בשיתוף בית חב"ד בנגקוק
בעשור האחרון הפכה תאילנד לאחד היעדים האהובים ביותר על הישראליים. נכון לשנת 2019 טרום הקורונה כ-200 אלף ישראלים טיילו בתאילנד, רבים מהם עברו דרך עיר הבירה בנגקוק. בין שלל האטרקציות שמציעה העיר הצבעונית, בית חב"ד, הממוקם בלב אזור הקוואסן, הפך לתחנת חובה לכל מטייל ישראלי שרוצה להרגיש קצת בית.
"כשאני הגעתי לכאן, באו לתאילנד בעיקר חבר'ה אחרי צבא. האוכלוסייה הייתה מאוד הומוגנית", נזכר הרב נחמיה וילהלם (49), מנהל בית חב"ד, שהפך לדמות מוכרת בקרב המטיילים הישראלים. היום אפשר למצוא בתאילנד כמעט את כל שכבות האוכלוסייה, הוא מספר. "מגיעים אליה צעירים, מבוגרים ומשפחות. זו תמונה מזוקקת של הישראליות".
בית חב"ד התרוקן בן לילה
כמו כל מוסד תיירותי בעולם, גם בית חב"ד חווה טלטלה בעקבות משבר הקורונה. הבית, שהיה מלא ורוחש 24/7, התרוקן מאנשים כמעט בן לילה והרב נחמיה מצא את עצמו לראשונה אחרי חצי יובל של פעילות אינטנסיבית מסביב לשעון עם לא מעט זמן פנוי.
את פסח 2020 הוא חגג לראשונה מזה 25 שנים עם משפחתו המצומצמת, ולא בסעודה רבת משתתפים כבדרך כלל. "היה לי מאוד חסר לשבת עם אלף איש בסדר פסח, אבל זה היה מדהים לשבת רק עם המשפחה, עם הילדים הנשואים והקטנים. הנכדה הראשונה שלנו נולדה בתאילנד בתקופה הזו".
למרות המשבר, הרב נחמיה לא קפא על שמריו. תקופת הקורונה הייתה הזדמנות עבורו להשקיע את מרצו בקהילות אחרות, למשל בקהילה היהודית המקומית בבנגקוק. "גרים פה די הרבה ישראלים. בחג הפסח הראשון, שלחנו לכולם הביתה מצות ויין ודאגנו שלכולם יהיה אוכל. בהמשך התפתח פה מנהג יפה – קבוצת הישראלים הגיעה אלינו באופן קבוע, למדנו והתפללנו ביחד. התחלנו לעשות שבתות, נוצרה משפחה. אנחנו רגילים לקהל משתנה ופתאום כל שבוע אירחנו את אותם אנשים – זה היה מאוד מיוחד".
החזרה לשגרת האירוח של מטיילים ישראלים התרחשה שנה וחצי לתוך הקורונה דווקא בבית חב"ד בפוקט. אחרי שחזר מביקור בישראל ובשל מגבלות התנועה בתאילנד, הרב ומשפחתו נאלצו להישאר בבית חב"ד שבאי למשך 5 חודשים. "התחילו להגיע תיירים לפוקט וזה היה כל כך מרגש אחרי שנה וחצי לחזור לעשות את מה שאנחנו כל כך אוהבים. המטיילים והסיפורים היו כל כך חסרים לנו, זה החיים שלנו. בנובמבר האחרון חזרנו לבנגקוק, והבית מתחיל שוב להתמלא. בשישי האחרון אירחנו קרוב למאה אנשים".
כל עם ישראל שותף לבנייה
ועוד דבר שהתפנה הרב נחמיה לעשות בתקופת הקורונה, הוא להוציא לפועל פרויקט שאפתני שעליו חלם במשך כמה שנים: בניית משכן חדש. "אנחנו נמצאים בבניין שכור כבר 21 שנים ועלות השכירות מאוד יקרה. בעל הבית כל הזמן העלה את השכירות והקשה את התנאים. לא היה קל בתקופת הקורונה", הוא מסביר את הסיבה למעבר.
הבית הריק ותנועת התיירים שפסקה, אפשרו לרב להשקיע את כל מרצו בפרויקט. הבניין החדש בן ה-2,500 מ"ר, שבנייתו החלה כמה שבועות לפני פרוץ המגפה וצפויה להסתיים באפריל הקרוב, ממוקם כ-8 דקות הליכה מהקוואסן.
במקום לפנות לתורמים גדולים, הרב נחמיה החליט כבר בתחילת הדרך לצאת בקמפיין למימון המונים ולקרוא לישראלים לתרום לבניית המשכן החדש. "הבנתי שלבניין הזה צריכים להיות הרבה שותפים. המטרה שלי היא שכל עם ישראל יהיה שותף בבנייה", הוא אומר.
בניית המשכן החדש לא פסקה גם בתקופת הקורונה והיא עומדת בפני סיום. "אחרי היציקה הראשונה, אמרתי לקבלן התאילנדי שנצטרך לעצור את הבנייה, כי לא אצליח לגייס כסף בתקופה הזו. הקבלן אמר לי 'רבי, אני צריך לבנות את הבניין הזה. אתה תשלם לי כשתוכל'. זה היה כל כך מרגש".
נכון להיום, גויס באמצעות קמפיין ההמונים כ-70% מהסכום הנדרש לבניית בית חב"ד החדש. "זה כל כך יפה לראות את ההתגייסות. אנשים שלא פגשנו 10-20 שנים תורמים לנו ומספרים לנו כמה המקום חשוב להם. יש מי שתורם 36 שקל ומי שתורם 36 אלף שקל. לפעמים ה-36 שקלים מרגשים לא פחות".
כשקיבוצניק וחסיד יושבים ביחד
כבר 27 שנים הרב נחמיה ואשתו, נחמי, פועלים ללא לאות עבור הישראלים בבית חב"ד, שהוא גם ביתם הפרטי. הם מאכילים את כל מי שמתגעגע לטעמים של בית - לבמבה, לחומוס ולשניצל, מארחים את המטיילים הישראליים בימי שישי וחג, מעניקים להם אוזן קשבת ומקום חם ובטוח. הם גם מסייעים למי שנקלע לקשיים ואפילו חיתנו כמה עשרות זוגות.
גולת הכותרת של בית חב"ד היא קבלת השבת ההמונית הנערכת כל שבוע. מידי שישי, לקראת כניסת השבת, רחוב קוואסן מתמלא בישראלים לבושים בחולצות לבנות, שצועדים לכיוון בית חב"ד. "כל המקומיים מכירים את המנהג הזה, ואומרים לישראלים 'שבת שלום' או 'חב"ד שלום'".
בתקופת טרום הקורונה הגיעו מידי שבוע לקבלת השבת בין 400 ל-500 אנשים. בחגים כמו פסח וראש השנה המספר אף טיפס לאלף משתתפים בסעודת החג. "ההרגשה של 500 אנשים שרים ביחד בשירה אדירה כל יום שישי – היא מדהימה", אומר הרב בהתרגשות.
בית חב"ד בבנגקוק הוקם בשנת 1995 והיה הראשון בעולם שנתן מענה לתרמילאים ישראלים. הרב נחמיה, ירושלמי במקור, אז נשוי טרי בן 22 עם תינוק בן חודשיים, הוזמן לנהל את המקום על ידי הרב יוסף חיים קנטור, שנשלח לתאילנד שנתיים קודם לכן על מנת לסייע לקהילה היהודית.
הזוג וילהלם הגיע לבנגקוק והחל בפעילות נמרצת עבור התרמילאים הצעירים, שהיו זקוקים לאוזן קשבת, ארוחה חמה ולעיתים לסיוע בעת צרה. קיומו של המקום הייחודי עבר מפה לאוזן והפך עד מהרה לבית חם עבור מיליוני ישראלים שמטיילים בתאילנד. הבית אף הפך למודל חיקוי לבתי חב"ד אחרים ברחבי העולם שהוקמו עבור מטיילים ישראליים.
היום, 27 שנים אחרי, עם תאילנדית שוטפת והיכרות מעמיקה עם הקהילה המקומית, הרב נחמיה מודה שאמנם הוא אוהב את תאילנד, אבל מה שמשאיר אותו כאן היא משימת חייו - קירוב לבבות. "אני מרגיש שהמצב האמיתי שלנו הוא פה. יש כאן תחושת אחווה כל כך חזקה. רק פה יכולים לשבת באחדות ובאהבה קיבוצניק וחסיד ולקבל אחד את השני בלי שיפוטיות".
הרב נחמיה מספר שלא רק ישראלים מגיעים למקום, אלא גם יהודים מכל העולם ששמעו על המקום ורוצים להתחבר ליהדותם. "לפני הקורונה, הגיעו אלינו במשך כמה חודשים יהודים מאיראן שאמרו שלישראל הם לא יכולים להגיע, ושהם באו לכאן כדי להרגיש את הישראליות".
ומה החלום שלך לעתיד?
"החלום שלי הוא שהבניין יתמלא. שיגיעו מטיילים וירגישו כמה השקענו ושיהיה להם כיף. חלמתי והשקעתי במקום הזה כל כך הרבה, עכשיו אני רק מקווה לראות בו אנשים".
בשיתוף בית חב"ד בנגקוק
פורסם לראשונה: 08:55, 22.02.22