה, זה כל הזמן בראש שיש דברים נוראים שיכולים לקרות. אני מאמין שלהרבה אנשים יש את הפחד שמישהו ייקח את זה למקום של ירי ובני ערובה".
בקהילה היהודית במלבורן הפנו אצבע מאשימה לממשלת אוסטרליה. כמה שעות לאחר ההצתה הגיעה למקום ראש ממשלת מדינת ויקטוריה, ג'סטינה אלן. היא אמרה כי מדובר במעשה על רקע אנטישמי, הבטיחה לסייע לשיפוץ בית הכנסת, והבטיחה לעשות הכול כדי לתפוס את המציתים.
אלן נשאלה על ידי מתפללים אם הממשלה האוסטרלית "איבדה שליטה" בנוגע לאנטישמיות, אך תשובתה שוב ושוב הופרעה. המתח בין הצדדים המשיך לעלות עד שראש ממשלת מדינת ויקטוריה נכנסה לרכב ועזבה את המקום.