נציגי ועדת הבריאות של הכנסת, משרד הבריאות והמשרד לשירותי דת השתתפו היום (א') בדיון בנושא המקוואות במכללת אמונה-אפרתה בירושלים, וצפו בקטעים מתוך ההצגה "מקווה" מאת הדר גלרון – המציפה נושאים כמו אלימות במשפחה, חוסר מוכנות לנישואים ודימוי גוף – בבימוי גלית צברי ובביצוע סטודנטיות המחלקה לתיאטרון ב"אמונה".
באירוע, שנערך ביוזמת ארגון קולך ותנועת אמונה, השתתפו יו"ר הקואליציה וראש ועדת הבריאות ח"כ עידית סילמן, ח"כ ניר אורבך – שהגיע בשל חשיבות הנושא אף שאינו חבר בוועדת הבריאות, ח"כ לשעבר ד"ר עליזה לביא, מנכ"לית קולך שרון בריק-דשן, יו"ר תנועת אמונה ליאורה מינקה, ד"ר מיכל פרינס, ד"ר חנה קטן ואורחים נוספים.
חברת הכנסת סילמן (ימינה) פתחה את הדיון והדגישה: "אני שמחה שהצלחנו להביא את הכנסת והממשלה לכאן היום. כמה חשוב ומשמעותי המקווה עבור נשים בהיותו מרחב אינטימי חשוף ומשמעותי בחיי היומיום שלנו. דווקא המקום הזה מאפשר להבחין בסימנים ונורות אזהרה המעידים על אלימות פיזית או נפשית שהאישה סובלת מהם, ופותח בפנינו צוהר ייחודי והזדמנות להביא לאיתור מוקדם ולסיוע לנשים במצוקה".
"לשם אנו צריכים להתכנס: להביא להכשרות של בלניות שיידעו לאתר, לזהות ולהיות אוזן קשבת בסביבה בטוחה עבור אישה במצוקה", ציינה סילמן. "יחד עם המשרד לשירותי דת ומשרד הבריאות, נביא לראייה מרחבית שתשים במעלה סדר העדיפויות את בריאות הציבור, בריאות הנפש והנגישות לבעלי מוגבלויות, במטרה לאפשר לכל אחת לקיים את אורח חייה בכבוד על פי אמונתה, תוך שמירה על בריאותה ורווחתה".
יו"ר אמונה, ליאורה מינקה, הציגה את מרכזי הטיפול של התנועה ברחבי הארץ שמטפלים במשפחות, בזוגות וביחידים בכל הקשור לאלימות על סוגיה השונים. מינקה סיפרה על המקלט לנשים שפתחה השנה תנועת אמונה, המאפשר לראשונה בארץ מגורים זמניים בסביבה דתית-לאומית, עם טיפול פיזי ופסיכולוגי לצד הכשרה לעצמאות הנשים הנמצאות במקלט.
עו"ד ציפורת שימל, יועצת לענייני חקיקה ומדיניות ציבורית ב"אמונה", הציגה את מיזם "קול כלה" שבמסגרתו מכשירים מדריכות כלה ובלניות לזיהוי סימני אלימות פיזית, מינית, כלכלית, נפשית או דתית, באמצעות מודל שנבנה בעזרת "פורום מיכל סלה". עד כה מאות רבות של בלניות ומדריכות כלות עברו את ההכשרה ללא עלות, על ידי מנהלות מרכזי הטיפול של אמונה.
מנכ"לית קולך הציגה את שיתוף הפעולה של הארגון עם המשרד לשירותי דת בנושא נגישות המקוואות והפיקוח עליהם. חבר הכנסת אורבך (ימינה) ציין במהלך הדיון כי יסייע ויתמוך במיזמים השונים, וכי הוא ערב לכך שיימצא התקציב לכך בכנסת.
הפעילה החברתית אסתר קרמר, המתניידת בכיסא גלגלים, השמיעה עדות מטלטלת על חוויית הטבילה והאתגרים הרבים שהיא נתקלת בהם, ופירטה על הקושי הגופני והנפשי שמלווה נשים בעלות מוגבלויות המעוניינות לטבול.
נציגי המשרד לשירותי דת ומשרד הבריאות הקשיבו למשתתפי הדיון והציגו סקירה מבחינה מקצועית ותקציבית על הנעשה בתחום מטעמם, והבטיחו להמשיך לטפל בסוגיה מקרוב. נציג לשכת השר לשירותי דת הבטיח לקיים מפגש בנושא שבו יצופו ויטופלו הנושאים שעלו בשיתוף תנועת אמונה, קולך וארגונים נוספים.