עקב התמשכות המלחמה מול רוסיה, אוקראינה מזהירה כי אם המצב הביטחוני במדינה יימשך – לא תתאפשר ההילולה באומן. "בדקתי עם משרד הנשיא, ואמרו שלא נאפשר כניסת תיירים באשר הם – כי אנחנו לא יכולים להבטיח את שלומם, וזה מדאיג אותנו", אישר שגריר אוקראינה בישראל, יבגני קורינצ'וק, בריאיון ל-ynet. בהודעה שפרסם, הפונה לציבור המאמינים בישראל, ביקש כי יתפללו לניצחון אוקראינה: "התפילות שלכם חשובות לנו", ציין. "אנא התפללו שלפני ראש השנה תסתיים המלחמה באוקראינה, שפרצה עקב תוקפנות רוסית בוטה ואכזרית".
השגריר הבהיר כי מדובר בהחלטה הנוגעת לכלל התיירים, ואולם הדגיש כי קיומה של ההילולה בראש השנה, מותנה בסיומה של המלחמה המתחוללת במדינה כבר קרוב לחמישה חודשים. השגריר אמר ל-ynet עוד כי "אוקראינה לא יכולה להבטיח את שלומם של תיירים באשר הם, לא רק מישראל. ההחלטה הנוכחית של אוקראינה היא לבטל תיירות. יכול להיות שנשנה את המדיניות בהמשך. אני בהתייעצות על זה עם לשכת הנשיא זלנסקי".
השגריר האוקראיני שכר משרד יחסי ציבור ישראלי, ופרסם הודעה רשמית: "בשל החשש לחייהם ולרווחתם של המבקרים באוקראינה, ולנוכח המלחמה הרוסית הבוטה בארצנו, למרות כל המאמצים, איננו יכולים להבטיח את ביטחונם של עולי הרגל ואיננו מאפשרים כיום לתיירים ולמבקרים להיכנס אוקראינה... בהזדמנות זו אנו פונים אליכם, כי אנו מקווים שהתפילות יתגשמו, ושאוקראינה תחזור להיות מדינה שמקבלת בנדיבות מבקרים מישראל, ובעיקר יהודים המגיעים לאוקראינה לבקר את קברי הצדיקים".
יצוין כי לאחרונה נחשף ב-ynet איום מצד אוקראינה בהקפאת הפטור מוויזה לישראלים, כך שלא יוכלו עוד להגיע לאומן ללא בקשה לוויזה מראש, וזאת בתגובה לוויזות האלקטרוניות שהנהיגה ישראל בתקופת המלחמה. בעניין זה הבהיר קורינצ'וק כי להחלטה הנוכחית אין קשר לפטור מוויזה.
"הכי קל לבטל את אומן"
למעלה מ-30 אלף מאמינים – רובם ישראלים – פוקדים מדי שנה את קברו של רבי נחמן מברסלב בחגי תשרי, ובפרט בהילולה הנערכת בציונו שבאומן, במהלך ראש השנה. הם לא אמרו נואש גם בימי הקורונה, כאשר אוקראינה סגרה את השערים – ואפילו בשנה שעברה, עדיין תחת הגבלות קורונה – אז התאספו שם כ-30 אלף מאמינים בראש השנה, חלקם הגיעו שבועות ארוכים מראש.
דוד, חסיד ברסלב המקפיד לנסוע מדי שנה לאומן, אמר: "מאכזב לראות שראש השנה הוא הדבר הכי קל לביטול. תיירים נכנסים לפני ראש השנה וייכנסו גם אחריו. מצופה משגרירות אוקראינה לשמוע את נציגי החסידים לפני החלטה כל כך דרמטית. אומן רחוקה יותר מ-200 קילומטר מאזור המלחמה הקרוב ביותר, ולכן יש להתייחס לעניין ברגישות ולתת לפחות לכמות מצומצמת את האפשרות לשמור על מסורת בת מאות שנים".
גורם בכיר בברסלב, שהיה שותף במאמצים לאפשר את קיום התפילות מול הממשל האוקראיני והישראלי, הביע אכזבה מהודעת השגריר: "אני ממש בצער שה'קיבוץ' בסכנה. יש משמעות גדולה לזה, ואני מאמין שהרבה ייסעו חרף הסכנה. כמו שרבנו (רבי נחמן) אמר: 'גם אם הדרך תהיה מחופה בסכינים', אני אפחד מהלא-לנסוע יותר מאשר לנסוע.
"לצערי הרב, עם כל הקשר הטוב שהיה לנו עם הנשיא והצוות שלו בשנים האחרונות, היה לנו גם גיבוי מהממשלה ומאריה דרעי שתמיד תמך מאחורי הקלעים ולפעמים גם בחזית. כיום אין עם מי לדבר בממשלה הזאת, וברור לנו שראש הממשלה של היום לא יתמוך ולא ינסה לעזור. אני מקווה שתהיה ישועה גדולה בקרוב. מה שחשוב וצריך לעשות היום זה רק תפילה".