בשיתוף הסוכנות היהודית "מדינות מכינות עצמן למלחמה ואף מדינה לא מכינה עצמה לתהליך של ריפוי. יש לנו תפקיד מרכזי בתהליך הריפוי שהמדינה צריכה לעבור - ביצירת תקווה״, את המילים הללו אומר מנכ"ל הסוכנות היהודית יהודה סטון (42) בריאיון ראשון מאז מונה לתפקיד באוקטובר האחרון - בעיצומה של התאוששות מאסון שלא נראה כמותו בתולדות מדינת ישראל.
כבר 95 שנים שפועלת הסוכנות היהודית למען קיומה של המדינה והשנה התפקיד ההכרחי הזה בא לידי ביטוי ביתר שאת. הסוכנות היהודית, כארגון היהודי הגלובלי הגדול בעולם, מגייסת את העוצמה של העם היהודי כדי לתת מענה לאתגרים בישראל ובתפוצות, כשהיא מכילה את מגוון קשת הזרמים שמאפיין את העם היהודי.
"התפקיד שלנו הוא לראות איך כל יהודי בעולם יכול לקחת חלק ביצירה המשותפת שנקראת מדינת ישראל" הוסיף סטון. "אנחנו דואגים לרתום את העוצמה הזאת שנקראת יהדות העולם, ואין פה פוליטיקה שנכנסת פנימה, יש אידיאולוגיה ויש מקום לכל אחד לבטא את היהדות שלו בגאווה". להדלקת נר בחנוכייה הדיגיטלית הגדולה בעולם>>>>
ה-7 באוקטובר הוביל למציאות חדשה גם בקהילות היהודיות בתפוצות, שמתמודדות עם אנטישמיות גואה. "העם היהודי מתמודד עם שתי חזיתות: מדינת ישראל, שכוללת המון חזיתות בתוכה, והאירועים האנטי-יהודיים שעלו במאות אחוזים", מפרט סטון.
בוא נחזור אחורה - מה בעצם קרה בסוכנות היהודית ביום של ה-7 באוקטובר? מה אתם מבינים עם תחילתם של הגעת הדיווחים הקשים?
"לסוכנות היהודית יש חמ"ל שפועל כל הזמן ונותן מענה ליהודים בארץ וברחבי העולם. באותה שבת, כבר ב-9:00 בבוקר התכנס החמ"ל. המשימה הראשונה הייתה לחלץ את מרכז הקליטה של הסוכנות היהודית שנמצא באיבים, 3 ק"מ מהגבול. העולים הצעירים ששהו בכפר שמרו בעמדות ובראשון בבוקר הגיעה שיירת אוטובוסים לחלץ אותם כדי שיצאו מאזור הסכנה".
"תוך כדי שעולים על האוטובוס האחרון אנחנו מדווחים שיש חוליית מחבלים שסמוכה לכפר ואנחנו מורידים את כולם מהאוטובוס. אתם יכולים לדמיין את השעות והדקות של המתח שעברו אצלנו", הוא משחזר ומספר גם על צעירי חניכי מסע שהיו בפסטיבל הנובה והסוכנות היהודית ליוותה את חילוצם".
בסוכנות היהודית הבינו שעליהם להפעיל את כל האמצעים שהם מכירים ותוך 48 שעות הגיעו לכל קהילה שנפגעה בישראל, כשהם מספקים מענק ראשוני לנפגעי טרור בסך 4,000 שקלים – זאת בזכות השותפים של הסוכנות היהודית ברחבי העולם ובראשם הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וקרן היסוד. החל מבצע לאיסוף מידע על אודות כלל הנפגעים ויצירת קשר עם הגופים השונים - כדי להגיע לכל אותן המשפחות שנפגעו ולהיות שם עבורן.
4 צפייה בגלריה
יהודה סטון בחדר המצב של הסוכנות היהודית מכנס שולחן חירום מייד עם פרוץ המלחמה
יהודה סטון בחדר המצב של הסוכנות היהודית מכנס שולחן חירום מייד עם פרוץ המלחמה
יהודה סטון בחדר המצב של הסוכנות היהודית מכנס שולחן חירום מייד עם פרוץ המלחמה
(הסוכנות היהודית)

אם אנחנו יוצאים מגבולות הארץ החוצה – מה קרה ב-7 באוקטובר בקשר בין ישראל ליהודי התפוצות?
"כשנפתחה המלחמה ב-7 באוקטובר – נפתחה מלחמה גם על העם היהודי. זאת המציאות דה-פקטו. אנחנו רואים זאת בעלייה במאות אחוזים באירועים נגד יהודים ובתחושת הביטחון של יהודים בעולם. אם ניקח לדוגמה את עולם הקמפוסים, כבר ב-8 באוקטובר, כשממדי הטבח עדיין לא התבררו, התחילו בקמפוסים לדרוש להעביר חוקים נגד מדינת ישראל".
סטון מספר שבשנה האחרונה רואים בסוכנות היהודית עלייה בכמות הפניות של יהודי העולם שרוצים לסייע. "הרבה יהודים בעולם רוצים לקחת חלק", הוא משתף ממה שקורה בשטח, "הם מגיעים, דופקים על דלתות המרכזים הקהילתיים ובתי הכנסת ורוצים קשר לישראל, מדברים ברשתות החברתיות. אנחנו רואים התגייסות של העם היהודי שרבים מהם הגיעו לארץ מהימים הראשונים של המלחמה וזה אירוע ענק. מהצד השני, יש יהודים שפוחדים. יש מקומות בעולם, שבהם יהודים בחלק מהאזורים מורידים מזוזות, הם מפחדים. יש יהודים שלא הולכים עם כיפה, חלקם מספרים שבישראל הם מרגישים בטוחים יותר".
במציאות העולמית המורכבת הזאת לסוכנות היהודית יש תפקיד. "הקרן לביטחון שלנו השקיעה בשנה האחרונה יותר מ-19 מיליון שקלים בעשרות מדינות בעולם במיגון. קיבלנו פנייה מהקהילה בקנדה לעזור לה למגן מוסדות יהודיים – וזו פנייה שאנחנו לא רגילים לראות. בצרפת למשל, יש זינוק בפתיחת תיקי עלייה. לא ראינו מהלך כזה דרסטי מזה שנים. הפניות משתנות לאורך השנה בהתאם לעצימות בשטח אבל התכונה של יהודים שרוצים לבוא לישראל, עלייה צעירה, הולכת ומתגברת".

4 צפייה בגלריה
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון ויו״ר חבר הנאמנים מארק וילף עם שליחים המשרתים בקמפוסים בארה״ב
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון ויו״ר חבר הנאמנים מארק וילף עם שליחים המשרתים בקמפוסים בארה״ב
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון ויו״ר חבר הנאמנים מארק וילף עם שליחים המשרתים בקמפוסים בארה״ב. "ב-7/10 נפתחה מלחמה גם על העם היהודי"
(הסוכנות היהודית)

"רוצים להכפיל את כמות השליחים שלנו – כדי שלא תהיה קהילה יהודית שאנחנו לא נמצאים בה"

"פנינו לשליחים שלנו, 2,300 שליחים שפרוסים ברחבי העולם, והסברנו להם שהתפקיד שלהם קריטי. הבנו שהמדינה תהיה מבודדת ואנחנו צריכים אותם כדי שיעזרו לגייס את יהדות העולם לסייע לנו. השליחים האלה יצרו מאות עצרות בעולם, פעילויות חינוכיות".
אחד הסיפורים קורעי הלב הוא של ליאור זיסר, שנמצאת בשנה השלישית לשליחות שלה בארה"ב. ליאור ארגנה עצרת גדולה לתמיכה בישראל ובלילה לפני הגיעה הבשורה שאחיה, רס"ן עילי זיסר ז"ל, נפל במלחמה. באותו רגע, היא מקבלת החלטה שהיא נשארת, מדברת בעצרת וטסה לארץ להלוויה רק אחרי. "לחשוב על העוצמה הזאת של השליחים שעומדים גאים בזהות היהודית ואומרים אנחנו פה ואנחנו לא הולכים לשום מקום", הוא אומר בגאווה, "אנחנו היום פרוסים ב-274 קהילות ברחבי העולם כדי לחזק את הקשר לישראל ולזהות היהודית ואנחנו מתכננים להכפיל את זה. לוודא שאין קהילה יהודית בעולם שאנחנו לא נמצאים בה, שירגישו חלק ממדינת ישראל".
כשהוא חוזר לדבר על הזירה הפנימית מביט המנכ"ל כבר על תהליך הבנייה והצמיחה קדימה: "אני מאמין שלסוכנות היהודית יש תפקיד מרכזי בתהליך הריפוי שהמדינה צריכה לעבור. וזה בעיקר ביצירת תקווה. הרבה מנהיגים מדברים על תקווה, אבל האחריות היא להביא וליצור את התקווה. להגיד לאנשים שהם לא לבד. חלק מהחוסן זה שאנשים ידעו שהם לא לבד".
לדבריו, מהבחינה הזו אסור למדינה לוותר על התפקיד שלה. "אנחנו יכולים לעזור להחזיר את האמון אצל מי שנפגע ואנחנו עושים זאת יחד עם המדינה ולא במקומה. מאז תחילת המלחמה סייענו ליותר מ-8,000 בעלי עסקים קטנים בצפון ובדרום עם מענקים, הלוואות חירום ומנטורינג, חיברנו את הקהילות היהודיות בעולם לקהילות שנפגעו בישראל ואנחנו שואלים את עצמנו – איך עוזרים להם ב-2025?"
"התנאי שלי לשותפויות בין הקהילות בחו"ל לקהילות בדרום, היה קודם כל שהתמיכה תהיה למשך שלוש השנים הבאות", מדגיש סטון ומסביר שההבנה שמדובר בתהליך של בנייה ותקומה הוא חיוני כדי להציע פתרונות מתאימים וארוכי טווח לקהילות שנפגעו.
4 צפייה בגלריה
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון מקבל בנתב״ג עולים חדשים מצרפת
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון מקבל בנתב״ג עולים חדשים מצרפת
מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון מקבל בנתב״ג עולים חדשים מצרפת
(הסוכנות היהודית)

לצד זאת, סטון מדגיש שאחד המנועים הגדולים בצמיחת המדינה טמון בעלייה: "אנחנו שמים לנו ליעד להביא 300 אלף עולים ולחבר אותם לקהילות של צעירים בצפון ובדרום ולהפוך אותן להיות מוקד משיכה. בנוסף, אנחנו הולכים לייצר פרויקט של הרחבות במרחב הכפרי כדי להסתכל לעבר העתיד – לבנות את הבתים הבאים והיחידות הבאות, נביא את המשאבים ונדאג להיות שם".
סיוע חשוב נוסף הוא למשפחות החטופים. מהרגע הראשון השתמשה הסוכנות היהודית בתשתית שלה ויחד עם מטה החטופים חיברו את המשפחות לקהילות היהודיות בעולם לטובת תמיכה בפעולות הסברה. "זה היה מהלך חשוב שנמשך עד היום כי לצערי עדיין האחים והאחיות שלנו שם".
הסיפורים של סטון על נקודות האור בשנה הזו הם רבים ומרחיבים את הלב. הודעה שריגשה אותו במיוחד הייתה מאמא לילד מהצפון שלקח חלק במיזם ׳"קאמפרס" של הסוכנות היהודית וארגון מוזאיק יונייטד, שבמסגרתו יצאו 1,000 ילדים ובני נוער מיישובי הצפון והדרום להתארח במחנות הקיץ והחורף של הקהילות היהודיות בארה"ב וברחבי העולם. וכך כתבה האם: 'היו ילדים מהצפון שנשכחו כל המלחמה. בתי הספר התפרקו והחברים נעלמו. אתם נקודת האור שלהם'. סטון מצידו מדגיש: "אם יכולנו לאפשר לילד אחד להרגיש את אותה תחושת שייכות בעיני עשינו את שלנו".

4 צפייה בגלריה
מימין מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון, באמצע יו״ר הסוכנות היהודית, אלוף במיל׳ דורון אלמוג ומשמאל יו״ר חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית מארק וילף
מימין מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון, באמצע יו״ר הסוכנות היהודית, אלוף במיל׳ דורון אלמוג ומשמאל יו״ר חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית מארק וילף
מימין מנכ״ל הסוכנות היהודית יהודה סטון, באמצע יו״ר הסוכנות היהודית, אלוף במיל׳ דורון אלמוג ומשמאל יו״ר חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית מארק וילף
(ליאור דסקל)

מה היעד שהסוכנות היהודית מציבה לשנים הקרובות ואיך אתה רואה את העלייה כאמצעי לשיקום ישראל?
"אנחנו צריכים לדעת שיש שנים קשות ולא פשוטות אבל יש ברחבי העולם אנשים שלא יעזבו אותנו. הסוכנות היהודית תמשיך להיות פה כדי לעזור למדינת ישראל. מבחינתי, מטרות-העל הגדולות הן לאפשר לכל יהודי בעולם לקחת חלק אקטיבי בבנייה של מדינת ישראל. הדבר השני, אנחנו צריכים לפרוס את אותה רשת יהודית גלובלית באמצעות תחושת הגאווה והחיבור למדינת ישראל ואנחנו צריכים לגרום לכל יהודי בעולם להרגיש בטוח. בחמש שנים הבאות יגיעו מאות אלפי עולים לתקופה ארוכה או לתקופת ביניים וזה יניע את הכלכלה וישדר חוסן, בתוך מדינת ישראל צריכים לייצר פרויקטים שיהוו מגדלור ותקווה למדינת ישראל כמו פרויקט שיש לנו היום 'פותחים עתיד', הקרן לנפגעי טרור, הרחבה של המרחב הכפרי, היכולת שלנו לסייע לעסקים קטנים ועוד. כל אחד מהם הוא פרויקט רחב היקף ענק. בנוסף, לוודא בכל הקהילות היהודיות שנמצאות בעולם ושאין להן את המשאבים – לתת להן יכולת להרגיש בטוחים עם מנגנונים ברי-קיימא שיכולים לספק ביטחון".
8 נרות, 8 נקודות אור בעשייה של הסוכנות היהודית בשנה החולפת - סמן מהן?
"יש המון", אומר סטון בחיוך ומפרט: "זה ש- 35 אלף עולים חדשים עלו מכ 100 מדינות - למרות המלחמה; זה שהצלחנו לסיוע ליותר מ-8,000 עסקים ומילואימניקים בהיקף של מעל ל-350 מיליון שקלים במענקים והלוואות; זה שהצלחנו להוסיף לרשת השותפויות הקיימת שלנו עוד 26 שותפויות חדשות שמחברות בין קהילות שנפגעו בישראל לבין קהילות יהודיות בעולם, שימשיכו ללוות אותן לאורך הדרך; שיש 2,300 שליחים שפעלו ברחבי העולם למען מדינת ישראל ועסקו המון ועדיין עוסקים בהעלאת המודעות לשחרור החטופים וחיזוק החוסן סביב האנטישמיות; נקודת האור שבתוך הקבוצה הזאת יש למעלה מ-100 שליחים בקמפוסים שהיו הזירה אולי הכי בוערת והיו שם כדי לחזק את הסטודנטים היהודים; ההשקעה שלנו באמצעות הקרן לביטחון של יותר מ- 19 מיליון שקל ב-62 מדינות באמצעות מענקים; המיזם של 'פותחים עתיד', אותו הרחבנו לכל הערים בצפון ובדרום שנפגעו ונמשיך ללוות אותם בשנים הבאות; הוצאנו חיילים שבמהלך השירות שלהם וקראנו להם 'שליחים במדים' והם יצאו וסיפרו את הסיפור שלהם לקהילות יהודיות ברחבי העולם ולסיום – העובדים, העובדות והמנהיגים של הסוכנות היהודית, העובדים שיוצאים מהמשפחה ומסכנים את החיים שלהם כדי להיות שם עם אלו שצריכים אותנו הכי הרבה – זאת שליחות שאין כדוגמתה".
אם גם אתם רוצים לשתף בנקודות האור שאתם רואים לשנה קדימה לעם היהודי בישראל ובעולם היכנסו לחנוכייה הדיגיטלית של הסוכנות היהודית, הדליקו נר וכתבו מסר של תקווה. ביחד ניצור מפגן של אור ואחדות יהודית מול העולם. (כאן יהיה קישור ללינק לחנוכייה)