בית המשפטי המחוזי בפרנקפורט, פסל החלטה קודמת של בית משפט בגרמניה וקבע שאזרח גרמני בן 100 כשיר לעמוד למשפט על תפקידו כשומר במחנה ריכוז, כמעט 80 שנה לאחר תום מלחמת העולם השניה.
גרגור פורמאנק הואשם בשנה שעברה בסיוע לרצח של 3,322 בני אדם בתקופתו כשומר במחנה הריכוז זקסנהאוזן ליד ברלין, בין יולי 1943 לפברואר 1945. בית משפט בהנאו, במדינת הסן, סירב לפתוח בהליך, בנימוק שבגלל מצבו הנפשי והפיזי של פורמאנק לא ניתן להעמידו לדין.
יותר מ-200 אלף אסירים (יהודים, צוענים, מתנגדי משטר והומוסקסואלים) נכלאו בזקסנהאוזן בין 1945-1936. עשרות אלפים מתו כתוצאה מעבודת כפייה בתת תנאים ובקור, נרצחו, עברו ניסויים רפואיים, מתו מרעב או מתנאי היגיינה גרועים עד שהמחנה שוחרר בידי כוחות של הצבא הסובייטי.
מאז הפסיקה פורצת הדרך ב-2011, שבה הורשע ג'ון דמאניוק בסיוע לרצח למרות שלא היו עדויות שהשתתף ברצח עצמו, מנסה התביעה במירוץ נגד הזמן בגרמניה להביא למשפט את כל מי שהיה שותף ברצח השיטתי במחנות הריכוז באופן ישיר או עקיף. במספר מקרים הצליחה התביעה להביא להרשעה, אבל מקרים אחרים הופסקו בגלל שהחשודים מתו או בגלל שלא היו כשירים יותר לעמוד למשפט.
"לצדק אין תאריך תפוגה", אמר ל"בילד" כריסטוף הובנר, סגן נשיא ועדת אושוויץ הבינלאומית, "רק מספר קטן של פושעי אס אס ראו את בית המשפט הגרמני מבפנים. זו הסיבה שעבור הניצולים מדובר בצדק שנעשה אחרי הרבה זמן". אחד התובעים המיוצגים במשפט הוא שימעון רוטשילד מישראל, שנולד בפולין וגורש על ידי הגרמנים לזקסנהאוזן ולאושוויץ. בזקסנהאוזן, רוטשילד ועוד עשרה ילדים עברו ניסויים רפואיים על ידי האס אס, שגם הדביקו אותו בהפטיטיס.
"כל הלקוחות שלי, ללא יוצא מן הכלל, רוצים שהאשמים יימצאו בלי קשר לגילם, על ידי בית משפט דמוקרטי ולגיטימי", אמר ל"בילד" הנס-יורגן פורסטר, שמייצג את רוטשילד ועוד שני תובעים במשפט. "הם מקווים שפסק דין כזה יתרום ל'לעולם לא עוד' על ידי כך שהסבל הנורא שלהם יקבל ערך רטרוספקטיבי".
"אני מברך על ההחלטה של בית המשפט המחוזי לבדיקה מחודשת של יכולתו של החשוד לעמוד למשפט", אמר טורסטן קונצה, התובע הכללי של פרנקפורט. "אם המשפט ייפתח, זה יכול להיות המשפט האחרון מסוגו, מה שמדגיש את החשיבות ההיסטורית של התהליך".