יפן אמנם הייתה בת ברית של גרמניה הנאצית במהלך מלחמת העולם השנייה, אבל מתברר שגם באימפריה האסיאתית, היו מי שסייעו לפליטים יהודים בתקופת השואה. כך למשל סוכן התיירות טאצואו אוסאקו, שעזר רבות לניצולים שנמלטו מהתופת באירופה והגיעו ליפן דרך הים.
בשנים 1941-1940, כשאוסאקו עבד כסוכן תיירות בעיר הנמל צורוגה, זרמו אל הנמל יהודים מרחבי אירופה שהצליחו להימלט דרך ברית המועצות לוודליסטוק, ומשם באוניות ליפן. כמי שקלט את הפליטים היהודים בהגיעם ליפן, אוסאקו ניצל את העובדה שהיה הראשון שפוגש אותם כדי לחלק כספי סיוע שהגיעו מארגוני הצלה יהודיים. הוא ניצל קשרים כדי להבטיח את מעברם הבטוח בדרך ליפן, והעניק להם טיפול ראשוני ברדתם מהספינות.
אוסאקו, שכבר אינו בין החיים, הוא בין האזרחים היפנים שתרומתם בימי השואה זכתה להוקרה מאוחרת מצד ממשלת ישראל. בחודש פברואר, בתי המחוקקים בישראל וביפן קיימו לראשונה אירוע להנצחת האזרחים היפנים שסייעו ליהודים במהלך מלחמת העולם השנייה. לכבוד האירוע הונפקו שלוש תעודות הוקרה מיוחדות, ושר התיירות יואל רזבוזוב העניק אותן אתמול (יום ב') במהלך ביקורו המדיני בטוקיו.
צילומים שסייעו בזיהוי ניצולים
בימי שגרה היה אוסאקו אמון על ליווי תיירים שמתכוונים לנסוע מרוסיה ליפן. בפועל, בזמן הלחימה, זרמו מאות ואלפי יהודים לשם – והוא החליט, באישור החברה, לפעול כדי לסייע ליהודים שברחו. הנקודה האסטרטגית שלו בתוך הנמל הייתה קריטית להעברת כספי סיוע ליהודים. היה באפשרותו לעמוד בקשר עם עיר הנמל ברוסיה, לוודא שהיהודים עולים על הספינות בבטחה ואף לוודא את ביטחונם במסע ההמשך שלהם ליפן.
אחדים מהיהודים שקיבלו סיוע מאוסאקו הפקידו בידיו צילומים משפחתיים עם הקדשות אישיות כאות תודה. חלק מהצילומים האלו השתמרו במוזיאון בצורוגה עד היום. לימים, בשיתוף "יד ושם" ודרך שגרירות ישראל ביפן, הצליחו בעזרת הצילומים לזהות שלושה מהיהודים שהופיעו בתמונות וזכו ממנו לסיוע.
אוסאקו עצמו נפטר בשנת 2003, וחברו הקרוב הוא זה שהחל את התהליך הארוך להכרה במעשיו. ההכרה הרשמית בתרומתם של המסייעים היפנים באה באיחור ניכר. עד לפני עשור לא ממש הכירו את הסיפור, ולא אימתו אותו. אחרי שהסיפור אומת ב"יד ושם", התחיל התהליך בין בתי המחוקקים ואגודות הידידות להכרה. לאחר שהנפיקו את התעודות, המתינו לנסיעה של שר התיירות כדי לקיים טקס מכובד – והשבוע כאמור קם הדבר ונהיה, במסגרת הנסיעה הרשמית הראשונה של שר תיירות ישראלי ליפן.
"הכרת הטוב – ערך יהודי עליון"
רזבוזוב (יש עתיד) העניק תעודת הוקרה מיוחדת לנשיא JTB – סוכנות הנסיעות הגדולה ביותר ביפן – כאות תודה רשמית על פעולות להצלת יהודים שביצע עובד החברה בתקופת השואה. JTB העסיקה נציגים בעיר הנמל, בראשם אוסאקו, שהיו אחראים על הקשר עם האוניות והנוסעים שעברו את ים יפן (בין רוסיה ליפן).
רק יפני אחד עד היום זכה לאות "חסיד אומות העולם" מטעם "יד ושם" – צ'יאונה סוגיהרה, דיפלומט יפני שהנפיק אשרות מעבר לאלפי יהודים במהלך המלחמה. זו הפעם הראשונה מאז חלוקת האות שאזרחים יפנים נוספים, שהצילו יהודים וסייעו להם בתקופת השואה, זוכים להכרה רשמית מצד מוסדות מדינת ישראל.
"הכרת הטוב של העם היהודי למלאכים שסייעו להצלת יהודים בתקופת השואה היא ערך יהודי עליון, ומרכיב קריטי במאמץ שלנו להנציח ולזכור את התופת", אמר השר רזבוזוב במעמד. "בשואה התחוללו זוועות החושפות את האנושות בצורתה הנוראה ביותר, לצד סיפורים כמו של מר טאצואו אוסאקו שמציגים את האנושות בצורתה הטובה ביותר. אני גאה ומתרגש מאוד להיות פה בשליחות מדינת ישראל ולהעניק את התעודות".