עלייה חדה ומדאיגה נרשמה במספר התקריות האנטישמיות בנורבגיה מאז מתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023. הקהילה היהודית במדינה, שמונה כ-1,500 חברים בלבד, מדווחת על הרמות הגבוהות ביותר של עוינות מאז מלחמת העולם השנייה. כך עולה מדוח חדש של משרד התפוצות, המתפרסם לראשונה ב-ynet.
ממצאי הדוח המדאיג עולה כי 69% מחברי הקהילה היהודית בנורבגיה דיווחו על תקריות הקשורות לזהותם מאז אוקטובר 2023. בנוסף שיעור העמדות האנטישמיות של הנורבגים עלה מ-9.3% בשנת 2022 ל-11.5% בשנת 2024. כמו כן, בלטה ההחלטה של נורבגיה למשוך השקעות מקרן העושר הנורבגית מחברות ישראליות.
1 צפייה בגלריה
הפגנה פרו־פלסטינית
הפגנה פרו־פלסטינית
הפגנה פרו-פלסטינית בנורבגיה
(צילום: מתוך הרשתות החברתיות)
בין האירועים האנטישמיים בנורבגיה ב-14 החודשים האחרונים ניתן למנות את השלכת הלפיד לעבר בית הכנסת באפריל, גרפיטי אנטישמי המציג את אנה פרנק עם כאפייה פלסטינית בברגן, והשחתת בית העלמין היהודי בטרונדהיים.
בנוסף עולה מהדוח כי 51% מהנשאלים בנורבגיה משווים את יחס ישראל לפלסטינים לזוועות הנאצים, מה שמדגיש טשטוש בין ביקורת פוליטית לאנטישמיות.
הדוח מצביע גם על גורמי השפעה מרכזיים לזינוק באנטישמית. בין היתר מצביע הדוח על תנועת ההתנגדות הנורדית (NRM), Sosialistisk Ungdom, ומפלגת Rødt בין האחראים להפצת עמדות אנטי-ישראליות. גם ברשתות החברתיות נרשם זינוק חד בתגובות שנאה כלפי יהודים ומוסלמים בטיקטוק ובפייסבוק.
נורבגי יורק על דגל ישראל ואז מצית אותו

רבה של אוסלו, הרב יואב מלכיאור, אמר: "הקהילה היהודית בנורבגיה חווה עוינות מוגברת, כולל איומים פיזיים והטרדות יומיומיות. הקהילה היהודית קוראת לרשויות בנורבגיה להגביר את המודעות לאנטישמיות ולנקוט בצעדים מעשיים למיגור התופעה".
מנכ"ל משרד התפוצות, אבי כהן סקלי, אמר: "בשנה האחרונה אנו עדים לעלייה חדה בתקריות אנטישמיות ובגילויי עוינות כלפי הקהילה היהודית בנורבגיה. הדוח של המשרד מדגיש את הצורך הדחוף בהגברת המודעות הציבורית לנושא, חיזוק האכיפה מול מחוללי שנאה, והגברת שיתופי הפעולה בין גורמי ממשל, חינוך וביטחון כדי להבטיח את ביטחונם של בני הקהילה היהודית. האנטישמיות אינה רק בעיה של הקהילה היהודית – היא בעיה של העולם כולו והיא פוגעת בערכים הבסיסיים של חברה חופשית ודמוקרטית".