יממה אחרי ההתפרעויות בהר הבית ותקיפת יהודים שהיו בדרכם לתפילה בכותל, נרשמה נוכחות דלה יחסית בברכת כהנים שהתקיימה הבוקר (ב') – רק כמה אלפים לעומת רבבות בשנים עברו, לפני פרוץ הקורונה. הרבנים שנכחו במקום קראו להמוני ישראל להגיע לכותל דווקא בימים אלה. "תבואו עוד, אין שום סכנה", אמר ל-ynet הראשון לציון, יצחק יוסף – וסייג: "אבל להיזהר לא לעלות להר הבית".
"בימים כתיקונם רחבת הכותל המערבי הייתה צריכה להיות מלאה", אמר רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ. "ראינו אמנם אלפים, אבל אלפים בודדים. אני קורא להמוני בית ישראל להגיע לכאן במשך כל ימי החג, המקום פה בטוח". הוא הביע תקווה כי "מעמד ברכת הכהנים השני, הצפוי ביום רביעי, יהיה מלא באלפים רבים".
"בסוף ברכת הכהנים אומרים 'וישם לך שלום'", הוסיף. "כמה אנחנו צריכים את זה, שלום מבית ושלום מחוץ. נקווה שהקדוש ברוך-הוא יאמר לצרותינו די, והשלום יחזור לעיר השלום, שבסיסה חופש פולחן ושלום בין הדתות, ושמנהיגי המוסלמים יאמרו למאמיניהם: די לפגוע באנשים שבאים להתפלל כאן".
"חוזרים, גם כשיש פיגועים"
אלפי בני אדם – חילונים, דתיים וחרדים, וגם תיירים לא-יהודים – הגיעו הבוקר לתפילה ולטקס ברכת הכהנים המסורתי, הנערך ברחבת הכותל המערבי דרך קבע בחול המועד פסח (וגם בסוכות). בשל המתיחות הביטחונית ועל רקע ההתפרעויות אתמול בהר הבית – ואולי גם בשל עומס החום – הנוכחות הייתה כאמור דלה מהמקובל בדרך כלל. ההמונים הגיעו להתברך מפי הכהנים, צאצאי שבט לוי, באתר הקדוש, פעמיים – בתפילות שחרית ומוסף. בסיום התפילה נשאו הרבנים תפילה, בשל המצב הביטחוני. האירוע הועבר בשידור חי לגולשי ynet.
הרב יונתן סרור מתל אביב, יליד צרפת, אמר כי "שום דבר לא השתבש בגלל המצב הביטחוני. אנחנו זכינו לקיים בכיכר דיזנגוף ליל סדר עם 100 אנשים, מתוך שמחה והתלהבות. האויבים שלנו מנסים לקלקל לנו את החג, אבל ככל שהם מנסים להתנגד, אנחנו יוצאים וממשיכים. עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה".
"מדינת ישראל היא עובדה קיימת", הוסיף. "זה תהליך אלוקי בלתי הפיך. אין אפשרות ללכת נגד שיבת עם ישראל לארצו. לא ניתן לאויבים לקלקל לנו את החג, ונגיע בהמונינו. אלפיים שנה ניסו לרצוח אותנו, 'והיא שעמדה לאבותינו ולנו – והקדוש ברוך-הוא מצילנו מידם'".
- הגדת הקהילות הנעלמות | פרויקט מיוחד
"בשנים קודמות תמיד פספסתי, והשנה זכיתי ברוך ה' לשמוע את ברכת הכהנים מהתחלה ועד הסוף", סיפרה שלווה, אחת המבקרות בכותל. "ממש לא פחדתי להגיע. ה' שומר ישראל. שמעתי שיש זריקות אבנים, אבל החלטתי לעלות בכל זאת".
מבקר אחר ברחבה, רענן כפרי, סיפר כי הוא מגיע לכותל מדי חג, כבר שנים רבות: "באנו לעלות לרגל", אמר. "באנו כדי להשתתף באווירה המיוחדת, בבית הלאומי של עם ישראל. בעקבות האירועים אנשים קצת חוששים להגיע, אבל הכול בסדר, כי אנחנו מכאן מכוונים להתפלל על כלל עם ישראל. גם בזמן הקורונה הצלחתי להשתחל לכאן, והבנים שלי שנמצאים איתי ממשיכים גם הם במסורת".
"עם ישראל תמיד חי, ותמיד חוזר, גם כשיש פיגועים", ציינה אמונה בנג'י שהגיעה גם היא לכותל. "תמיד כיף לחגוג את פסח בירושלים. מבאסת התחושה של חוסר ביטחון בארץ ישראל, אבל זו הארץ שלנו והעיר שלנו".
האירוע חולק ליומיים
המפכ"ל הגיע לכותל המערבי יחד עם מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן. השנה, נוסף על העיסוק הרגיל של משטרת ישראל בהסדרי התנועה המורכבים סביב האירוע ההמוני, כוחות הביטחון מתמודדים גם עם המפגש הנפיץ בין הפסח לרמדאן ועם גל הטרור המשתולל ברחבי הארץ, כשאזור הר הבית והכותל המערבי הוא הרגיש והטעון ביותר. בשל ההיערכות הביטחונית, מאות שוטרים ממשטרת ירושלים, לוחמי מג"ב ירושלים, שוטרי תגבור ומתנדבים נפרסו סביב העיר העתיקה, בצירים ובדרכים המובילות לכותל המערבי, במטרה לשמור על ביטחון המתפללים והמבקרים הרבים.
רחובות רבים נחסמו לתנועה בעיר העתיקה ובסמוך אליה, והמשטרה הודיעה על סגירה מהבוקר של הצירים הראשיים המובילים לעיר העתיקה, וביניהם עוטף העיר העתיקה, דרך מעלה השלום, שער יפו, גת שמנים – דרך העופל, רוקפלר וסולטן סולימאן. העיר העתיקה נסגרה לכלי רכב פרטיים, למעט תושבי האזור, לאורך החג כולו – ולרשות המבקרים עומדת התחבורה הציבורית, היסעים מחניוני "חנה וסע" והרכבת הקלה.
על רקע אסון מירון החליטה הקרן למורשת הכותל המערבי לקיים שני מעמדים זהים, בימים שני ורביעי, על מנת שהקהל יתחלק ביניהם, בתקווה להימנע מדוחק ומצפיפות ברחבה. בחג סוכות האחרון חולקו המעמדים לשניים לראשונה, אז על רקע החשש מהתקהלות בשל התפרצות הקורונה, ובקרן למורשת הכותל המערבי מפצירים במתפללים שלא להגיע לשני המעמדים כדי לאפשר חלוקה של העומסים, ולתת הזדמנות לכל מי שרוצה – להגיע למעמד.
לראשונה מאז הקורונה: חוזרים לאירוע רגיל
טקס ברכת הכהנים המסורתי מתקיים השנה, אחרי יותר משנתיים וחצי, לראשונה מאז סוכות תש"ף (ספטמבר 2019), במתכונת דומה יחסית לרגילה.
מאז הגל הראשון של התפרצות הקורונה בישראל הוטלו הגבלות על התקהלויות גדולות בחגי פסח וסוכות, וצמצום כמות הקהל הצליח לפגום באופיו המיוחד של האירוע. כעת התאפשר להמונים – גברים, נשים וילדים, דתיים וחילוניים, יהודים ונוכרים, ישראלים ותיירים מחו"ל – לפקוד את האתר הקדוש. כוחות גדולים של מד"א נפרסו במקום, והמתפללים התבקשו להקפיד על שתייה מרובה בשל החום הכבד, להימנע מצפיפות ולהקפיד על הנחיות הקורונה.
בכל אחד מהימים יתברכו המשתתפים פעמיים – בתפילות שחרית ומוסף – מפי הכהנים, צאצאי שבט לוי, בברכה המשולשת: "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליו ויחונך, ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום". לאחר מכן ייערך במקום מעמד "הקבלת פני רבו", ולבאי הכותל תינתן הזדמנות לעבור על פני הרבנים הראשיים לישראל ורב הכותל והמקומות הקדושים כדי לברך ולהתברך מפיהם לכבוד החג.
ברכת הכהנים מתקיימת לרוב ביום השני לחול המועד, כדי לאפשר את השתתפותם של תושבי חו"ל, שביום חול המועד הראשון חוגגים "יום טוב שני של גלויות", ואינם יכולים להגיע לכותל. רב הכותל והמקומות הקדושים שמואל רבינוביץ מוביל את רוב התפילה – וגם הרבנים הראשיים יצחק יוסף ודוד לאו משתתפים בה.
הברכה ההמונית בכותל, שנוסדה בזמן מלחמת ההתשה (בשנת 1970), נערכת כבר למעלה מ-50 שנה – פעמיים בשנה. מי שחידש את המנהג הוא יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר. באחת מתפילותיו בכותל, נזכר גפנר במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכהנים, גם בזמן שבית המקדש חרב – והחליט להחזיר עטרה ליושנה. נכדו, הרב ברוך ברנדויין, טען כי מאז חידוש המנהג, נערכו כבר יותר מ-100 אירועי ברכת כהנים המונית בכותל.
פורסם לראשונה: 08:41, 18.04.22